- Den beste jula jeg har hatt

Kohinoor Nordberg (34) feirer Årets Navn-prisen med tur til Egypt og krumkakebaking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En Kohinoor i julemodus faller nesten av stolen da hun får høre at hun er kåret til Årets Navn i Dagbladet.

– Seriøst? Du kødder? Det er helt utrolig! sier Kohinoor.

Hun hadde nemlig gitt følgende melding til venner og familie som ville stemme på henne i Årets Navn-kåringen:

– Jeg syntes jeg hadde fått nok heder og ære nå, så jeg sa at de heller burde stemme på hun jenta på tolv år som hadde reddet tre mennesker fra å drukne. Men jeg kjenner jo nå at jeg blir veldig, veldig glad, sier Kohinoor, før hun blir avbrutt av Ali som kommer og gratulerer med et høylytt smask.

Avviste kritikken

Hun blir stolt når hun hører begrunnelsen for prisen, og at Dagbladets jury beskriver henne som en som «klarer å hente ukjente ressurser i vanskelige situasjoner».

Men hun vil dele godordene med mange.

– For at noen skal få sole seg i glansen, er det alltid noen andre som står bak. I mitt tilfelle er det mange. Jeg hadde aldri fått denne oppmerksomheten uten alle dem som på ulikt vis har støttet meg, sier Kohinoor.

SAMMEN MED ALI: Kohinoor Nordberg vant Årets Navn-pris i Dagbladet. Ali Farah og Kohinoor Nordberg hjemme hos seg selv. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
SAMMEN MED ALI: Kohinoor Nordberg vant Årets Navn-pris i Dagbladet. Ali Farah og Kohinoor Nordberg hjemme hos seg selv. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer

Dagen etter at samboeren Ali Farah ble etterlatt hardt skadd av ambulansearbeiderne i Sofienbergparken 6. august, gikk høytstående fagsjefer på Ullevål universitetssykehus ut i media og avviste at noe galt hadde skjedd. Da hadde det vært lett å gi opp.

– Man begynner jo å lure på om det er en sjøl som har klikka. Men vitner, organisasjoner, venner og familie visste at det jeg sa var sant, og slik kunne jeg stå oppreist, sier Kohinoor, og legger til:

– Dessuten får media ofte en del av skylden for rasisme i Norge. Media kan definitivt gjøre mye mer for å fremme forståelse og ikke fokusere så ensidig på ulikheter og problemer, men i denne saken har media vært til stor hjelp for at vi skulle få ut vårt budskap, sier Kohinoor.

Del av fellesskapet

Jula har gått med til intens avslapping og hygge for den vesle familien Farah Nordberg. Dattera Shadia (seks md.) har sjarmert omgivelsene med nisselua si, Kohinoor og mor Aud har gått turer med veslejenta, mens Ali og svigerfar Nils har koset seg med filmer i svigerfars filmrom.

– Vi har sett Syriana, München og The Bourne Ultimatum, forteller Ali.

– Dette er den beste jula jeg har hatt. Noe fordi det er den første jula mi med barn, men det var også ei veldig etterlengta jul, etter alt som har skjedd dette året, sier Kohinoor.

Hennes beste minner fra jula da hun var barn, er at det alltid var så mange mennesker samlet rundt henne i jula.

- Den beste jula jeg har hatt

– Fra Bangladesh var jeg vant med at det alltid var veldig folksomt. Jeg kunne av og til føle meg litt ensom hvis det var mindre enn ti personer rundt meg. Men i jula var hele slekta samlet, og vi spiste sammen og koset oss. Jeg husker jeg likte veldig godt å føle meg som en del av det store fellesskapet, sier Kohinoor.

Nå har hun og Ali begynt å tenke på hva som skal bli vesle Shadias minner om jul og juletradisjoner.

Svigermors krumkaker

– Jeg har begynt å bekymre meg litt for juletradisjoner jeg ikke har greie på, for eksempel å bake krumkaker og de andre syv sortene. Så jeg tror jeg må lære meg det til neste jul, sier Kohinoor, og flirer litt.

– Ali har veldig dilla på sånne småkaker skjønner du, sier hun, før hun lattermild spør Ali:

– Kan jeg fortelle det?

Ali gir sin godkjennelse, og Kohinoor fortsetter.

– Mamma kom hit med en stor boks med krumkaker som vi skulle ha til julegjestene våre. To timer seinere hadde Ali spist opp alle kakene. Derfor mener jeg egentlig at Ali kan lære seg å bake alle småkakene, siden det er han som liker dem aller best, sier Kohinoor.

– Jeg har svigermor, jeg, sier Ali fornøyd.

Artistkarrieren tok også et nytt steg da Kohinoor lillejulaften sang for over 1,3 millioner mennesker i årets mest sette TV-program, NRKs «Kvelden før kvelden».

Ut på tur

Nå venter 2008, som reint og ubrukt står, og som etter planen skal bli noe roligere og mindre dramatisk for Kohinoor enn det foregående. Nyttårsfeiringen i kveld blir svært behersket, for tidlig, tidlig i morgen letter flyet som skal frakte Kohinoor, Ali og Shadia til to solfylte ferieuker i Egypt.

– Det er årets julegave fra Ali og meg til hverandre. Det skal bli så deilig å dra bort, bare oss tre, sier Kohinoor.

Men saken hun nå vinner Årets Navn-prisen for, kommer Kohinoor ikke til å glemme. Hun kommer til å kjempe for forståelse og likebehandling på tvers av opprinnelse så lenge hun lever. Hun har selv fått kritikk for at hun hever røsten.

– Særlig i starten fikk jeg en del e-post fra folk som mente jeg bare hausset opp denne saka helt uten grunn. Det gikk veldig innpå meg, særlig fordi jeg ikke visste hvordan det ville gå med Ali. Men etter hvert har jeg lært meg å tenke at nettopp slike folk gjør det viktig å kjempe denne kampen. Folk kan vise menneskeforakt på ulike måter, og når det handler om hudfarge, heter det rasisme, sier Kohinoor.

VINNER AV ÅRETS NAVN-PRIS 2007: Kohinoor Nordberg med prisen.