- Den beste løsningen for Kristelig Folkeparti

Einar Steensnæs har advart mot eget parti i regjering siden i fjor.

 GLAD FOR LOFOTEN OG VESTÅLEN:  KrF-veteranen Einar Steensnæs er glad for at hans parti ikke er med i ny regjering. Arkivfoto: Torbjørn Berg/Dagbladet.
GLAD FOR LOFOTEN OG VESTÅLEN: KrF-veteranen Einar Steensnæs er glad for at hans parti ikke er med i ny regjering. Arkivfoto: Torbjørn Berg/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere parlamentarisk leder og tre ganger statsråd for Kristelig Folkeparti, Einar Steensnæs (71), er fornøyd med at hans eget parti ikke blir med i regjering, men at det samtidig er inngått et omfattende ikkesosialistik samarbeid.

- Jeg støtter at KrF står utenfor regjeringen. Det er det beste partiet kunne oppnå, sier Steensnæs til Dagbladet.

Han mener det er en god og balansert løsning mellom de borgerlige partiene i det nye Stortinget samtidig som regjeringsspørsmålet har fått en bred organisasjonsmessig behandling i eget parti.

Nei til prøveboring - Såvidt jeg kan vurdere har den organisasjonsmessioge behandlingen vært så god at det ikke er noen åpenbar fare for intern splid i KrFom denne avtalen. Den ikkesosialistiske avtalen dekker godt opp for KrFs kjernesaker som fattigdomsbekjempelse og miljø og klima.

- Da vil jeg spesielt peke på punktet om stopp for prøveboring utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Steensnæs etter å ha fått noen av hovedpunktene mens han sitter på toget mellom Ål og Oslo.

Spent på bistand - Jeg har ennå ikke sett hva avtalen sier om bistand. Det er det jeg er mest spent på av KrFs kjernesaker, sier Steennæs, som var parlamentarisk leder fra 1997 til 2000 og hadde sin tredje og siste statsrådpost som olje- og energiminister fra 2001 til 2004.

Allerede i fjor høst ga Steensnæs tydelig råd til dagens partiledelse om å være svært skeptisk til å delta i en flerpartiregjering - med eller uten Fremskrittspartiet.

Sideblikk til SV - De rådene var forankret i hva Kristelig Folkeparti har oppnådd, og også med et sideblikk til hva som skjedde med SV i den rødgrønne samarbeidsregjeringen. Størrelsesforholdene mellom regjeringspartier er viktig for politikken, og det er ingen selvfølge at KrF vil oppnå mer innenfor enn med den avtalen som nå er inngått og med mulighetene som ligger i Stortinget, sier Steensnæs til Dagbladet.

KrF-veteranen roser jobben «hans» forhandlere har gjort.

Under presentasjonen av avtalen i kveld sa partileder Knut Arild Hareide at Kristelig Folkeparti har fått støtte gjennomslag for sin politikk de siste to årene enne de siste åtte årene i Stortinget til sammen.

Taus Sponheim Lars Sponheim (56) var partileder og statsråd i begge Bondevik-regjeringene, da Venstre sist var i regjeringen.

Han vil ikke kommentere den nye regjeringskoalisjonen og Venstres samarbeidsavtale.

- Som embedsmann er det ikke naturlig at jeg kommer med politiske vurderinger, sier fylkesmannen i Hordaland til Dagbladet mandag kveld.