AVSTRAFFELSE: Ei 13 år gammel jente ble nylig av landsbyrådet dømt til pisking etter at hun ble voldtatt av faren sin. Her et bilde fra en av de mange demonstrasjonene for kvinners rettigheter i landet den senere tiden. Foto: Ritesh Shukla/Demotix/Corbis/NTB Scanpix
AVSTRAFFELSE: Ei 13 år gammel jente ble nylig av landsbyrådet dømt til pisking etter at hun ble voldtatt av faren sin. Her et bilde fra en av de mange demonstrasjonene for kvinners rettigheter i landet den senere tiden. Foto: Ritesh Shukla/Demotix/Corbis/NTB ScanpixVis mer

Den 13 år gamle jenta ble voldtatt av faren sin. Landsby­rådet dømte henne til pisking

«Det er du som er synderen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har de siste årene blitt rettet et stadig skarpere søkelys mot den omfattende seksualiserte volden rettet mot kvinner i India.

Spesielt på den indiske landsbygda har det lenge vært store mørketall, men stadig flere historier kommer nå for dagen.

Washington Post skrev i går om ei 13 år gammel jente som ble dømt til pisking da det ble kjent at hun hadde blitt voldtatt av faren sin. En historie som dessverre ikke er unik.

Pisket Faren til jenta skal ha en natt i januar ha kommet hjem fra jobben sin i et bryllupsband, og beruset på hjemmelaget brennevin skal han ha begått voldtekten.

I mars ble både far og datter ført foran landsbyrådet. Faren ble dømt til 15 piskeslag, datteren til fem.

- De sa at det var jentas skyld. At faren var full og ikke visste bedre. Jeg ble forbanna. Hvordan kunne ei lita jente være skyld i noe slikt. Lederen for rådet sa: «Du er ubrukelig. Det er du som er synderen», sier Sachin Tukaram Bhise som var vitne til hele seansen.

Han filmet hele domsavsigelsen og avstraffelsen, før han tok videomaterialet med til politiet. Faren ble arrestert og siktet for overgrep. Landsbyrådet ble siktet for utpressing og voldsutøvelse.

- Problematisk Avisa har også møtt en av mennene som fullbyrdet straffen og svingte pisken mot den unge jenta. Han forteller at det er problematisk at jenta ble voldtatt da det blir vanskeligere å gifte henne bort.

Hans løsning ville vært å gifte bort jenta til vedkommende som voldtok henne, men i denne saken har han, naturlig nok, et annet alternativ klart. Jenta vil etter alle solemerker være gift i løpet av seks måneder.

Han forteller at det beste hadde vært om jenta ikke hadde fortalt historien sin til myndighetene. Da kunne de ordnet opp i forholdene uten ekstern innblanding.

Oppmerksomhet De siste årene har det blitt satt et langt større fokus på den seksualiserte volden i verdens nest mest folkerike nasjon.

Saken som kanskje skapte sterkest reaksjoner, var da den 23 år gamle studenten Jyoti Singh døde etter at hun ble gjengvoldtatt i over 40 minutter på en buss i New Delhi. 

Mukesh Singh, Vinay Sharma, Akshay Thakur og Pawan Gupta ble i etterkant dømt til døden, for det kaldblodige drapet.

Singh kjørte bussen som kvinnen og voldtektsmennene var om bord i, og er dømt for å ha deltatt i voldtekten som endte med at 23-åringen døde. I intervjuet sier han at han mener hun selv har deler av skylda for det som skjedde, og at hun ikke skulle ha kjempet i mot.

- Du kan ikke klappe med en hånd, det krever to. En skikkelig jente er ikke ute klokka ni på kvelden. En jente er mye mer ansvarlig for en voldtekt enn en gutt. Gutter og jenter er ikke likeverdige. Jenter bør drive med husarbeid, ikke reke rundt på diskotek og utsteder, sier han i et intervju med BBC.

Reaksjoner Gjengvoldtekten og drapet skapte avsky over hele India og førte til flere uker med demonstrasjoner mot seksualisert vold og for styrking av kvinnenes rettigheter..

I 2013 ble åtte indiske menn pågrepet for å ha gruppevoldtatt fire skolejenter. Noen måneder tidligere var ei fem år gammel jente blitt voldtatt av en nabo.

I fjor sommer ble to søstre dømt til gruppevoldtekt av et landsbyråd tilsvarende det som ila dom i denne saken. Bakgrunnen for dommen var at broren til de to rømte med en gift kvinne.

De mange voldtektssakene i landet har også hatt konsekvenser for turismen. Antallet kvinnelige turister sank med 35 prosent i månedene etter voldtekten av studenten, ifølge en undersøkelse.

I enkelte indiske byer er det egne tog for kvinner, for at de skal slippe trakassering, uønsket atferd og overgrep.