Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den australske innvandringsministeren ba om at bildet måtte slettes. Han lyktes sånn passe

Fotografert på pressekonferanse om asylsøker som satte fyr på seg selv.

INNVANDRINGSMINISTER: Peter Dutton. Foto: EPA / LUKAS COCH / NTB scanpix
INNVANDRINGSMINISTER: Peter Dutton. Foto: EPA / LUKAS COCH / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De fleste har fått med seg at det er like vanskelig å fjerne noe som først har havnet på internett som å tvinge kaviar inn på tuben igjen.

En av de siste som har måttet lære det på den litt tungvinte måten, er den australske innvandringsministeren Peter Dutton.

Tirsdag holdt han en pressekonferanse, for å kommentere situasjonen i den australske flyktningeleiren på den lille øystaten Nauru, etter at den 21 år gamle asylsøkeren Hodan Yasin satte fyr på seg selv i leiren i protest mot behandlingen de får.

Spredte seg raskt Pressefotografen Alex Ellinghausen fotograferte Dutton i det han gikk ut i rampelyset. Etterpå la Ellinghausens kollega i Fairfax Media, den politiske journalisten Stephanie Peatling, ut bildet på Twitter, og det begynte umiddelbart å spre seg. Det likte åpenbart ikke Dutton og rådgiverne hans.


Ifølge avisa Sydney Morning Herald kontaktet de Peatling, og ba henne slette bildet. Det gjorde hun midlertidig, med en begrunnelse om at hun ikke hadde tid til å krangle med dem der og da. Men Duttons ønske om å få bildet slettet førte, forutsigbart nok, til at det i stedet begynte å spre seg videre også utenfor landets grenser og til medier som Buzzfeed og The Guardian.

Etter at Reddit-folket kastet seg over saken har det også dukket opp en rekke manipulerte versjoner og ulike parodier.

Sterk kritikk Selv om parodiene og ministerens forsøk på å få bildet fjernet i seg selv kan ses på som morsomme, er sakens bakteppe alvorlig.

De to australske interneringsleirene på Nauru og Manus er mange ganger blitt kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner og FN, skriver NTB. En rekke av beboerne har skadd seg selv i frustrasjon, og Dutton bekreftet i slutten av april at en iransk 23-åring i Nauru-leiren hadde tent på seg selv.

Nauriske og australske myndigheter har blitt anklaget for å dekke over inhumane forhold og overgrep mot kvinner og barn i leiren på Nauru.

- Øyas myndigheter har ikke bare lukket øynene for anklager om voldtekt og annen mishandling i leirene. De har også bestemt seg for å stanse all mediedekning av de angivelige overgrepene, uttalte journalistorganisasjonen Reporters Without Borders ifølge AP i oktober i  fjor.

Flere har anklaget Australia for å bruke Nauru som en «dumpingplass» for uønskede flyktninger. Landet fører en svært restriktiv flyktningpolitikk, selv om de ikke mottar i nærheten av så mange flyktninger som europeiske land.

Flere flyktninger som det norske skipet «Tampa» tok om bord i 2001, havnet etter hvert i leiren på Nauru.

Innvandringsminister Peter Dutton mener for øvrig at det er aktivistene som har satt fokus på forholdene i leiren som har skylda for at Hodan Yasin tente på seg, ved at de «presses til å oppføre seg på en bestemt måte», skriver australske ABC News.

Her er noen av de manipulerte variantene:

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart