FALTER UT?: Gjennomsnittsprisen hittil i år er 5,2 prosent høyere enn snittprisen i hele 2012. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
FALTER UT?: Gjennomsnittsprisen hittil i år er 5,2 prosent høyere enn snittprisen i hele 2012. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / DagbladetVis mer

Dempet prisvekst i boligmarkedet

Prisene på eneboliger og leiligheter flater ut, til tross for rekordhøy aktivitet i markedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi tror at egenkapitalkrav, den kommende innstrammingen i startlånsordningen og varslede rentehevinger har en viss prisdempende effekt, sier styreleder Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Fra februar til mars steg boligprisene med 0,1 prosent, viser eiendomsmeglerbransjens boligstatistikk.

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,2 prosent lavere enn i forrige måned. Den underliggende prisutviklingen er dermed negativ.

- Tilbake til normalen Det største prishoppet så langt i år kom i januar. Da steg prisene med 3,8 prosent. Fra januar til februar var stigningen mer moderat og utgjorde 0,7 prosent.

Gjennomsnittsprisen hittil i år er 5,2 prosent høyere enn snittprisen i hele 2012.

- Alt tyder på at det er en reell utflating av prisene. Boligmarkedet i mars kan derfor sies å være tilbake til normalen. Året startet med en bratt prisvekst, men vi er tilbake på et nivå der snittprisen er 7 prosent høyere enn tilsvarende måned i fjor, sier Buraas.

Høy aktivitet Aktiviteten i boligmarkedet er fortsatt rekordhøy. Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger var 24 dager i mars, fem dager mindre enn i februar og en dag mindre enn mars i fjor.

Det er i pressområdene i og rundt de store byene prisveksten er sterkest og formidlingstiden kortest.

- Det vi likevel ser er at boligprisene flater ut, og mye tyder på at også april kan bli en måned uten store endringer, sier Tormod Boldvik, styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef).

Tromsø på topp Prisutviklingen i de store byene viser at Tromsø hittil i år har en gjennomsnittlig prisøkning på 8 prosent målt mot snittprisen i 2012. Bak Tromsø følger Trondheim og Stavanger-regionen med rundt 7 prosent. I den andre enden av skalaen ligger Kristiansand med en prisvekst på beskjedne 2 prosent. Prisstatistikken viser også sterk vekst i Vestfold og Østfold.

Eiendomsmeglerforetakenes Forening holder fast ved sine prognoser om en prisvekst på boliger i 2013 på mellom 4 og 6 prosent.

Nye eneboliger litt ned Bildet er noe annerledes for nye boliger. Prisen på nye eneboliger falt med 1,4 prosent fra 3. til 4. kvartal, viser tall fra Statistisk sentralbyrås byggekostnadsindeks.

Til tross for prisnedgangen, var nye eneboliger 3,9 prosent dyrere i 4. kvartal 2012 enn i 4. kvartal året før. Entreprenørenes byggekostnader for eneboliger i tre steg til sammenligning med 3,1 prosent i samme periode.

Årsindeksen, beregnet som et gjennomsnitt av de kvartalsvise indeksene, viser at nye eneboliger var 5,2 prosent dyrere i 2012 enn året før.

(NTB)