Den blå fare

Det er lenge siden høyrespirer kom med hårspenne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KJEKK UNG PIKE,

kommenterte mora til en venn. Hun strøk hvite skjorter og drakk stive drinker mens vi så Dagsrevyen. På skjermen diskuterte en ung og streit Kaci Kullmann Five med en eller annen i slips. Ingen diskuterte noe så alvorlig som politikk uten slips på den tida. Dette var på slutten av syttitallet - og mye var nytt for en tenåring som trodde te, Sirene og lilla skjerf var normalt.

Den nye lederen for Unge Høyre gjorde inntrykk på mange. Kaci måtte finne seg i å bli betraktet som et bevis på at høyresida mente de endelig hadde greid å spa opp solid nok hunnkjønnmateriale til å gå i debatt med damer som Hanna Kvanmo og Berit Ås på venstresida.

Dette var altså lenge før landet hadde et moderniseringsdepartement.

DENNE HELGA

er Unge Høyre samlet til landsmøte på Vettre i Asker, hjemmebane for mange konservative selv om det er et godt stykke unna Bergen. Fasjonabelt nok område må en tro, det er i hvert fall rett i nærheten av der Kjell Inge Røkke lurer på om han skal kjøpe to strandeiendommer hvis han får lov å gjøre som han vil.

De unge blå svingte seg med DJ og mor selv fredag kveld. Erna Solberg var til stede og kastet glans over forsamlingen av framtidas konservative, som var samlet på Høvikodden kunstsenter. Resten av helga har gått med til vanlig landsmøteaktivitet, og i dag skal Ine Marie Eriksen levere fra seg ledertrøya til etterkommer Torbjørn Røe Isaksen. Sistnevnte født sommeren 1978, da Kaci var de høyreunges leder.

LEDEREN FOR DE

Fosser og Petersener vi skal møte i den offentlige debatt i åra som kommer, er selvsagt ikke skåret for tungebåndet. Isaksen fra Porsgrunn har allerede vært ute i Ernas verbale fotefar og advart på det sterkeste mot sosialismen. Da hersker liten tvil om at sosialisme er et skjellsord og en katastrofe. Vi snakker om det fru Solberg kaller «Den røde fare».

De unge representantene for denne faren holder for øvrig også landsmøte i helga. Sosialistisk ungdom samler seg på Melhus i Sør-Trøndelag - der kommer debatten til å stå om hvorvidt SV skal delta i en regjering sammen med Arbeiderpartiet om stortingsvalget 2005 gir et flertall som gjør det mulig.

RETORIKKEN FRA

de konservative minner sterkt om den tida da Kaci var ung og enhver til venstre for Høyre var sosialist med forakt på hver stavelse.

I dagens politiske landskap da statsministeren trenger en superminister ved sin side, må det være atskillig større grunn til å rope et varsku mot den gule fare.

Eller Dagfinn Høybråten som den også kalles.