Den beste JULESYLTA

Hjemmelagd sylte og rull er både god, tradisjonsrik og rimelig julemat. Og det er ikke mer avansert enn at hvem som helst kan greie det - selv «klønete» byfolk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den enkleste formen for sylte tar ikke lang tid heller. Det er bare å kjøpe et stykke buklist, koke det, brette det sammen og legge det i press, forteller pølsemaker Karsten Ytterdal. Han er pensjonert fagkonsulent i Opplysningskontoret for kjøtt, og er med sin kunnskap om tradisjonsrik matlaging ekstra ettertraktet i disse førjulstider.

- Det er ikke bare det at sylta blir bedre og mye billigere enn den du kjøper i butikken hvis du lager den selv. Dette handler også om å holde mattradisjoner ved like, og å føre dem videre til ungdommen, mener Ytterdal.

Den unge pølsemakeren Bent Karlsrud, som har overtatt jobben etter ham, nikker og er enig:

Avkobling

- Men folk tror det er mye vanskeligere og mer tidkrevende enn det egentlig er. Vel, det tar ei kveldsstund å sy en rull eller to. Men det er trivelig, og bra avkobling for kropp og sjel, smiler Bent. Han har en imponerende haug med selvsydde lammeruller foran seg.

- Men skal ikke skikkelig, gammeldags sylte lages av grisehode?

- Jo, den beste sylta får en fra hodet. Men det tar lengre tid. Kjøtt og passelig mengde fett må plukkes ut av hodet etter at det er kokt, legges lagvis i et klede og presses. Noen heksekunst er det likevel ikke. Det er bare å prøve seg. Men hode må bestilles spesielt, det koster rundt 25 kroner for et halvt et, opplyser Ytterdal.

Julegave-sylte

- Det er ymse kvalitet på den sylta en kjøper?

- Ja, det er det, men jevnt over er kvaliteten blitt mye bedre de siste par årene. Det er mange slag å velge i, og noen produsenter lager faktisk sylte på gammeldags vis, av grisehode.

Ytterdal og Karlsruds beste julegavetips til den som har alt, er å pakke inn en hjemmelagd sylte eller en rull. Kanskje med en god sennep attåt. Garantert suksess!