Den amerikanske kapteinen er befridd

Tre pirater ble drept i aksjonen.

I SIKKERHET: Den amerikanske kapteinen Richard Phillips er i sikkerhet på et amerikansk marinefartøy. Her viser kona Andrea Phillips fram et bilde av ektemannen. Hun har gått i uvisshet om hva som kunne skje med ektemmanen siden onsdag. Foto: AP Photo/Toby Talbot/SCANPIX
I SIKKERHET: Den amerikanske kapteinen Richard Phillips er i sikkerhet på et amerikansk marinefartøy. Her viser kona Andrea Phillips fram et bilde av ektemannen. Hun har gått i uvisshet om hva som kunne skje med ektemmanen siden onsdag. Foto: AP Photo/Toby Talbot/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

 (Dagbladet): Kapteinen Richard Phillips er befridd fra somaliske pirater etter en væpnet aksjon.
55 år gamle Phillips hoppet fra livbåten han ble holdt fanget i og ble hjulpet opp av sjøen av amerikanske spesialsoldater etter aksjonen, melder CNN.

Uskadd
Det er amerikansk etterretning som bekrefter at Phillips er fri. Han befinner seg nå på det amerikanske marinefartøyet USS Bainbridge.

Ifølge CNN kom kapteinen uskadd fra situasjonen. Tre pirater skal ifølge CNN ha blitt drept, mens en fjerde er i amerikanernes varetekt. Han er skadd.

Ifølge AP var det en lynrask aksjon fra amerikanernes side som førte til at kapteinen ble frigitt. Det var skuddveksling mellom piratene og amerikanske soldater.

Kaptein Phillips ble tatt som gissel av piratene onsdag etter et mislykket forsøk på å kapre skipet Maersk Alabama utenfor Somalia.

- En helt
I går kveld var Maersk Alabama trygt i havn i Mombasa, som var destinasjonen. Mannskapet hadde munnkurv overfor mediene som hadde møtt opp, men CNN klarte å få et par ord med noen av dem som hadde opplevd kapringsforsøket.
- Kaptein Phillips er en helt, sa en sjømann til CNNs reporter.

Noen av mannskapet kastet seg over piratene da disse kom ombord, ble reporteren fortalt, og det skal ha forekommet håndgemeng mellom pirater og mannskap.

En pirat ble tatt til fange av mannskapet. En første plan gikk ut på at det skulle være en byttehandel, slik at kapteinen ble frigitt om at piratene fikk tilbake sin mann. Mannskapet ga fra seg piraten, men piratene holdt igjen Phillips.

Forsøkte å rømme
Fredag forsøkte han kapteinen å rømme fra livbåten han satt i sammen med piratene.
Men en av piratene hoppet i sjøen etter ham og fikk kapteinen tilbake i livbåten.

Phillips satt i båten sammen med fire pirater. Etterhvert gikk båten tom for drivstoff og den drev rundt på havet.

Livbåten ble etterhvert omringet av amerikanske krigsskip som blant annet forsøkte å hindre piratene i å sende forsterkninger.

FBI forhandlet
FBI ble satt inn som forhandlere i saken. Men forsvarskilder CNN har vært i kontakt med opplyste tidligere denne uken at de amerikanske myndighetene ikke ville godta noe krav om løsepenger.

På den annen side skal dette kravet, som ellers er vanlig praksis for piratene, være lagt på is foreløpig. Den kraftige, vestlige mobiliseringen i området skal ifølge Reuters ha gjort at piratene foreløpig bare krever å få legge uforstyrret til kai.

På fastlandet er det langt vanskeligere å få has på de lokalkjente mennene, og kaptein Phillips kan tas med til et trygt skjulested.

Dagbladet kommer med mer.

I HAVN: I går kveld kom Maerks Alabama til havnen etter et mislykket kapringsforsøk onsdag. Foto: AFP PHOTO/Roberto SCHMIDT/SCANPIX
I HAVN: I går kveld kom Maerks Alabama til havnen etter et mislykket kapringsforsøk onsdag. Foto: AFP PHOTO/Roberto SCHMIDT/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer