OVERVÅKNING UTE AV KONTROLL: Washington Post graveprosjekt  «Top Secret America» avdekket at amerikansk etterretning har vokst seg så stor at ingen lengre har kontroll med bransjen. Dokumenter Dagbladet har lest viser at amerikanerne ønsket mer overvåkning ved sine ambassader i utlandet. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
OVERVÅKNING UTE AV KONTROLL: Washington Post graveprosjekt «Top Secret America» avdekket at amerikansk etterretning har vokst seg så stor at ingen lengre har kontroll med bransjen. Dokumenter Dagbladet har lest viser at amerikanerne ønsket mer overvåkning ved sine ambassader i utlandet. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

- Den amerikanske sikkerhetstjenesten er fullstendig ute av kontroll

Det er konklusjonen fra «Top Secret America» graveprosjektet til The Washington Post. Ifølge rapport Dagbladet har lest, ønsket amerikanerne å ha mer etterretning i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den topphemmelige verdenen som myndighetene skapte som reaksjon på terrorangrepet 11. september 2001, har blitt så stort, så uhåndterlig og så hemmelig at ingen vet hvor mye det koster, hvor mange som er ansatt, hvor mange programmer som eksisterer eller hvor mange selskaper som gjør den samme jobben, skriver Washington Post i innledningen til sin artikkelserie «Top Secret America».

Washington Post jobbet to år med å avdekke den hemmelige sikkerhetsbransjen i USA, og beskriver et uoversiktlig system totalt ute av kontroll.

- Etter ni år med enestående utgifter og vekst, er resultatet at systemet som skal holde USA trygt, har blitt så massivt at det er umulig å fastslå hvor effektivt det er, skriver Washington Post.

Ifølge avisen har over 1 271 føderale organisasjoner og 1 931 private selskap etablert programmer relatert til anti-terror arbeid, Homeland Security og etterretning på over 10 000 ulike steder i USA.

Omlag 854 000 personer har fått topphemmelige sikkerhetskareringer — det tilsvarer omtrent 1,5 ganger så mange personer som det som bor i hovedstaten Washington D.C.

I Washington og områdene rundt har over 33 bygninger blitt etablert eller vært under oppbygning for topphemmelig etterretningsarbeid siden september i 2001.

Dette tilsvarer omtrent tre Pentagon-bygninger, eller 22 US Capitol-bygninger eller 1,6 millioner kvadratmeter.  

Brer om seg i utlandet Men etterretningsselskapene har ikke bare vokst på amerikansk jord. Overvåkningen har fått bre om seg også i utlandet:  

Denne uken kunne TV2 avsløre at amerikanerne har overvåket nordmenn i over ti år, gjennom etterretningsgruppen SDU (Surveillance Detection Unit).  

Som Dagbladet tidligere har skrevet har amerikanske myndigheter mer enn 220 lignende enheter plassert over alt i hele verden.

I en rapport fra 2003 beskrives det i detalj hvordan amerikanske myndigheter øker overvåkning fra amerikanske ambassader i utlandet.  

Samme rapport forteller også at det på det tidspunktet var over 1225 spesialagenter på vakt for den diplomatiske sikkerhetsstyrken (DSS), hvor 236 er nyansatte og 92 agenter var i trening.

527 har fått i oppdrag å være regionale sikkerhetsvakter ved 195 poster i 156 forskjellige land.

Målet er at det skal bli enda flere. 

Ønsker seg mer etterretning i utlandet En annen rapport fra 2005 viser at det amerikanske Government Accountability Office (GAO), som tilsvarer den norske Riksrevisjonen, har gått gjennom sikkerhetsrutinene ved amerikanske ambassader verden over.

Ønsket er at etterretningsreglene verden over skal bli enda mer liberale — slik at man kan få på plass enda mer overvåkning og etterretning i utlandet:  

De besøkte blant annet en rekke ambassader på ikke navngitte steder.

SDU-personell ved flere av disse ambassadene opplyste at de overvåket skoler, bussholdeplasser og boliger som en del av sikkerhetsopplegget rundt amerikanske diplomater og deres familier - steder som faller innunder kategorien sivile mål.   

GRAVEPROSJEKT: På nettsiden til Washington Posts graveprosjekt, «Top Secret America», kan du selv søke opp selskaper, se oversiktskart, og finne koblinger mellom ulike aktører innenfor sikkerhetsbransjen.
GRAVEPROSJEKT: På nettsiden til Washington Posts graveprosjekt, «Top Secret America», kan du selv søke opp selskaper, se oversiktskart, og finne koblinger mellom ulike aktører innenfor sikkerhetsbransjen. Vis mer

- Ved flere av stedene vi besøkte sa sikkerhetsoffiserene at de mente at dagens retningslinjer var for restriktive, og at utenriksdepartementet burde tillate en fleksibilitet ved bruk av overvåkning av områder sikkerhetsoffiserene selv mente var nødvendige å holde et øye med, skriver de i rapporten.   

I rapporten konkluderte GAO med at terrorangrep i nyere tid hadde skjerpet kravene og behovet for sikkerhet ved ambassadeområdene, og at man måtte utvikle en overordnet strategi for nettopp sivile mål.  

Dette gjaldt i hovedsak sikkerheten ved skoler (hvor barna til ambassadørene går), religiøse bygninger og bygninger tilhørende den private sektor.  

Samtidig ble det understreket det at man må utrede de lovmessige dilemmaene og finansielle kostnadene knyttet til en slik strategi.    

Ingen kontroll Avsløringen fra Washington Post viser et svare kaos:

Flere selskaper jobber med samme sak og går i beina på hverandre, og ingen vet hva andre jobber med. Avisen forteller også at det produseres så mange etterretningsrapporter at ingen har tid til å lese dem eller ha oversikt over hva som faktisk produseres: 

 - Det har vært så mye vekst siden 11. september, at det å få armene sine rundt dette er en utfordring, ikke bare for CIA men også for forsvarsdepartementet, sa forsvarsminister Robert M. Gates til avisa.  

Videre skriver de at i det amerikanske forsvarsdepartementet, som huser mer en to-tredjedeler av etterretningsprogrammene, er det bare en håndfull embetsmenn som har mulighet til å vite om all aktivitet som foregår i avdelingen.

Men også flere av disse har i intervjuer uttrykt at de på ingen måte klarer å holde tritt med landets mest sensitive arbeid.  

Som et svar på den økende andelen av sikkerhetsselskaper og folk som jobbet med etterretning, satte George W. Bush et nytt byrå som skulle ha det overordna ansvaret, nemlig Office of the Director of National Intelligence (ODNI).  

Men ifølge avisa har heller ikke dette byrået klart å få kontroll eller oversikt over alt som foregår under dekke av amerikansk etterretning.    

Washington Post har også laget en egen database over etterretningstjenesten i USA hvor man kan søke opp selskaper, se oversiktskart, og finne koblinger mellom ulike aktører.

Les mer om det her. 

HER OVERVÅKET DE: TV2-Nyhetene avslørte at tidligere polititopper i lengre tid skal ha drevet overvåkning av norske statsborgere på oppdrag fra USA fra denne loftsleiligheten. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix .
HER OVERVÅKET DE: TV2-Nyhetene avslørte at tidligere polititopper i lengre tid skal ha drevet overvåkning av norske statsborgere på oppdrag fra USA fra denne loftsleiligheten. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix . Vis mer