Beverly Hills:

Den berømte tomta de rike har sikla etter i en årrekke - solgt for «lommerusk»

Den sagnomsuste eiendommen The Vineyard i Los Angeles lå på markedet til 9 milliarder kroner. Men den endelige prislappen var bare lommerusk i forhold.

GULL OG GRØNNE SKOGER: Dette området har gått fra hånd til hånd i mange år, uten at noen egentlig har skjønt hvem som eier den - fram til nå. Foto: Beverly Vineyards
GULL OG GRØNNE SKOGER: Dette området har gått fra hånd til hånd i mange år, uten at noen egentlig har skjønt hvem som eier den - fram til nå. Foto: Beverly Vineyards Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En desemberdag i 2014 er Rihanna vert for det aller første «Diamond Ball». Formålet med festlighetene var å samle inn penger til veldedighet. I overdådig stil var det duket for ball med kjendiser som Brad Pitt, Kim Kardashian, Salma Hayek og Elon Musk. Festen ble holdt på en av de mest glamorøse eiendommene i verden: The Vineyard Beverly Hills.

Den enorme gressletta tårner over Los Angeles og har blitt eid av noen av verdens rikeste mennesker, inkludert kongelige. Tomta på 157 dekar er dobbelt så stort som hele Disneyland.

Og ikke overraskende, har ivrige neser med kjente fjes snust på eiendommen, blant dem er Tom Cruise og Brad Pitt. Det var i 2002 Brad Pitt sto med beina på gressletta, en sigg i kjeften, og Los Angeles som et glitrende panorama under seg. Han snur seg mot Gary Morris.

- Så, synes du jeg skal kjøpe det?

Morris svarer at hvis Pitt spiller inn en film, eller to til, så kan han trolig ha råd til å kjøpe eiendommen. Men verken Pitt eller Cruise endte med å bosette seg her.

THE HOST: Rihanna på den røde løperen under «Diamond Ball» i 2014. Foto: NTB Scanpix
THE HOST: Rihanna på den røde løperen under «Diamond Ball» i 2014. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Svimlende sum

I fjor ble prisen satt til svimlende 1 milliard dollar, noe som tilsvarer om lag ni milliarder norske kroner, for et tomt stykke land, ifølge The Hollywood Reporter. Det gjør eiendommen, som også er døpt The Mountain, til den dyreste eiendommen noensinne i Los Angeles - kanskje til og med hele verden.

Noen måneder seinere ble prisen satt ned til 650 millioner dollar, melder The Wall Street Journal. Men den endelige prislappen på den kolossale hagen er bare lommerusk sammenliknet med den tidligere taksten.

DEN GANG DA: Brad Pitt i 2002, med sin daværende kjæreste Jennifer Aniston. Foto: NTB Scanpix
DEN GANG DA: Brad Pitt i 2002, med sin daværende kjæreste Jennifer Aniston. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den heldige vinneren av auksjonen måtte «bare» punge ut 100 000 dollar, for den legendariske sletta mange har sikla på.

Salget, som fant sted tirsdag, kommer etter en kamp om eiendommen som har pågått i årevis. Men historien starter før den rettslige dragkampen.

Prinsessa som ville bygge palass

På 70-tallet kjøpte den persiske prinsessen fra Shams Pahlavi eiendommen. Hun var storesøsteren til Irans siste Sjah, Mohammed Reza Pahlavi.

Hennes dekadente planer for eiendommen måtte vike for revolusjonen som brøt ut i Iran. Eiendommen fikk stå for seg selv i ni år.

DEN KONGELIGE FAMILIEN: På venstre flanke står prinsesse Shams sammen med familien i 1967, Teheran. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
DEN KONGELIGE FAMILIEN: På venstre flanke står prinsesse Shams sammen med familien i 1967, Teheran. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

1987 kom Hollywoodmogul Merv Griffin på banen og kjøpte tomta. Han så for seg at området skulle dekkes av luksusvillaer. To år seinere kjøpte han Beverly Hills Hilton, og av økonomiske årsaker satte han vingården stille tilbake på markedet.

LUKSUSBOLIG: Amerikas dyreste eiendom til salgs. For 250 millioner dollar, en sum tilsvarende over 2 milliarder norske kroner, kan den heldige kjøperen sikre seg et hus få andre boliger kan sammenlignes med. Video: Tri-Blend Media. Vis mer

Trofé-eiendom

Ti år seinere kjøper milliardær Mark Hughes eiendommen for 8,5 millioner dollar. Hughes, som sluttet på skolen i niende klasse startet selskapet Herbalife i en alder av 24 år.

HERBALIFE-GRUNNLEGGER: Mark Hughes kjøpte eiendommen 1997. Etter hans død starter kampen om eiendommen. Foto: NTB Scanpix
HERBALIFE-GRUNNLEGGER: Mark Hughes kjøpte eiendommen 1997. Etter hans død starter kampen om eiendommen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hughes drømte om en 45 000 kvadratmeter stort middelhavsvilla, med tennisbaner, vanndammer og naturreservat. Men en vårdag i 2000 døde han av en uheldig overdose. Sønnen Alex som da var åtte år skulle arve farens formue og The Vineyard når han fylte 35. I mellomtida ble arven gitt til Mark Hughes Family Trust.

Det er her sagaen om eiendommen tar en brå vending.

Prøvde å klamre seg fast

En mann ved navn Chip Dickens tok kontakt med Conrad Klein, som var fondets hovedtillitsmann. Et vennskap tok form og Dickens inngikk en avtale med Klein. Chip klarte å skaffe seg eiendommen for en slikk og ingenting. Han og partneren, den tidligere kriminelle Victorino Noval setter eiendommen på markedet til 1 milliard dollar.

MERV GRIFFIN: TV-programlederen som hadde sitt eget talkshow måtte selge tomta fordi han satt på alt for mange eiendommer. Foto: NTB Scanpix
MERV GRIFFIN: TV-programlederen som hadde sitt eget talkshow måtte selge tomta fordi han satt på alt for mange eiendommer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det som en gang var en støvete fjelltopp, ble omgjort til et glamorøst platå med parkeringsplass for helikopter som gir en arkitekt muligheten ti leve ut sine villeste fantasier.

Men selv om Noval og Dickens har kjempet mange kamper for å klamre seg til eiendommen er tiden nå forbi. Ifølge The Guardian fant salget sted under en lavmælt auksjon, holdt i det uglamorøse Pomona i de østlige forstedene i Los Angeles.

Og kjøperen er ingen ringere enn The Mark Hughes Trust. Som eneste interessent som la inn bud, kjøpte de eiendommen tilbake for 900 000 kroner. Men situasjonen kunne vært en helt annen. Mark Hughes Trust skylder nemlig 200 millioner dollar (1,7 milliarder kroner) i panterett på eiendommen.

Dersom det hadde blitt lagt inn flere bud, ville de vært nødt til å by over 200 millioner dollar for å dekke gjelda.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer