GLADE: Søsknene Abbas og Fozia Butt  vant mot den norske stat i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. De kan dermed ikke bli utvist fra Norge. Her Abbas og Fozia Butt på Advokatkontoret Humlen og Rieber-Mohn. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix.
GLADE: Søsknene Abbas og Fozia Butt vant mot den norske stat i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. De kan dermed ikke bli utvist fra Norge. Her Abbas og Fozia Butt på Advokatkontoret Humlen og Rieber-Mohn. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix.Vis mer

- Den beste dagen i vårt liv

Søskenparet Abbas og Fozia Butt kan ikke kastes ut av Norge og feirer med bløtkakefest i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det føles veldig, veldig godt. Det er en enorm lettelse etter å ha levd med frykt og spenning over så lang tid, sier Johangir Abbas og søstren Fozia Butt etter at de i dag fikk beskjeden de vant saken de hadde anlagt mot den norske stat i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg finner enstemmig at en utvisning av søskenparet vil innebære burdd på artikkel 8 i menneskerettighetskonvensjonen.

Abbas og søstren Fozia Butt kom til Norge med si mor fra Pakistan i 1989, da de var tre og fire år gamle. De fikk da oppholdstilstand av humanitære grunner.
Siden den gang har søskenparet bodd i Norge, bortsett fra tre og et halvt år, da de gikk på skole i Pakistan.

Vokst opp i Norge
De har argumentert med at de har vokst opp i Norge og nå bare har en svak forbindelse til Pakistan. Norske myndigheter ønsket å få dem utvist fordi deres mor ikke fornyet oppholdstillatelsen i forbindelse med oppholdet i Pakistan.

Etter at de tapte i Borgarting lagmannsrett høsten 2008, har søskenparet vært i kirkeasyl i Holmlia kirke mens de ventet på at saken skulle komme opp i Strasbourg.

- Rettferdigheten har seiret - Nå føler vi at rettferdigheten endelig har seiret etter så mange års kamp. Dette har pågått gjennom hele vår barndom og frem til i dag da vi er to voksene personer. Det har vært en periode med mange dramatiske opplevelser. Nå skal vi endelig begynne å leve to normale liv, sier Abbas.

Kakefest
- Nå skal vi treffe noen venner og ha kakefest. Med denne enstemmige dommen føler vi at vi er kommet veldig langt med å få bli i hjemme i Norge. Nå kan vi leve på en mye bedre måte og med alle grunnleggende rettigheter, sier Johangir Abbas og søstren Fozia Butt til Dagbladet.

I Utlendingsnemnda har de følgende kommentar til dommen:

- Verken UNE eller norsk domstol mente det var i strid med Den Europeiske Menneskerettskonvensjonen å nekte søskenparet videre opphold i Norge. Men EMD har rett til å overprøve de norske vurderingene, og det er det som nå har skjedd, sier direktør i UNE Ingunn-Sofie Aursnes.
 
- Saken er spesiell, med veldig lang ulovlig oppholdstid som startet allerede mens de fremdeles var barn, sier Ingunn-Sofie Aursnes.
 
- Vil denne dommen få betydning for andre saker?

- Vi vet ikke ennå om vi har noen liknende saker hvor denne dommen får betydning. Men den vil være en rettskilde som våre beslutningstakere skal ta hensyn til, hvis vi har eller får liknende saker til behandling, sier Ingunn-Sofie Aursnes.

- Denne dommen vil nå bli vurdert nøye av UNEs fagfolk, slik at vi fanger opp alle viktige poeng som eventuelt kan få betydning for etterfølgende saker, sier Ingunn-Sofie Aursnes.