Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dempet frykt for smitte på grisebesetninger

Ingen nye positive prøver fra gårdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Influensasmitten på grisebesetninger kan vise seg å være langt mindre i omfang enn det svinebøndene først fryktet. Foreløpig er det ikke kommet fram nye, positive prøver fra gårder som driver svineproduksjon.


Prøvene som Veterinærinstituttet har til analyse, er alle fra områder i nærheten av gårdene i Nord-Trøndelag der smitten allerede er konstatert.

Verken Mattilsynet eller Veterinærinstituttet tror det er grunn til å frykte smitte i andre deler av landet.


- Begrenset til to besetninger

Tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet sier til NTB at mye tyder på at smitten er begrenset til de to besetningene som skal destrueres. Det er også kartlagt at en og samme person, som selv har fått konstatert svineinfluensa, har jobbet på begge gårdene.

- Det er overveiende sannsynlig at smitten er overført fra denne personen, sier Landsverk.

- Vi har ingen spesielle mistanker om at andre besetninger enn de i Skogn og Åsen i Levanger skal være smittet. Men vi kommer fortsatt til å drive et kontinuerlig arbeid med oppfølging i områdene i Trøndelagsregionen, sier avdelingsdirektør Jorun Jarp ved Veterinærinstituttet til NTB.


1400 slaktes

Foreløpig er det bestemt at 1400 griser i Nord-Trøndelag skal destrueres for at influensasmitten ikke skal spre seg videre. Tirsdag ble den ene besetningen på 500 dyr i Skogn nødslaktet og om noen dager vil det samme skje med 900 griser i Åsen i Levanger.

Den første besetningen som allerede er nødslaktet holdt til i et område med 55 grisebønder og 23 000 dyr.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media