FOR RETTEN: Den amerikanske journalisten Jason Rezaian ble i dag stilt for retten i den iranske hovedstaden Teheran bak låste dører. Det sier det semi-offisielle nyhetsbyrået Tasnim ifølge Reuters. Foto: REUTERS/Zoeann Murphy/The Washington Post/NTB Scanpix
FOR RETTEN: Den amerikanske journalisten Jason Rezaian ble i dag stilt for retten i den iranske hovedstaden Teheran bak låste dører. Det sier det semi-offisielle nyhetsbyrået Tasnim ifølge Reuters. Foto: REUTERS/Zoeann Murphy/The Washington Post/NTB ScanpixVis mer

Den amerikanske journalisten er siktet for spionasje i Iran. Nå skal han for retten bak lukkede dører

Hevder de vil skjule saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske journalisten Jason Rezaian ble i dag stilt for retten i den iranske hovedstaden Teheran bak låste dører. Det sier det semi-offisielle nyhetsbyrået Tasnim ifølge Reuters.

Rezaian, som jobbet i Teheran for den amerikanske avisa Washington Post, ble arrestert i sitt eget hjem i juli, og umiddelbart ført til Evin-fengselet.

Han er siktet for spionasje, men de iranske myndighetene har foreløpig vært veldig vage når det kommer til nøyaktig hva slags informasjon Rezaian har tilegnet seg.

- Han er siktet for spionasje, for å samle inn konfidensiell informasjon og for å gi denne videre til fiendtlige styresmakter, samt for å skrive brev til president Obama og å handle mot nasjonens sikkerhet, sier advokat Leila Ashan.

Journalisten var heller ikke den eneste som i utgangspunktet ble anholdt. Sammen med ham i hjemmet var hans kone, og to iransk-amerikanske venner av ekteparet. Kona, Yeganeh Salehi, ble sluppet fri mot kausjon, mens venneparet også ble løslatt.

Rezaians bror, Ali, fortalte mandag til Reuters at han hadde håpet at familien skulle få lov til å være til stede under rettssaken.

- Jeg er ganske sikker på at den eneste grunnen til at denne rettssaken er lukket, er for å hindre at folk ser hvor lite bevismateriale de har mot ham. Det er veldig ulikt det iranske rettssystemet og de iranske myndighetene. De pleier å kjøre slike saker i full offentlighet da de kan bruke det som propaganda, sier han.

President Barack Obama har gjentatte ganger bedt Iran om å løslate samtlige amerikanske fanger i landet, og kaller saken mot Rezaian «vag».

Utenriksredaktøren til Washington Post, hvor Rezaian jobber, fortstår ikke hva saken er bygget på.

- Det Jason gjorde var å jobbe som journalist. Han samlet informasjon, verifiserte denne og publiserte den, sier han til Reuters.