Den bitre palestineren

Det finnes en mann som med rette kan si: Hva sa jeg? Han heter Edward Said. Men hvem ville høre på ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

EN GRESK TRAGEDIE går inn i sitt andre århundre i Midtøsten. Verre og verre blir motsetningene, mer og mer uopprettelige for hvert skudd, hvert steinkast. Det er som om fiendskapet mellom palestinere og jøder får ny næring alene ved forsøkene på å overvinne det.

Hvem skulle trodd dette, etter all den idealisme som historisk sett er investert? Fra sionistene, først og fremst, som siden 1890-tallet ville bygge landet for folket uten land. Men også fra stormaktene, som garanterte den nye staten med en idealitet som ellers var 1900-tallsdiplomatiet fremmed. Og fra araberne, bevares, som i praksis ga rom for de jødiske settlere med grasiøs toleranse og vilje til naboskap.

Og så dette. Som i en kvern dreid av overmenneskelige krefter males partene mot hverandre, til mer blod og hat for hvert tiår som går. Intifadaen i 1936 er som mild bris mot intifadaen i 2001.

I INTERNASJONALE MEDIER er det én stemme som har talt om dette de siste tiår. Men stemmen er blitt overdøvet av alle fredsmakerne og krigshisserne som veksler om å representere Midtøsten i verdens offentlighet. Edward Said, den palestinske litteraturprofessoren fra New York, har med bitterhet fortolket sitt folks situasjon og analysert fredsprosessen for hva den var: en ny omdreining av tragediens kvern. Men hvem ville høre på ham, i Oslo-avtalens tid. Hvorfor i det hele tatt legge vekt på en ensom intellektuell, uten parti og uten makt. En som skrev i internasjonal presse, riktig nok, og som nøt adgang til verdens ledende forleggere, men som skrev det ingen likte å høre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer