Den andre historien

FROGNER (Dagbladet.no): Var trippeldrapet et bestillingsdrap? Har retten hørt sammenhengende og velregisserte løgnhistorier i fem dager? Kristin Kirkemo Haukeland har hevdet begge deler. I dag er det hun som skal i vitneboksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På grunn av den episoden med rettsbetjenten som galt om mot slutten av dagen i går, starter dagens rettsmøte med Morten Kjenslis avsluttende spørsmål til Veronica Orderud.

Men når Kristin Kirkemo Haukeland en times tid senere setter seg i stolen foran dommerne i Frogner Grendehus, er det med en helt annen historie enn søsteren Veronica har fortalt de siste dagene.

Påtalemyndigheten bygger i stor grad tiltalen på det Kristin har fortalt i avhør.

Ifølge Kirkemo Haukeland er trippeldrapene et bestillingsverk, hvor Veronica, Per og Lars Grønnerød planla og gjennomførte utryddelsen av Pers foreldre og søster. Hun har tidligere hevdet at hun bare overhørte samtaler om planlegging, og at hun ikke selv deltok. Akkurat det tror ikke aktorene Maurud og Thue som kommer til å kjøre henne hardt på alibiet hennes drapsnatta.

Ifølge VG skal Kristin ha forsøkt å få en venninne til å gi henne alibi. Dette er den samme venninnen som hevder at Kristin fortalte henne om bestillingsdrapene.

Isfront

I hele dag skal Kristin sitte nesten ansikt til ansikt med sin etterhvert så forhatte søster. Det blir trolig en stor påkjenning for dem begge, i tillegg til sakens åpenbare alvor.

Det avgjørende både for aktoratet og Kristins forsvarer Tor Kjærvik blir å få retten til å tro på henne, at hun har fortalt sannheten. For aktoratet blir det i tillegg viktig å få frem at Kristin ikke bare overhørte drapsplanleggingen på Orderud gård, men at hun faktisk også deltok.

Dersom Kristins forklaring blir trodd av retten har aktoratet trolig en sterk sak. Parhestene Schiøtz og Sulland har en stor oppgave i å plukke hennes forklaring fra hverandre, det skjer trolig først i morgen.

SKAL FORKLARE SEG: Kristin Kirkemo Haukeland.