Den blå planeten

Hver dag dør minst 10 000 barn fordi de ikke har tilgang til rent vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VI ER PÅ BESØK i en liten leilighet i Syrias hovedstad, Damaskus. En gammel mann sitter i en slitt lenestol og ser tomt ut i rommet. Hans altoppofrende kone handler, lager mat, vasker huset, handler og lager mat igjen. Det har hun alltid gjort. De siste 15- 20 åra har hun imidlertid ikke fått stort tilbake fra den stadig stummere ektemannen. «Du skjønner at Muhammad forsvant sammen med vannet i Barada-elva,» sier kona før hun snur nesa mot kjøkkenet. Men hun stopper på veien. For plutselig blir det liv i gamle Muhammad. «Du er heldig som kommer fra grønne og fuktige Norge,» sier han. «Da jeg var ung, var det grønt og fint her også. Barada-elva var full av vann og rundt elva bugnet plantene, trærne og dyrene. Vi jaktet og fisket,» forteller gamlefar. Han snakker og snakker. Ramser opp navnene på de mange plantene og dyrene som levde sammen med ham i hans ungdom. «Nå er det knapt noe liv igjen. Bare ørken,» sukker den gamle mannen. Så lukker han seg igjen inn i seg selv.

BARADA-ELVA, som den gamle mannen snakker om, går gjennom sentrum av Damaskus. I altfor nær fortid var den full av vann. Elva var den livsnødvendige vannåren som ga liv til Syrias mennesker og dyr. I dag er elva et motbydelig syn. Det friske, rennende vannet er så godt som tørket bort. Tilbake er en forferdelig stank, søppel, kloakk - og rotter. Og Barada-elva er ikke alene om å tørke ut. Mens vi nordmenn dusjer, bader og drikker så mye vi orker, opplever en stadig større del av verdens befolkning at det ikke er mer rent vann å hente. Vannstanden i Nilen og Ganges synker sånn at vannet knapt renner ut i havet i de tørre årstidene. Vannet i Tigris og Eufrat er forurenset og ubrukelig. For selv om kloden består av {+7}/{-8}-deler vann, er bare en liten del av det våte elementet drikkbart. Mindre enn én prosent kan brukes av menneskeheten til drikkevann, vasking, vanning, energi og industri. Uten vann dør sivilisasjonen. Og nå er kloden i ferd med å tørke ut.

I LØPET AV 2025 forventer FN at mer enn halvparten av verdens befolkning vil ha for lite vann til å dekke helt livsnødvendige behov. Siden 1970 har verdens vannbeholdning minsket med 33 prosent, og verdens vannsituasjon er alarmerende. I dag dør minst 10 000 barn hver eneste dag fordi de ikke har tilgang til rent vann, ifølge National Geographic-boka «Whose water is it». I Norge, USA og Canada er vi heldige. USA har fire prosent av verdens befolkning og åtte prosent av verdens vannressurser. I Canada står det enda bedre til: Her har mindre enn en prosent av verdens befolkning tilgang til ni prosent av klodens ferske vann. Like før Bill Clinton forlot Det hvite hus, fikk han en rapport i hende. Den sa at rent vann blir verdens knappeste ressurs om femten år. Ikke olje, som i dag. Rapporten mente også at verdens framtidige kriger og konflikter vil handle om vann.

I MIDTØSTEN ER vannet kjernen til mange av konfliktene allerede. Palestinere i Gaza og på Vestbredden har bare tilgang til rent vann få timer i uka. Selv om Israel gir tilbake litt land til palestinerne, beholder de kontrollen over vannet. Tyrkia kontrollerer «krana» til vannet som i gamle dager rant videre til Syria og Irak. Taperne blir flertallet av befolkningen i området: De fattige.I nær framtid vil kampen om vannet bli en internasjonal nøkkelkonflikt. Den industrielle utviklingen og befolkningsøkningen i Kina er også totalt i utakt med vannressursene. «Kina kjører i hurtigtogfart mot vannproblemet. De vil løse sitt enorme vannproblem ved å bruke sin økende økonomiske makt til å «kjøpe vann» i enorme mengder foran nesa på fattigere land,» sier generalsekretær i WWF, Rasmus Hansson.

BARE ETT AV FEM mennesker i verden har i dag tilgang på sikkert drikkevann. Om få år blir det enda verre. FN har som mål å halvere andelen mennesker uten tilgang på sikkert drikkevann innen 2015, men lite blir gjort. Ifølge en rapport utgitt av WWF, hersker det også tørke i norsk vannbistand. Er det noe politikerne har tenkt å diskutere før valget i september?