Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demonstrerte mot Mexico

- Stopp folkemordet i Chiapas, ropte rundt 80 demonstranter utenfor Mexicos ambassade i kveld. Demonstrantene mener mexicanske myndigheter er ansvarlig for massakren mot 45 forsvarsløse, ubevæpnede indianere 22. desember i fjor i delstaten Chiapas i Mexico.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Geriljaorganisasjonen Zapatistene, EZLN, har tidligere hevdet at det er regjeringspartiet PRI som står bak massakren.

På muren utenfor ambassaden på Oslo vestkant var det sprayet slagord som «Viva Zapata» og «PRI = mordere». En ansatt ved den mexicanske ambassaden opplyser til NTB at den eneste som kunne kommentere demonstrasjonen var ambassadøren, som var bortreist til i morgen.

Liste over de døde

I flere appeller ble det sagt at myndighetene i Mexico bevisst bruker terror, arrestasjoner og tortur mot befolkningen. På glassdøren til ambassaden var det hengt opp en navneliste over alle som ble drept i massakren i desember.

Demonstrasjonen mandag foregikk fredelig. Politiet møtte mannsterke opp, og forsøkte å få kopi av NRK fjernsynets opptak av demonstrasjonen.

- Myndighetene i Mexico mener at zapatistene er farlige, fordi de vet at når det først oppstår militære grupper så blir det raskt flere. Derfor vil de ta knekken på folkelige opprør, og håper at folk blir slitne av krig og skremt til å bli tause, sier talskvinnen Kaja fra Blitz til NTB.

Okkuperte turistkontor

Zapatistene gikk til åpent opprør ved nyttårstider i 1994, og erobret flere mindre byer i Chiapas, som ligger ved Stillehavskysten lengst sør i Mexico. Men offensiven stanset raskt opp, og de siste fire årene har opprørerne vært på defensiven i en jungelregion nær Mexicos grense mot Guatemala.

I dag har det vært en internasjonal markeringsdag mot massakren og for zapatistene. I Italia okkuperte tilhengere av zapatistene det mexicanske turistkontoret i Roma i flere timer, opplyser nyhetsbyrået AFP.

Tidligere i januar gikk Mexicos innenriksminister av etter å ha blitt kritisert for ikke å ha gjort nok for å forhindre massakren i Chiapas-provinsen. Noen dager senere gikk også guvernøren i Chiapas, Julio Cesar Ruiz Ferro, av. Mandag ble det kjent at Chiapas politisjef er siktet for å ha hatt en medvirkende rolle i massakren. Han skal ha transportert og levert våpen til sivile - blant annet til en mann som er siktet i forbindelse med massakren.

<B>BLITZ-DEMONSTRASJON: Rundt 80 demonstranter utenfor den mexicanske ambassaden i Oslo i ettermiddag. De mener mexicanske myndigheter er ansvarlig for massakren i Chiapas i desember, hvor 45 indianere ble drept.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!