- VINNEREN HAR FLAKS: Ifølge nyhetsmagasinet Slate kan USAs president de neste fire åra bli genierklært, uansett om det er Mitt Romney (t.v.) eller Barack Obama (t.h.) som vinner valget. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / Charlie Neibergall
- VINNEREN HAR FLAKS: Ifølge nyhetsmagasinet Slate kan USAs president de neste fire åra bli genierklært, uansett om det er Mitt Romney (t.v.) eller Barack Obama (t.h.) som vinner valget. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / Charlie NeibergallVis mer

- Den av dem som vinner kommer til å se ut som et geni

Hevder de neste fire åra blir ei gavepakke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge ekspertene går amerikansk økonomi lyse tider i møte. Derfor mener nyhetsmagasinet Slate at vinneren av presidentvalget vil bli genierklært i ettertid, uansett om det er Mitt Romney eller Barack Obama som vinner.

Om Romney vinner, kan han i retrospekt hevde han reddet landet fra Obama-administrasjonens fallitt. Om Obama vinner, kan han hevde det tok fire år å fri landet fra Bush-administrasjonens åk.

Slate hevder det handler om flaks og timing, mer enn noe annet.

Mot alle odds Et av Barack Obamas dårlige kort før valget er landets høye arbeidsledighet. Nesten åtte prosent av velgerne står uten jobb, noe Mitt Romney selvfølgelig har brukt for hva de er verdt i valgkampen.

- Ingen sittende president har noensinne i nyere tid vunnet et gjenvalg med 7,8 prosent arbeidsledighet, slik Obama nå står overfor, uttalte USA-ekspert Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier nylig til Dagbladet.

I finanskrisas midte steg selvmordstallene dramatisk.

Mitt Romney hevder alt vil snu under ham som president. Han lover landet 12 millioner nye jobber. Det har gitt ham trøbbel blant faktasjekkere, av en uvanlig årsak: Det er for sannsynlig at det kommer til å skje, skriver blant annet Washington Post.

Lykketall Det de hevder, er at USAs økonomi etter en periode i krise, nå står foran en ny periode med vekst. Det beskrives av Slate som ei gavepakke for presidenten, uansett hva han heter i perioden 2012 til 2016.

Analytikere i Moody's anslår at USA de neste fire åra vil få 11,7 millioner nye jobber. Makroøkonomer anslår 12,3 millioner nye jobber. Selv de mest pessimistiske anslagene ligger på 9,6 millioner. 

- Selv om vi bare skulle får 9,6 millioner jobber - eller mindre enn det - vil det se se og føles som en enorm suksess sammenliknet med hva vi har sett i det siste, skriver Slate.

Historiens dom Amerikansk historie er full av eksempler på presidenter som har fått et ærerikt ettermæle og de som har gått på en kjempesmell, ifølge Slate mer på grunn av ytre økonomiske omstendigheter enn som følge av politikken de førte.

Suksess eller fiasko som følge av ytre omstendigheter kan påvirke demokratenes og republikanernes valgsjanser også på lang sikt:

Jimmy Carter vant knepent over Gerald Ford i 1976. Det han vant var et mareritt. Demokratene fikk skylda for den kommende økonomiske krisa, selv om den hadde globalt omfang. Det banet vei for Ronald Reagans seier i 1980.

I 2004 forsøkte demokratene å sparke ut George W. Bush. John Kerry tapte, men dermed unngikk også Demokratene skylda for den økonomiske krisa som fulgte.

- Valget i 2012 ser ut til å ha motsatte konsekvenser: Uansett hvem som vinner, får vedkommende trolig styre under økonomisk normaliserte forhold, som naturlig nok vil føre til at en hver kompetent regjering vil framstå fantastisk sammenliknet med de siste årtiers elendighet, skriver Slate. 

- For tidlig å feire - Det er i tidligste laget å feire perioden 2012-2016 som en fantastisk suksess for USAs president. Det er mye som kan skje. Hendelser har det med å styre presidenters virke. Krisa i Europa og verdensøkonmien kan bli prekær. Får ikke USA styring med budsjettunderskuddet og utenlandsgjelda, blir det før eller seinere skikkelig stygt, sier Romarheim til Dagbladet.
Romarheim viser til at en presidents ettermæle styres av flere mulige hendelser enn den økonomiske utviklingen.

- Ta en president som George W. Bush som gikk til valg for å bygge USA hjemme. I stedet ble han styrt av utenrikspolitiske hendelser. Jimmy Carter er kanskje den mest ulykksalige presidenten i moderne tid. Han ble overkjørt av utenrikspolitiske hendelser, som Sovjets invasjon i Afghanistan og gisselkrisa i Iran, sier Romarheim.

Ærens dag Ofte har presidentene høyere ambisjoner enn hva de klarer å innfri. For Obamas ettermæle er nattas valg helt avgjørende for hans ettermæle.

- Et kriterium står klart. Får du ikke gjenvalg etter fire år, står din presidentperiode svekket tilbake. Om velgerne mener du bør kastes etter fire år, er det en solid knekk for vedkommende presidents ettermæle, sier Romarheim.

Ifølge prognose-guru Nate Silver drar Obama seieren i land.

KARRIEREMULIGHETER: Arbeidsledigheten har vært en konstant utfordring for Barack Obama. Nylig sank ledigheten under åtte prosent. Ekspertene mener de neste fire åra vil bli en suksess-historie full av nye jobber, uansett hva presidenten heter.  Foto: NTB Scanpix / REUTERS / Mike Segar
KARRIEREMULIGHETER: Arbeidsledigheten har vært en konstant utfordring for Barack Obama. Nylig sank ledigheten under åtte prosent. Ekspertene mener de neste fire åra vil bli en suksess-historie full av nye jobber, uansett hva presidenten heter. Foto: NTB Scanpix / REUTERS / Mike Segar Vis mer

Fra klokka 16 kan du i dag stille Romarheim spørsmål om USA-valget

ROS OG SLAKT: Sittende president Barack Obama har fått ros av tilhengerne for å redde jobber i bilindustrien. Men de fire sista åra har sett ledigheten øke, forbi åtte prosent ledighet. Rett før valget har den sunket, men delvis på grunn av at mange har gitt opp å søke jobber. Nå går det imidlertid bare en vei, hevder ekspertene. Foto: NTB Scanpix / AFP PHOTO / Mladen Antonov
ROS OG SLAKT: Sittende president Barack Obama har fått ros av tilhengerne for å redde jobber i bilindustrien. Men de fire sista åra har sett ledigheten øke, forbi åtte prosent ledighet. Rett før valget har den sunket, men delvis på grunn av at mange har gitt opp å søke jobber. Nå går det imidlertid bare en vei, hevder ekspertene. Foto: NTB Scanpix / AFP PHOTO / Mladen Antonov Vis mer
DESPERASJON: Fra 2008 har den økende arbeidsledigheten rammet mange familier hardt. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / Matt Rourke
DESPERASJON: Fra 2008 har den økende arbeidsledigheten rammet mange familier hardt. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / Matt Rourke Vis mer