Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den aller eldste

John McCain vil bli USAs eldste president dersom han vinner i november. To år yngre Reagan fikk alzheimers i sin 2. periode, skriver Halvor Elvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet) I august blir John McCain 72 år. Vinner han i november blir han den eldste presidenten som noen gang har begynt på sin første periode. For ett år siden møtte jeg nestlederen i Det republikanske partiet i New Hampshire, 53-årige Wayne MacDonald, på en Burger King i Derry, ved en avkjørsel til motorveien I-93. Han hadde jobbet for McCain i 2000. Jeg spurte om hans mann ikke nå var blitt for gammel. «Det spørsmålet la Ronald Reagan dødt en gang for alle», sa han da og tenkte på replikken Ronald Reagan brukte mot Walter Mondale i valgkampen i 1984. Da sa Reagan at «jeg kommer ikke til å bruke min motparts ungdom og manglende erfaring mot ham for å oppnå politisk gevinst».

Finten kom så overraskende og elegant at Mondale ble helt satt ut.

Det er ikke sikkert det hadde gjort noen forskjell om Mondale hadde vært kjappere akkurat da slik at alder hadde blitt et tema i den valgkampen. Reagan ble gjenvalgt med et valgskred. Mondale vant bare i sin egen hjemstat Minnesota og i Washington DC.

Men historien har vist at alder burde ha vært et tema i den valgkampen. Symptomene på Reagans alzheimers i utvikling var blitt ganske tydelige mot slutten av hans andre presidentperiode.

John McCain fyller åtti år et halvt år før han eventuelt går av etter sin andre periode i januar 2017.

Med en blanding av spøk og alvor blir det sagt at den mest attraktive politiske jobben i markedet akkurat nå, er å bli McCains visepresidentkandidat. Den kan by på store muligheter for en kandidat som for eksempel er akkurat 20 år yngre enn McCain. Guvernøren i Florida, Charlie Crist, er 52 år. Han er populær i Florida og bestemte seg et par dager før nominasjonsvalget der den 29. januar for å stille seg og sin popularitet bak McCain. Han er en høyst aktuell visepresidentkandidat. Guvernør Tim Pawlenty i Minnesota er en annen. En tredje er senator Kay Bailey Hutchison fra Texas.

McCain fikk et råd med på veien fra president George W. Bush forleden i Rosehagen i Det hvite hus. «Han bør tenke nøye over hvem han utpeker som leder for utvelgelseskomiteen», sa Bush som utpekte Dick Cheney som leder for sin komité. Han fant som kjent fram til seg selv.

«Vi er nettopp begynt på denne prosessen», sier McCain, men understreker at han leter etter en som «kan overta for meg».

Det ble en kort og nokså summarisk affære da president Bush stilte seg bak rivalen som nesten slo ham ut i 2000 da McCain vant i New Hampshire. Karl Rove sørget for å rive McCain i fillebiter en måned seinere i South Carolina, og resten er historie. Men demokratene fikk nok TV-bilder til å klistre McCain til Bush. Og på nettet er Det republikanske partiets presidentkandidat allerede omdømt til «John McSame».

John McCain har ikke tenkt å være like tilbakeholdende som Reagan når det gjelder motstanderens alder. Han ble nylig spurt om Barack Obama er naiv. «Jeg vet ikke om han er naiv, men jeg vet at han har lite erfaring», svarte den republikanske presidentkandidaten.

I seierstalen på tirsdag da velgerne omsider eliminerte Mike Huckabee, leverte McCain noen utfall mot Obama da han advarte mot «plattheter uten innhold».

Den amerikanske høyresidens blonde provokatør og sjokkprater, Ann Coulter, spår et demokratisk valgskred mot McCain uansett om demokratene nominerer Barack Obama eller Hillary Clinton.

Hun får et visst medhold i meningsmålingene. Akkurat nå vinner Obama med tolv prosentpoeng og Clinton med seks over McCain.

Mens den hyperspennende valgkampen mellom Obama og Clinton kommer til å dominere det politiske nyhetsbildet de neste to månedene, skal McCain manøvrere seg inn i presidentrollen ved å levere store, tematiske taler. Den første om økonomi er under forberedelse. Han skal dra utenlands på besøk som skal likne statsbesøk.

På hjemmebane skal han samle partiet bak sitt kandidatur, og demokratenes strateger frykter at en opprivende strid mellom Clinton og Obama skal gi McCain et forsprang i valgkampen til høsten.

Krigen i Irak og nasjonens sikkerhet er både McCains sterkeste og svakeste kort. Hillary Clinton viste i Texas at Obama er sårbar når det handler om nasjonens sikkerhet. Omgitt av generaler, flagg og admiraler sa Clinton før helga at «jeg stiller med omfattende erfaring fra et langt liv når jeg svarer den telefonen klokken tre om natta. ». John McCain stiller med omfattende erfaring fra et langt liv. Barack Obama stiller med en tale han holdt i 2002.

Det kommer John McCain også til å si.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media