Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overgrep i India

Den 10 år gamle indiske jenta ble gravid etter å ha blitt voldtatt av sin egen stefar. Måtte kjempe for å få ta abort

Skal ha truet henne til stillhet.

GRAVID: Det er uklart om den ti år gamle jenta har vært gravid i mer enn 20 uker. Nå kjemper hun og familien hennes for at hun skal få lov til å ta abort likevel. Her fra en demonstrasjon mot seksuelle overgrep mot barn i India i 2014. Foto:  AFP PHOTO / Noah SEELAM / NTB Scanpix
GRAVID: Det er uklart om den ti år gamle jenta har vært gravid i mer enn 20 uker. Nå kjemper hun og familien hennes for at hun skal få lov til å ta abort likevel. Her fra en demonstrasjon mot seksuelle overgrep mot barn i India i 2014. Foto:  AFP PHOTO / Noah SEELAM / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: New York Times melder tirsdag kveld at en indisk domstol har innvilget søknaden om å gjennomføre abort

(Dagbladet): Et legepanel i India skal i disse dager avgjøre hvorvidt ei ti år gammel jente skal få lov til å ta abort.

Ifølge indisk lov, er det ikke tillatt å ta abort etter 20. uke med mindre kvinnens liv er i fare. I dette tilfellet er det noe uklart nøyaktig hvor langt på vei jenta er.

Ashok Chauhan er en av legene som har behandlet saken. Han sier til BBC at det er vanskelig å avgjøre.

- Hun er rundt 20 uker inn i svangerskapet, men det kan være 19 uker eller 21 uker. Teknologien er ikke avansert nok til at vi kan avgjøre nøyaktig hvilken uke hun er i, sier han.

Voldtatt

Graviditeten til tiåringen ble kjent i forrige uke. Barnets mor, som jobber i hjemmetjenesten, hadde en mistanke om at datteren hennes var gravid, og tok henne med til legen for en sjekk.

BBC skriver at jenta ofte var hjemme mens moren var på jobb, og at hun nå har fortalt moren at hun ble voldtatt av sin egen stefar ved en rekke anledninger.

Stefaren skal ha truet henne til stillhet.

Han ble selv arrestert etter at moren informerte politiet om datterens forklaring. Det bekrefter politiet i Rothak overfor den britiske rikskringkasteren.

20 uker

Grunnen til 20-ukersgrensa er at myndighetene ville bekjempe skjevheten i kjønnsfordelingen. Gjennom historien har det vært «foretrukket» å få gutter, og derfor har mange kvinner abortert etter å ha funnet ut at fosteret var ei jente.

De siste månedene skal det indiske rettssystemet ha fått en rekke henvendelser fra kvinner som ønsker å abortere - også etter at de 20 ukene er ute.

Mange av disse sier at de har blitt voldtatt.

Praksisen har så langt vært at myndighetene viser til et uavhengig legepanel, som deretter redegjør for saken og sender den tilbake til retten.

OVERGREP: Se den rystende historien om Indias skyggesider, hvor jentunger blir utnyttet i et av de mest kyniske systemene du kan tenke deg. Video: CNN. Vis mer

Barnegraviditeter

Barnegraviditeter er ikke noe sjeldent fenomen i landet med over 1,3 milliarder innbyggere.

Dagbladet skrev i februar om Muneera Begum (19) som bare var tolv år gammel da foreldrene solgte henne inn i et tvangsekteskap med en 70 år gammel mann fra Oman.

Begum forteller at mannen holdt henne innelåst i et rom uten vindu, og at han brukte henne for sex i to måneder, til hun ble gravid. Da skilte han seg fra henne over telefon.

Nå bor Begum sammen med dattera hun fikk med 70-åringen, sin mor, og to andre mennesker på et knøttlite rom i en fattig bydel i den indiske byen Hyderabad.