Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demoraliserende og ydmykende

Masseflukten av Taliban-fanger kan også ramme norske soldater, frykter Dagbladets kommentator.

 AVSLAPPET:  Disse to afghanske soldatene er på vaktpost utenfor Sarposa-fengslet i dag. Men minst 541 fanger har forsvunnet i frihet under murene og piggtråden. FOTO: HUMAYOUN SHIAB, EPA/SCANPIX.
AVSLAPPET: Disse to afghanske soldatene er på vaktpost utenfor Sarposa-fengslet i dag. Men minst 541 fanger har forsvunnet i frihet under murene og piggtråden. FOTO: HUMAYOUN SHIAB, EPA/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): HVORDAN KAN 500 fanger i et av Afghanistans mest bevoktede fengsler klare å rømme gjennom en 360 meter lang tunnel, bygd over en periode på flere måneder?

Det er spørsmålet de fleste stiller seg både i Afghanistan og andre deler av verden etter nattas masseflukt fra Sarposa-fengslet i Kandahar. Flukten har sjokkert både afghanske myndigheter og NATO-styrkene i landet. Og mistanken om at fangene har fått hjelp både utenfra og innenfra fengslet er berettiget, slik dette åpenbart har foregått.

IFØLGE TALIBAN har arbeidet med tunnelen pågått i fem måneder. Gravingen begynte utenfra, og tunnelen krysset hovedveien mellom Herat og Kandahar. Ingen skal ha oppdaget noe uvanlig. Samtidig sier Taliban at de også gravde seg under afghanske sjekkposter.

Pågikk flere timer Natt til i går gikk innsatte fra rom til rom og åpnet celledørene til medfanger, slik at de kunne komme seg inn i tunnelen og ut i friheten. Aksjonen pågikk i flere timer. Ved tunnelåpningen ventet kjøretøyer på dem.

ALT DETTE SKAL altså ha skjedd uten at noen oppdaget det, verken inne i fengslet eller utenfor. Det lyder lite troverdig. De ansvarlige sikkerhetsstyrkene er blitt utsatt for hard kritikk - og med rette. Men det spørs om ikke det trengs en generalopprydding innenfor det fra før av svært så korrupte afghanske sikkerhets- og fengselssystemet. Blant de som flyktet skal det være flere ledere, men flest menige Taliban-opprørere.

Krigserfaring Frykten er at disse nå vil forsterke motstanden i sør, ikke minst gjennom sin krigserfaring. Mange kan bli satt inn i områder der NATOs ISAF-styrker har tatt over mesteparten av kontrollen de siste månedene og dermed skape nye problemer for de utenlandske soldatene, de afghanske regjeringsstyrkene og president Hamid Karzai. Det kan heller ikke utelukkes at en del rømte fanger vil bli transportert nordover for å styrke Taliban-nærværet der. Det kan også ramme de norske soldatene.

MEN MAN MÅ huske på at dette «bare» dreier seg om rundt 500 mann, 476 ifølge offisielle tall, 541 skal vi tro Taliban. Kanskje blir den psykologiske virkningen større enn den militære.

For talibanerne har klart å slå kraftig fra seg, selv med sin 500 kolleger i fengsel. For den vanlige afghaner vil flukten være nok en indikasjon på at Afghanistan har et korrupt styresett, hvor det finns illojale elementer innen de fleste deler av det offentlige samfunnssystemet. Det er demoraliserende. For Taliban-tilhengerne viser flukten at Taliban fremdeles er en viktig maktfaktor i landet og at masseflukten fra det samme fengslet som 1200 fanger rømte fra i 2008, åpenbart ikke har ført til at fengslet ble rømningssikkert.

Helt uforutsigbart For ISAF viser flukten at situasjonen i Afghanistan fremdeles er helt uforutsigbar og at afghanske myndigheter på langt nær har den kontroll president Karzai hevder de har. Det bekymrer nok de som tenker på snarlig tilbaketrekning fra det krigsherjede landet.

ER DET NOEN som har grunn til å flire etter nattens flukt, er det Taliban-lederskapet. For ikke bare ble aksjonen vellykket; opprørerne vant også propagandakrigen. Før afghanske myndigheter har fått full oversikt over hva som hadde skjedd, sendte Taliban ut en detaljert pressemelding om hvordan aksjonen hadde foregått. Slikt er ikke bare demoraliserende for en afghansk regjering som fra før av sliter i motbakke, det er rett og slett ydmykende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media