Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den avskyelige snømann lever - i jungelen?

London (NTB-DPA): Av alle de grusomme monstrene mennesker har diktet opp gjennom tusener av år, er den avskyelige snømann det eneste som muligens kan ha eksistert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er britiske forskere ved Londons naturhistoriske museum som har studert seg fram til denne konklusjonen. Samtidig avskriver de enhjørninger, sjøromen i Loch Ness, drager og enøyde kykloper som resultater av livlig fantasi. Forskerne har nå laget en utstilling som viser hvordan folks tro på disse bisarre monstrene kan skyldes funn av fossiler.

Kan leve

Men de tør ikke helt å avvise påstandene om at den avskyelige snømann en eller annen gang har vandret på jorda - eller at han fremdeles eksisterer. Dersom det skulle stemme, ville han imidlertid være å finne i helt andre klimasoner enn dem man til nå har assosiert ham med. Altså ikke på Mount Everests iskledte fjellsider. Der ville han ikke ha vært i stand til å overleve.

- Det ville være mer logisk å lete i de tette junglene i Sørøst-Asia, sier paleontolog Chris Stringer.

- Jeg sier ikke at han eksisterer, men jeg utelukker ikke muligheten, legger han til.

Faktisk har funn av bein de siste årene bekreftet at det eksisterte en gigantisk, apeliknende skapning. Restene av et enormt kjevebein ble funnet i Kina, og eksperter mener den har tilhørt en «Gigantopithecus blacki» som levde for ca 300.000 år siden. Ifølge Stringer er det fullt mulig at arten ikke er fullstendig utdødd.

Fossile forklaringer

Den avskyelige snømannen, eller yeti som han også kalles, ser da også mest naturlig ut av de merkelige skapningene på utstillingen. De andre medlemmene av det gode monsterselskap kan gjerne se mer skremmende ut, men de har trolig en mindre spennende forklaring.

Den enøyde kyklopen som tygger på en geitelegg mens han ruller med sitt ene øye, ble ifølge gresk mytologi blindet av Ulysses. Myten om ham stammer fra funn av skjeletter av dvergelefanter, eller mastodonter, som levde i tertiærtiden.

- Reisende i middelhavsområdet trodde sannsynligvis at hullet i hodeskallen der snabelen hadde sittet egentlig hadde rommet et øye. Slik oppstod myten om en enøyd gigant, sier en talsmann for museet.

De forteller også at drager er en fantasifull videreføring av dinosaurer, at myten om enhjørninger (en hestelignende skapning med horn i pannen) stammer fra Nordsjøens narhvaler eller indiske neshorn.

Den minst dramatiske forklaringen på slike mystiske opphav er imidlertid «djevelens krumme tånegler», som viste seg å være 250 millioner år gamle, forsteinede østersskjell.

Utstillingen varer til 13. september.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!