DEMONSTRERER: Demonstranter aksjonerer mot president Assad i Jerjenaz i det nordøstlige Syria. Foto: REUTERS/SCANPIX
DEMONSTRERER: Demonstranter aksjonerer mot president Assad i Jerjenaz i det nordøstlige Syria. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Den arabiske liga med plan for maktoverføring i Syria

Innebærer at president Assad gir fra seg makten til visepresidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den arabiske liga ber FN om støtte til en plan som innebærer at Syrias president overdrar makten til sin visepresident og at en samlingsregjering opprettes.

Utenriksministrene i ligaen ble søndag enige om et nytt politisk veikart for det voldsherjede landet.

Ligaen vil be FNs sikkerhetsråd om å omfavne initiativet, sa Qatars statsminister Jassim al-Thani på en pressekonferanse etter et møte i Kairo.

I et resolusjonsutkast heter det at «president Bashar al-Assad skal gi fra seg sine fullmakter til første visepresident, som vil kunne samarbeide med en nasjonal samlingsregjering som skal inkludere opposisjonen».

En slik regjering skal kunne dannes innen to måneder og vil være ledet av en kandidat partene enes om. Regjeringens oppgave vil være å implementere Den arabiske ligas plan for å løse krisen i Syria. Ligaen ser også for seg at en samlingsregjering skal kunne forberede frie og rettferdige presidentvalg som skal overvåkes av både arabiske og internasjonale observatører, heter det i utkastet.

Samlingsregjeringen skal også forberede valg på en ny lovgivende forsamling innen tre måneder, samt en ny grunnlov som skal legges fram for folkeavstemning.

(NTB)