Den arabiske liga støttet folkets opprør med historisk stillhet

For første gang ble det avholdt ett minutts stillhet i organisasjonen. - Dette er det første møtet i en ny tidsalder.

STILLHET: Generalsekretær i Den arabiske liga, Amr Moussa (bak til venstre), og Iraks utenriksminister Hoshiyar Zebari (bak til høyre) under markeringen til støtte for «martyrer» som har mistet livet under opprøret i den arabiske verden. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/Scanpix
STILLHET: Generalsekretær i Den arabiske liga, Amr Moussa (bak til venstre), og Iraks utenriksminister Hoshiyar Zebari (bak til høyre) under markeringen til støtte for «martyrer» som har mistet livet under opprøret i den arabiske verden. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En revolusjonsbølge skyller over den arabiske verden. Det startet med tidevann i Tunisia, så flommet det over i Egypt, mens det nå er full storm i Libya, der det er borgerkrigslignende tilstander i flere områder mellom opprørere og Kadhafis styrker.

Nå har Den arabiske liga kommet på banen for fullt for å støtte opprøret i den arabiske verden. Dagens møte startet med opplesning fra Fatiha, det første kapittelet i Koranen, som tradisjonelt leses i begravelser.

Videre ble det avholdt ett minutts stillhet «for å ære dem som har dødd som martyrer i sin kamp for reformer og forandring i Tunisia, Egypt, Libya og en rekke andre arabiske stater».

- Ny tidsalder Ifølge Haaretz er det første gang det avholdes en slik markering på ligaens møter.

- Dette er det første møtet i en ny tidsalder, i revolusjonens tidsalder, sa generalsekretær Amr Moussa under møtet til flere representanter for regimer der det i dag foregår demonstrasjoner.

- Den arabiske nasjon har overvunnet seg selv. Mens jeg sørger over martyrene i Egypt og Tunisia, må jeg hylle alle revolusjoner som søker frihet og fred. Det arabiske folk vil stå sammen mot tyranni fordi det representerer smerte, neglisjering og er en fornærmelse mot oss, sa Moussa videre, før han ba delegatene om ett minutts stillhet.

Ahmed Aboul Gheit, Egypts utenriksminister, som inntil for få uker siden jobbet for den styrtede Hosni Mubarak, sa at det 18 dager lange opprøret i landet hans var det «mest spektakulære i historien». Generalsekretær Moussa var utenriksminister under Mubarak fram til 2001, dagens uttalelser representerer altså et fundamentalt oppgjør med fortida.

Opprettet i 1945 Den arabiske liga ble opprettet etter andre verdenskrig og hadde opprinnelig seks medlemsland: Egypt, Irak, Transjordan (Jordan fra 1946), Libanon, Saudi-Arabia, Syria og Jemen.

TOMT: Libyas sete i Den arabiske liga sto tomt. Landet er suspendert på grunn av Kadhafis voldelige svar på opprøret i landet. Fortsatt representeres landet av det grønne flagget Kadhafi innførte, og ikke det opprinnelige opprørerne bruker i kampen for å styrte ham. Foto: EPA/ABDEL HAMID EID/Scanpix
TOMT: Libyas sete i Den arabiske liga sto tomt. Landet er suspendert på grunn av Kadhafis voldelige svar på opprøret i landet. Fortsatt representeres landet av det grønne flagget Kadhafi innførte, og ikke det opprinnelige opprørerne bruker i kampen for å styrte ham. Foto: EPA/ABDEL HAMID EID/Scanpix Vis mer

Deres første store beslutning var å gå til krig mot den nyopprettede staten Israel i 1948, en krig de tapte og som endte med at det aldri ble noen palestinsk stat.

Selv om Den arabiske liga har hatt et felles indre marked siden 1964, har det vært store indre stridigheter om hva organisasjonen faktisk skal være. Gamal Nassers, Egypts første president, forsøk på å skape en panarabisme med større integrasjon mellom de arabiske landene, var mislykket. Muammar Kadhafis seinere forsøk på å skape en fellesarabisk sosialisme, det samme.

Libyas sete tomt Nå virker det imidlertid som organisasjonen har noe annet å enes om enn kampen mot «zionismen».

- Fryktens barriere er knust. Dette er det største vi noen gang har oppnådd, sa generalsekretær Moussa.

Iraks utenriksminister oppfordret de andre arabiske landene til å lære av utviklingen de har hatt etter at USA kastet Saddam Hussein i 2003. Han sa videre at protestene i Irak den siste tiden har sosiale og økonomiske årsaker, ikke politiske.

- Den arabiske verden står overfor sin største utfordring i sin historie, sa Iraks utenriksminister Hoshiyar Zebari.

Libyas sete under møtet i Den arabiske liga sto tomt etter at de ble suspendert på grunn av Kadhafis vold mot egen befolkning.

I helga fattet et samlet Sikkerhetsråd i FN nye sanksjoner og kraftige fordømmelser av Kadhafis voldsbruk mot egen befolkning.

PS! Jemen kan være neste regime som faller, om ikke Kadhafis Libya kommer dem i forkjøpet. President Ali Abdullah Saleh har blitt enig med opposisjonen om en fem punkts plan om å trekke seg i løpet av ni måneder, ifølge Time. Landert skal så gjennom en overgangsfase før demokratiske valg avholdes.

BENGHAZI: Den østlibyske byen Benghazi er hovedsete for opprørerne i Libya. I dag ble det laget bokbål av Mummar Kadhafis Grønne bok fra 1975. I boka lanserer Kadhafi løsningen på «demokratiets problem», det økonomiske problem, samt at han lanserer sin idealstat. Den arabiske sosialismen Kadhafi lanserte har ført til et land med 12 prosent analfebetisme og en nærmest fullstendig oljebasert økonomi. Foto: REUTERS/Asmaa Waguih/Scanpix
BENGHAZI: Den østlibyske byen Benghazi er hovedsete for opprørerne i Libya. I dag ble det laget bokbål av Mummar Kadhafis Grønne bok fra 1975. I boka lanserer Kadhafi løsningen på «demokratiets problem», det økonomiske problem, samt at han lanserer sin idealstat. Den arabiske sosialismen Kadhafi lanserte har ført til et land med 12 prosent analfebetisme og en nærmest fullstendig oljebasert økonomi. Foto: REUTERS/Asmaa Waguih/Scanpix Vis mer