Den amerikanske veteranen «Rambo» ledet internasjonalt leiesoldat-team

Tatt da de påtok seg oppdrag fra amerikanske agenter om å hjelpe fiktivt narkokartell med å smugle inn 300 kilo kokain. I tillegg sa de ja til å drepe en amerikansk agent.

LEDET LEIESOLDAT-TEAMET: Joseph Manuel Hunter (t.v) ble pågrepet i Bangkok. Amerikanske myndigheter mener han under kallenavnet «Rambo» ledet et team av eks-soldater som påtok seg jobber for narkokarteller.  Foto: EPA/Narong Sangnak/NTB Scanpix
LEDET LEIESOLDAT-TEAMET: Joseph Manuel Hunter (t.v) ble pågrepet i Bangkok. Amerikanske myndigheter mener han under kallenavnet «Rambo» ledet et team av eks-soldater som påtok seg jobber for narkokarteller. Foto: EPA/Narong Sangnak/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fem topptrente eks-soldater med bakgrunn som snikskyttere i de væpnede styrkene i USA, Tyskland og Polen ble tidligere denne uka pågrepet etter en omfattende aksjon fra det amerikanske antinarkotika-byrået DEA (Drug Enforcement Administration). Det kommer fram i en pressemelding.

To av dem ble pågrepet for noen dager siden da de krysset grensa til Liberia for å gjennomføre to attentat.

De fem dannet et internasjonalt team som opererte over hele verden mot betaling. Laget ble ledet av den tidligere amerikanske hærsersjanten Joseph Manuel Hunter (48), som ble kalt for «Rambo».

Trodde de hjalp narkokartell Ifølge tiltalten, publisert av ABC News, skal Hunter siden han sluttet i den amerikanske Hæren i 2004 etter 21 års tjeneste ha drept en rekke personer mot betaling.

Videre kommer det fram at de mener det var Hunter som rekrutterte amerikanske Timothy Vamvakias, tyskerne Dennis Gogel og Michael Filter og polske Slawomir Soborski. Samtlige har militær erfaring fra sine respektive hjemland og skal ha brukt sine kunnskaper til å begå kriminalitet mot betaling.

DEA lurte mennene til å tro at de skulle bruke sine kunnskaper til å hjelpe colombianske narkokarteller med å transportere 300 kilo med kokain til USA.

INTERNASJONALT: Her forteller statsadvokat Preet Bharara om det internasjonale leiesoldat-teamet som de har avdekket. Foto: AP Photo/Louis Lanzano/NTB Scanpix
INTERNASJONALT: Her forteller statsadvokat Preet Bharara om det internasjonale leiesoldat-teamet som de har avdekket. Foto: AP Photo/Louis Lanzano/NTB Scanpix Vis mer

«De tiltalte brukte sine militære ferdigheter ved å drive kontraovervåkning og sørge for sikkerheten mens de trodde at flyet ble lastet med hundrevis av kokain på vei til New York», står det i tiltalen.

«Bonusjobb» å drepe Men det som sees på som spesielt graverende, var at teamet også påtok seg et oppdrag som gikk på å drepe en spesialagent i DEA og en person i Liberia. Bakgrunnen skal ha vært at begge visste om narkotika-smuglingen, og at teamet skulle forhindre at denne informasjonen endte opp hos DEA.

Dette oppdraget skulle de få 700 000 dollar dor. Hunter skulle få ytterligere 100 000 dollar for sin lederrolle. Det kommer også fram at han så på denne jobben som en «bonusjobb». I en mail til DEA-agentene som poserte som hans oppdragsgiver, skriver han:

- Alle er klare, vi avventer bare videre instruksjoner. De ønsker også en bonusjobb etter dette oppdraget om det er mulig, skriver han.

Mennene planla å komme seg inn i Liberia uten å få stempel i passet, i tillegg til å bruke svært sofistikerte latex-masker som kan få personen som har den på seg til å «se ut som å være fra en annen rase».

Ett år lang operasjon - Tiltalen forteller en historie om en internasjonalt team av leiesoldater som brukte sin militære trening på å jobbe for onde krefter, sa statsadvokat Preet Bharara på en pressekonferanse, melder New York Times.

Hun presenterte saken sammen med Derek Maltz, som er sjef for spesialoperasjonsavdelingen i DEA. Han fortalte at operasjonen varte i nesten ett år.

- Målet var å ta ut disse truslene før det skjer noe ille, sa Maltz.

KALT RAMBO: Eks-soldaten Joseph Manuel Hunter (48) ble kalt for «Rambo». Etter 21 års tjeneste for den amerikanske hæren, skal han ha drept og utført voldshandlinger mot betaling. Her er Sylvester Stallone i rollen som John Rambo. Foto: Warner Bros.
KALT RAMBO: Eks-soldaten Joseph Manuel Hunter (48) ble kalt for «Rambo». Etter 21 års tjeneste for den amerikanske hæren, skal han ha drept og utført voldshandlinger mot betaling. Her er Sylvester Stallone i rollen som John Rambo. Foto: Warner Bros. Vis mer