- Den beste vennen jeg hadde i politikken

Thorbjørn Jagland preget av bortgangen til vennen og rivalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stortingspresident Thorbjørn Jagland er preget av Jon Lilletuns død. De to har vært rivaler i rikspolitikken i en årrekke, men har også hatt et usedvanlig samarbeid på tvers av partigrensene mellom Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti.

- Jon Lilletun er en av de klokeste jeg har truffet norsk politikk. Med klok mener jeg i vid forstand utover det intellektuelle. Lilletun var en mann som hadde lett for å forstå ting, sier Jagland til Dagbladet.no.

Jon Lilletun og Thorbjørn Jagland utviklet et nært forhold og vennskap.

- Han var den beste vennen jeg hadde i politikken. Han var et usedvanlig varmt og godt menneske. Jeg kan ikke få sagt nok pent om han, sier en preget stortingspresident.

Det var spesielt i perioden 2001 - 2005 at de to vennene arbeidet tett sammen. Da var Jagland leder og Utenrikskomiteen og Lilletun medlem.- Selv om han ikke var den beste i engelsk og andre fremmedspåk, hadde han en utrolig evne til å oppfatte situasjoner og få folk til å samarbeide utover tradisjonelle grenser, sier stortingspresident Thorbjørn Jagland om Jon Lilletun.

Når Lilletun ble spurt om egen utdannelse - han var undervisningsminister i tre år fra 1997 i Bondevik 1-regjeringen - svarte han alltid: -Jeg har bare folkeskole og søndagsskole.

Formelt var det nesten korrekt.

Etter den seksårige folkeskolen, tok han det sjuende året på framhaldsskolen hjemme på Voss. I tillegg hadde han ettårig handelsskole fra Kongshaug i Os ved Bergen. Der stoppet den formelle utdannelsen.

 VENNER:  Stortingspresident Thobjørn Jagland gratulerer Jon Lilletun med 60-års dagen. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix.
VENNER: Stortingspresident Thobjørn Jagland gratulerer Jon Lilletun med 60-års dagen. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix. Vis mer

-Et av Norges rauseste mennesker

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik betegner partiets nestleder gjennom 12 år som «et av Norges rauseste menensker:»

- Både for hans kjære familie, for norsk samfunnsliv, for KrF og for meg personlig er det et stort tap. Han representerte det beste i KrF og formidlet visjonen om et varmere samfunn på en ekte måte. Han var en omsorgspolitiker som alltid stod på de svakes side, skriver Bondevik i en pressemelding i formiddag.

Lett å bli glad i

Bondevik beskriver også Lilletun som en person som var lett å bli glad i og som ble lett glad i andre. Og ikke bare var han en verdifull politiker for KrF, men Bondevik regnet ham også som en meget nær og god venn gjennom nesten førti år.

- Jon var en solid samarbeidspartner, støttespiller og rådgiver for meg både som nestleder i partiet, som statsråd i Sentrumsregjeringen og som parlamentarisk leder under Samarbeidsregjeringen.

- Jon Lilletun var engasjert, kunnskapsrik og veldig klok og raus. Han var gjennom hele sitt liv opptatt av å kjempe for de som ikke hadde det så bra, både her i Norge og ikke minst i andre land. Hans gode humør og glimt i øyet vil bli dypt savnet, skriver Bondevik.

- Den beste vennen jeg hadde i politikken
60-ÅRS DAGEN: Jon Lilletun ble feiret på Stortinget 24. oktober i fjoe i forbindelse med 60-års dagen. Her sitter han ved bordet (t.v.) ved siden av sin kone Anne-Berit, sine døtre Randi og Karin, og svigersønnen Rune Langeland. På andre siden av bordet sitter stortingspresident Thorbjørn Jagland, KrF-leder Dagfinn Høybråten og statsminister Jens Stoltenberg.