Den aller første som ble smittet av dødsviruset ebola, var en toåring

Slik raser viruset gjennom Vest-Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Utbruddet som har krysset tre landegrenser og blitt det verste ebola-utbruddet noensinne, startet med en toåring sør i Guinea.

I New England Journal of Medicine har forskere kartlagt spredningen av utbruddet, og sporet det tilbake til landsbyen Meliandou og en to år gammel gutt.

Først familien, så landsbyen Den lille gutten som døde 6. desember i fjor.

Det hadde gått få dager siden han ble syk, da han døde i Meliandou. Han hadde de vanlige symptomene: feber, diaré og oppkast.

En uke senere døde guttens mor. Så lillesøsteren, som bare ble tre år gammel. Deretter døde bestemoren, skriver New York Times.

Da toåringens bestemor ble gravlagt, møtte flere mennesker fra flere landsbyer opp. To av dem tok med seg ebola til sine respektive landsbyer.

Dødens reise Og dødsreisen fortsatte. Sykdommen spredte seg til regionhovedstaden Gueckedou og byen Macenta. Den 10. mars varslet de lokale myndighetene Guineas helsedepartement om utbrudd av en sykdom med høy dødelighet og symptomer som oppkast og diaré.

En mann fra byen Dabola, midt i Guinea, som ville søke helsehjelp i hovedstaden, tok med sykdommen dit i slutten av mars. Det ble raskt rapportert om over ti tilfeller av sykdommen der.

Og siden opprinnelsesstedet med den toårige gutten grenser til både Sierra Leone og Liberia, dukket det snart opp tilfeller også der.

Krisen var et faktum.

Ute av kontroll I Liberia er utbruddet nå fullstendig ute av kontroll, og sprer seg stadig til nye områder. Guinea har stengt grensene sine til Sierra Leone og Liberia i håp om å stoppe spredningen.

En av grunnene til at viruset har spredd seg så raskt i Liberia, er at befolkningen ikke tror på informasjonen fra myndighetene. De dumper lik i gatene, stjeler familiemedlemmers lik fra sykehusene og anklager helsearbeidere for å selv ta med seg og spre sykdommen.

Samtidig har viruset også kommet til Nigeria. 25. juli kom en smittet liberier til Lagos i Nigeria via fly, og flere som hjalp mannen da han kollapset på flyplassen, ble smittet av viruset.

Undersøker dyresmitte Snart har 1000 mennesker lidd en smertefull død til ebola-viruset.

Men hvordan fikk den to år gamle gutten i Guinea ebola i utgangspunktet?

Forskerne undersøker muligheten for dyresmitte, og flaggermus har tidligere blitt pekt på som vertsdyr for ebola-viruset. I Guinea er salg av flaggermus-suppe og ape nå forbudt, i frykt for at dette skal være kilden til smitten. Norske myndigheter advarer nordmenn som reiser i området mot å spise «bushmeat», altså kjøtt fra ville dyr som er drept ved jakt.

Men forskerne bak utbruddets menneskelige opprinnelse, toåringen, sier videre undersøkelser trengs for å finne det virkelige nullpunktet til historiens største ebola-utbrudd.

FLERE SAKER OM EBOLA-UTBRUDDET:

•  - Ebola begynner å ligne svartedauden. Men Gunnar Hasle reiser likevel til rammede Liberia.

Nye reiseråd til nordmenn: Unngå unødige reiser til ebola-rammede områder

1. Meliandou
En to år gammel gutt dør i landsbyen Maliandou 6. desember 2013. En uke etter, dør guttens mor. Så lillesøsteren, som bare ble tre år gammel. Deretter døde bestemoren. 
2. Gueckedou
Folk fra flere landsbyer møter opp i bestemorens begravelse. Ebola-sykdommen sprer seg til flere landsbyer. Landsbyens jordmor blir innlagt på sykehus i regionshovedstaden Gueckedou (2), og dør der 2. februar. 
3. Macenta
En helsearbeider fra Gueckedou dør på sykehuset i byen Macenta 10. februar, etter å ha vært syk i fem dager. En lege som behandlet ham, blir smittet. Legen dør. 
4. Nzérékoré
En slektning av legen fra sykehuset i Macenta dør i Nzérékoré 28. februar.
5. Kissidougou
Legen begravelses i Kissidougou 24. februar. Ebola-viruset er mest smittsomt like før eller etter døden. 7. og 8. mars dør to av legens brødre i Kissidougou. Kilde: New England Journal of Medicine / New York Times, Foto: Google Maps
1. Meliandou En to år gammel gutt dør i landsbyen Maliandou 6. desember 2013. En uke etter, dør guttens mor. Så lillesøsteren, som bare ble tre år gammel. Deretter døde bestemoren. 2. Gueckedou Folk fra flere landsbyer møter opp i bestemorens begravelse. Ebola-sykdommen sprer seg til flere landsbyer. Landsbyens jordmor blir innlagt på sykehus i regionshovedstaden Gueckedou (2), og dør der 2. februar. 3. Macenta En helsearbeider fra Gueckedou dør på sykehuset i byen Macenta 10. februar, etter å ha vært syk i fem dager. En lege som behandlet ham, blir smittet. Legen dør. 4. Nzérékoré En slektning av legen fra sykehuset i Macenta dør i Nzérékoré 28. februar. 5. Kissidougou Legen begravelses i Kissidougou 24. februar. Ebola-viruset er mest smittsomt like før eller etter døden. 7. og 8. mars dør to av legens brødre i Kissidougou. Kilde: New England Journal of Medicine / New York Times, Foto: Google Maps Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer