FÅR KRITIKK: Rødt Skien og Porsgrunn retter sterk kritikk mot foredraget til Joshua French. Foto: Attiko
FÅR KRITIKK: Rødt Skien og Porsgrunn retter sterk kritikk mot foredraget til Joshua French. Foto: AttikoVis mer

Demonstrerte mot Joshua French-foredrag: - Leier ut lokalet sitt til en fremmedkriger

Rødt Skien og Porsgrunn kritiserer Kulturhuset i Porsgrunn for å gi Joshua French en talerstol.

Fra midten av oktober har Joshua French turnert med foredraget «Dømt til døden». Ifølge nettsida til foredragsbyrået Athenas, er foredraget Frenchs «personlige fortelling om bakgrunnen for fengslingen og dødsstraffene i Kongo, og åtte år i håp om en diplomatisk løsning».

Opprørt

I kveld holder French foredraget på Kulturhuset Ælvespeilet i Porsgrunn, men nå har Rødt Skien og Porsgrunn sett seg lei, og valgte å holde en demonstrasjon utenfor kulturhuset mandag kveld.

- Det er en protest mot Ælvespeilet og at de leier ut lokalet sitt til en fremmedkriger. Vi ber egentlig Ælvespeilet om å avlyse hele forestillingen slik de har gjort det i Narvik, sier Ragnar Steinstad i Rødt Skien til Dagbladet.

Steinstad forteller at de er opprørt over at Kulturhuset kan gi en talerstol til en mann som har vært leiesoldat i Kongo.

- Etter talen som fredsprisvinner Dennis Mukwede holdt, hvor han fortalte om groteske redsler og overgrep særlig kvinner opplever under krigen i Kongo, burde alle vite hva en fremmedkriger er.

Nesten utsolgt

Dagbladets reporter på stedet har snakket med han som er ansvarlig for arrangementet i Kulturhuset. Han var vitne til demonstrasjonen mandag kveld.

- Det var 18-20 personer som møtte opp på demonstrasjonen, og det gikk rolig for seg, forteller Rune Evensen, til Dagbladet.

NESTEN UTSOLGT: Rune Evensen er arrangementansvarlig hos Ælvespeilet og forteller til Dagbladet at foredraget til French nesten var utsolgt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NESTEN UTSOLGT: Rune Evensen er arrangementansvarlig hos Ælvespeilet og forteller til Dagbladet at foredraget til French nesten var utsolgt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Han sier at de verken fryktet eller ventet bråk.

- Det er ytringsfrihet fra både Joshua French og demonstrantene. Så det er greit.

Foredraget til French, som nesten ble utsolgt, ble til tross for demonstrasjonen ikke avlyst mandag kveld.

- Alle kan booke seg inn

Varaordfører Janicke Andreassen (Ap) sier til avisa Varden, som omtalte saken først, at det er Ælvespeilets ledelse som må bestemme.

- Ælvespeilet er en institusjon hvor alle booker seg inn.

Hun sier imidlertid at hun hadde reagert om en nynazistisk gruppe hadde booket seg inn, men sier at French ikke er dømt i Norge, samtidig som hun innrømmer at det er et «grumsete argument.»

KULTURHUSET: Foran Kulturhuset i Porsgrunn møtte 18-20 personer opp mandag kveld for å demonstrere mot at de lar French holde foredraget sitt der. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KULTURHUSET: Foran Kulturhuset i Porsgrunn møtte 18-20 personer opp mandag kveld for å demonstrere mot at de lar French holde foredraget sitt der. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Avlyste foredraget

Dette er ikke første gangen foredraget til French vekker oppsikt. Seinest i Narvik ble det avlyst etter at foredraget, ifølge avisa Fremover, skapte storm i sosiale medier.

- Vi ser at det er sider ved denne bookingen som er problematiske, også sett i lys av den nylig utdelte fredsprisen. Vår intensjon var aldri å gjøre Joshua French til en helt, men å høre hans versjon av en mye omtalt og kontroversiell sak, skrev Vinterfestuka i en uttalelse i desember.

Etter at skribent Arne-Wilhelm Theodorsen skrev et leserinnlegg hvor han oppfordret Kulturhuset i Tromsø til å følge etter Narvik, skapte foredraget også debatt der. Ledelsen i Tromsø bestemte seg derimot for å ikke avlyse foredraget.

SV, Miljøpartiet og Venstre stiller seg bak

Ansvarlig for demonstrasjonen i kveld, Steinstad, understreker overfor Dagbladet at det imidlertid ikke er så mange som har mulighet til å stille opp foran Kulturhuset i Porsgrunn mandag. Sju personer trykket skal på Facebook-arrangementet, men det viste seg at flere derimot møtte opp.

Likevel er Steinstad stolt over at det som i utgangspunktet var hans kronikk i lokalavisa TA som nå har gjort at både SV, Miljøpartiet og Venstre stiller seg bak demonstrasjonen.

- Gledet meg i årevis

Dagbladet var i oktober på foredraget til French i Nøtterøy kulturhus, hvor han blant annet snakket om spionasjeanklager og dødsfallet til kamerat og kollega Tjostolv Moland.

- Jeg har gledet meg til dette i årevis, min rett til å fortelle min historie på egne premisser uten fotografering og direkte spørsmål og konfrontasjon, sa French den gang.

Joshua French skal totalt holde 34 foredrag, og turneen som startet i oktober, varer fram til 6. mars.