Den apatiske velger

SEATTLE (Dagbladet): De siste tiårene har valgdeltakelsen ved såkalte mellomvalg i USA sunket dramatisk. I morgen spår de mest pessimistiske at valgdeltakelsen kan bli under 40 prosent. Og hvor er velgerne? spør USA Today. De arbeider overtid, kjører barna på fotballtrening, serverer suppe, klipper plenen, sitter i fengsel - eller har nettopp pakket flyttelasset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er helt vanlige mennesker som ikke synes valg angår dem. De ser ikke forskjell på demokrater og republikanere. Og de opplever ikke at politikerne er interessert i dem. I måned etter måned har meningsmålinger vist at folket vil ha en slutt på Lewinsky-skandalen. De vil ikke ha Clinton til riksrett. De ville ikke bli pådyttet alle de seksuelle detaljene om Monica og Bill. Men ingen ting nytter. Politikerne holder på med sitt eget spill på Capitol Hill.

  • Det overrasker ingen dersom republikanerne styrker sin stilling både i Senatet og i Representantenes hus i morgen. Det finnes solid statistikk som viser at det partiet som ikke har presidenten, alltid går fram under et mellomvalg. Spørsmålet er om republikanernes ventede framgang blir større enn «normalt» på grunn av Lewinsky-saken. Det er i en slik situasjon at republikanerne antas å bli fristet til å ta steget helt ut og anbefale at Clinton stilles for riksrett.
  • Mye tyder på at folk flest ikke bryr seg om spillet i Kongressen. Selv talkshowverter på tv skryter av at de ikke gidder å stemme. Skifter man kanal, kan man være sikker på at det går en serie hvor statens konspirasjoner er tema. Sentralstyrte løgner truer den vanlige mann og kvinne, forteller Hollywood daglig. Det er bare den eldre generasjonen som føler seg forpliktet til å stemme. Når denne generasjonen er borte, er det ingen til å fylle plassen ved valgurnene etter dem. Hvis ikke politikerne åpner øynene i tide og ser at velgerne står med ryggen til.
  • - Jeg stemmer fordi jeg er demokrat, sier den pensjonerte lokomotivføreren Burt Taylor fra Camana Island utenfor Seattle til oss. Han feirer Halloween på et eldretreff i Viking Hall. Norskfødte Grethe Cammermeyer er på hilserunde. Og det er den åpent lesbiske kandidaten Cammermeyer som Burt har stemt på. Ikke fordi han liker det. Han er som så mange andre eldre i området svært skeptisk til Cammermeyers seksuelle legning.
  • Blant yngre er valg umoderne. De er likegyldige etter å ha blitt teppebombet i ukevis av ufyselige valgvideoer på tv. De negative kampanjene forteller ingen ting om hva kongresskandidaten selv vil gjøre. Det handler bare om hvor udugelig motkandidaten er.
  • Vår venn Burt Taylor er en lojal demokrat. Han tror mer på partiet, enn på egne fordommer. Det gjør dessverre ikke et økende antall mennesker som tar loven i egne hender. Mordet på en abortlege i delstaten New York, og mordet på en ung, homofil mann i Wyoming, har fått mange til å stille et viktig spørsmål: Må konservative politikere skjerpe sine uttalelser om abort og homofili fordi de fyrer opp under forstyrrede menneskers handlinger?
  • Jonathan Alter i Newsweek mener de mest reaksjonære republikanerne nå må tenke seg om. Senatets leder, Trent Lott, har sammenliknet homofili med kleptomani. I fullt alvor. Det gir selvfølgelig ikke Lott ansvaret for at to unge menn slo i hjel en homofil mann i Wyoming, men fordømmelse og sykeliggjøring kan gi klima for lynsjing. Det kan ikke stemmegivning.
  • I morgen er det ikke bare alt fra senatorer til lokale sheriffer som skal velges. Amerikanerne skal også stemme over 235 forskjellige saker som varierer fra stat til stat.

Men Burt er en trofast demokrat, og han bruker sin stemme ved alle valg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer