Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FINANSMINISTEREN I FINNMARK

Den arbeidsledige tobarnspappaen Karl Erik hadde nesten mistet troa. Så løsna det

- En gledelig historie som viser at det nytter, sier Siv Jensen.

NY JOBB: Hotelldirektør Jevgeni Mlinnikov ansatte arbeidsledige Karl Erik Holt (t.h.) i fast jobb på Scandic Kirkenes. Finansminister Siv Jensen likte det hun fikk høre under Finnmark-besøket i dag. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
NY JOBB: Hotelldirektør Jevgeni Mlinnikov ansatte arbeidsledige Karl Erik Holt (t.h.) i fast jobb på Scandic Kirkenes. Finansminister Siv Jensen likte det hun fikk høre under Finnmark-besøket i dag. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIRKENES (Dagbladet): Siv Jensen lyttet interessert da Karl Erik Holt fortalte om sin vei tilbake til arbeidslivet.

- En gledelig historie som viser at det nytter, sier Siv Jensen.

Finansministeren besøkte Kirkenes i dag for å få høre om situasjonen i Øst-Finnmark, der arbeidsledigheten er på vei ned og optimismen økende.

- Jeg jobbet som snekker, men byggfirmaet ble lagt ned i 2015. Etter å ha gått ledig i en lang periode, var jeg i ferd med å miste trua. Men så løsna det, forteller Karl Erik Holt.

Oppdatere CV

I november fikk han fast stilling som på teknisk avdeling Scandic Kirkenes.

- Her stortrives jeg, sier Karl Erik.

Da han møtte statsråd Jensen på hotellet, forklarte 43-åringen at erfaringen med NAV var blandede.

- De var for opptatt av at jeg skulle oppdatere CV-en min. Men hva skulle jeg skrive som ufaglært? Jeg søkte på 10-11 jobber, men hadde ikke lyst til å jobbe langt unna når jeg har små unger, sier tobarnspappaen.

Vinn-vinn

Hotelldirektør Jevgeni Mlinnikov mener ansettelsen er vinn-vinn for samfunnet.

- Karl Erik Holt er ute av ledighetskøen og hotellet har fått en dyktig medarbeider. Han gjør en fin-fin jobb for oss. Foreløpig er stillingsprosenten 50, men vi fyller på etter behov på hotellet, og NAV er med og spleiser i en periode, sier Jevgeni Mlinnikov.

Følelsesmessig utfordring

- Jeg har likevel ikke lyst til å skryte så høyt av NAV. Det føltes som om jeg kastet bort mange måneder på å skrive søknader i stedet for å lete etter jobb, sier han.

- Jeg synes det er viktig at du forteller slik du har opplevd det, folk har forskjellige erfaringer med dette, repliserer Siv Jensen.

Og spør:

- Du har gått lenge ledig, jeg regner med at det var en følelsesmessig utfordring også?

- Ja, man tenker jo på hvordan man skal få betalt regningene.

- Nå har du kanskje fått tilbake litt selvtillit? spør hun.

- Ja, mye. Hadde du spurt meg om å snakke med deg i høst, så hadde jeg nok stått over, sier Karl Erik Holt, og smiler bredt.

- Men er det ikke sånn det er da, jo lenger man blir gående utenfor arbeidslivet, jo mer går det ut over selvfølelsen. Dårlige tanker om at ingen har bruk for meg. Derfor er det viktig å ta tak fort. Jo flere som er i jobb, jo bedre er det for den enkelte, og for norsk økonomi, sier Siv Jensen.

KIMEK: Finansminister Siv Jensen vises rundt på anlegget til Kimek ved havna i Kirkenes av økonomisjef Eirik Wikan. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
KIMEK: Finansminister Siv Jensen vises rundt på anlegget til Kimek ved havna i Kirkenes av økonomisjef Eirik Wikan. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

Framtidstro

Tidligere på dagen besøkte Frp-statsråden den offensive bedriften Kimek, som har spesialisert seg på reparasjon, vedlikehold og ombygging av fartøy, både på norsk og russisk side. Selskapet produserer stålkonstruksjoner og yter service innen gruveindustri, samt elektrisk service innen bygg, industri og olje- og gassrelaterte fartøy.

- Her er vi fulle av pågangsmot og framtidstro, sier økonomisjef Eirik Wikan.

Som viste finansministeren rundt på anlegget og fortalte stolt om Kimeks satsing på fagopplæring.

Selverkjennelsen

11 av bedriftens 80 ansatte er lærlinger.

INNENDØRS: Fiskebåtene blir løftet på land og reparert i Kimeks store industrihall, forklarer Eirik Wikan til Siv Jensen. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
INNENDØRS: Fiskebåtene blir løftet på land og reparert i Kimeks store industrihall, forklarer Eirik Wikan til Siv Jensen. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- Vi måtte gå i oss sjøl for noen år siden, fordi ingen av lærlingene våre ble værende. Når det fortsatte år etter år, så skjønte vi jo at det ikke var lærlingene det var noe galt med. Det måtte jo være oss, forteller Wikan.

Forklaringen var manglende oppfølging, viste det seg. Det resulterte i at Kimek iverksatte et nytt program, ledet av personalsjef Trine Skårvik.

KIRKENES-BESØK: Finansminister Siv Jensen flankert av økonomisjef Eirik Wikan og personalsjef Trine Skårvik. Til høyre Guro Brandshaug, leder i Kirkenes Næringshage. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
KIRKENES-BESØK: Finansminister Siv Jensen flankert av økonomisjef Eirik Wikan og personalsjef Trine Skårvik. Til høyre Guro Brandshaug, leder i Kirkenes Næringshage. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

Mange talenter

- Vi prentet inn i hodet på lærlingene at vi kunne lære dem hva som helst, men da måtte de være på jobb.

Et eget opplæringskontor her i huset tar seg av papirarbeidet.

- Nå rekrutterer vi fra lærlingene til faste jobber og er blitt en attraktiv lærebedrift. Vi får de beste kandidatene. Talentene er mange, forteller Eirik Wikan.

Finansministeren understreker at regjeringen er opptatt av å styrke fagopplæringen.

- Jeg liker det jeg hører, og måten dere satser på lærlinger. Vi trenger dem i norsk arbeidsliv, sier Siv Jensen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media