Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den blå professor

Tidligere arbeidsminister Victor Norman har skrevet bok fordi han er professor, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  JEG ER PROFESSOR,

og professorer liker å skrive bøker, forklarte tidligere arbeidsminister Victor Norman da han i går lanserte sin «Blue Notes» på Deichmanske bibliotek i Oslo, stående ved et flygel, men uten å røre tangentene. Det var overlatt til en proff.

Det illustrerer et hovedtema i boka, der Norman først var observatør, så aktør, og nå observatør igjen. Men han benekter at Oslo-oppholdet øverst i Arbeidsdepartementet bare var en studietur.

Et annet hovedtema er tanker om hvordan en statsråd må rekke å være politiker og selv sette dagsordenen. Hans forklaring på Erna Solbergs lynkarriere fra anonym stortingsrepresentant til leder for Høyre, er at hun valgte seg ut noen få temaer der hun opptrådte tydelig og klart. Dette i motsetning til statsråden som jages av en dagsorden satt av andre, mens embetsverket styrer i vei.

DET ER SÆRLIG

tre saker som huskes fra Normans drøye to år i politikken. Det er konflikten med LOs Gerd-Liv Valla om økt adgang til midlertidige ansettelser, utflyttingen av statlige tilsyn fra Oslo til andre byer, og at statsråden innledet og avbrøt et kjærlighetsforhold til sin statssekretær, Christine Meyer. Hun takkes grundig i forordet i boka for å ha kritisert, oppmuntret og stimulert under arbeidet med boka etter avgangen i vår.

Norman skriver i boka, og sa under presentasjonen, at han ikke vil klage på mediene, bortsett fra omtalen av forholdet til statssekretæren. Han mener fortsatt at det er en personlig sak som ikke berettiger omtale. Norman skriver at pressen ikke fortjener å bli betraktet som den fjerde statsmakt, men som kommersielle aktører ute ikke etter å utøve en samfunnsfunksjon, men etter å tjene penger. Det er legitimt, men ikke spesielt høyverdig, ifølge forfatteren.

TIL PRESENTASJONEN

var innkalt økonomiprofessor Kalle Moene fra Universitetet i Oslo, Kåre Valebrokk fra TV 2 og Frank Aarebrot fra Universitetet i Bergen til å skryte av forfatteren og boka. Og det gjorde de.

Norman forsikret at han ikke avslører noe fra Bondevik II-regjeringens indre liv, mens Aarebrot mente at det gjør han likevel. Helt sikre på hva som kom, har nok ikke regjeringen vært, for finansminister Per-Kristian Foss' personlige rådgiver Kaj-Martin Georgsen var utsendt spion, mens helseminister Ansgar Gabrielsen møtte opp selv.

NORMAN SYNTES

han hadde lyktes i saken om utflytting av statlige tilsyn fra Oslo, og kommenterte ikke at Luftfartstilsynet nettopp har innsett at selv om hovedkontoret flyttes til Bodø, må det bli igjen et fagkontor i Oslo. Det virket som en påminnelse om at virkeligheten stundom kolliderer med professoral teori at samferdselsminister Torild Skogsholm kom gående gjennom den bakerste delen av lokalet omtrent akkurat da.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media