Den blodige jula

I dag smalt det igjen. Kraftige bomber eksploderte flere steder i India og Pakistan. I går døde 14 i bombeangrep på kristne som feiret jul i Indonesia. 32 døde på Filippinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 25 mennesker ble skadd da en bombe eksploderte på et tettpakket marked i Lahore i Pakistan i formiddag. For seks av disse er tilstanden kritisk. Kaos oppsto og hundrevis av vettskremte folk la på sprang i trengselen.

En voldsom brann oppsto og spredte seg til bodene på markedsplassen. Vinduene på bygninger i nærheten ble smadret i eksplosjonen fra bomben som lå i en forlatt handlepose ved en av bodene som solgte klær. Ingen er pågrepet for ugjerningen.

- Dette er en terrorhandling ment å skape omfattende ødeleggelse, opplyser politisjef Javed Noor.

Ingen er døde, men dette kan dette kan forandre seg, opplyser han.

Bomber for selvstendighet

En halvtime seinere eksploderte en bombe om bord i en buss i Hyderabad sør i Pakistan. Seks er skadd, derblant fire barn, opplyser CNN.

I konfliktregionen Kashmir i India eksploderte en bilbombe utenfor et militært hovedkvarter. En selvmordsbomber kjørte opp til hovedinngangen. Han og to andre døde i eksplosjonen og minst 23 skadd ble skadd, opplyser politiet. Flere butikker brant ned.

Ingen har tatt på seg ansvaret for aksjonen. Bomba blir satt i sammenheng med islamske geriljagrupper som har kjempet for Kashmirs selvstendighet siden 1989. Det er andre gang i år at en selvmordsbomber forsøker å ta seg inn i militærleiren.

Venter flere bomber

I Indonesia frykter de ytterligere angrep på landets kristne minoritet. En serie bombeangrep flere steder i landet drepte 14 mennesker julaften. I hovedstaden Jakarta eksploderte en bombe utenfor byens største katolske kirke like etter at julemessa startet.

- Informasjon fra politiets etterretning tyder på at det kan komme tilsvarende bombeangrep mot religiøse samlingssteder og andre offentlige plasser, sier sikkerhetsminister Susilo Bambang Yudhoyono.

Han anser aksjonene som terrorhandlinger begått for nøre opp under religiøse og etniske konflikter i verdens største muslimske stat. Myndighetene tar sterk avstand fra angrepet på de kristne. Presidenten i landet tolker bombeaksjonene som et forsøk på å destabilisere hans regjering.

Organisert terrorbande

15 TNT-baserte bomber eksploderte julaften i ni indonesiske byer. Minst 14 døde og nesten 100 ble skadd i de kraftige eksplosjonene. Politiet desarmerte 13 bomber i tide. Noen var plassert i parkerte biler - andre kom som gavepakker til kirkeansatte.

Flere av bombene gikk av innenfor et kort tidsrom. Myndighetene setter aksjonene i sammenheng, og tror en velorganisert terroristbande står bak. Ingen har tatt på seg ansvaret, men to menn er arrestert og har status som mistenkte i forbindelse med en av eksplosjonene. 48 personer blir avhørt over hele landet.

32 døde da bussen stupte av veien

Tidligere i dag omkom minst 32 personer og flere titalls ble skadd da en buss kjørte av veien på Filippinene. Bussen kjørte på en svingete del av fylkesveien da en annen buss forsøkte å kjøre forbi. Forbikjøreren traff bussen bak og presset den av veien.

Den overfylte bussen stupte 20 meter og ble slått rundt tre ganger før den ble liggende smadret igjen nede i dalen. Ulykka skjedde på øya Mindanao, skriver nyhetsbyrået AP.

Minst 23 døde på ulykkesstedet, og ytterligere ni på sykehuset. Flere av de døde var barn.

Ifølge vitner satte sjåføren opp farten da han så at han var i ferd med å bli forbikjørt. Sjåføren som er livstruende skadd, mistet kontroll over bussen i det han ble truffet bak.

Ingen ble skadd i bussen som forsøkte å kjøre forbi, men politiet valgte å ta sjåføren med til avhør. Det skal ikke ha vært vanskelige forhold på den asfalterte veien.

SMALT UNDER JULEMESSA: Ved flere kirker i hovedstaden Jakarta ble julefeiringa avbrutt av bomber. De andre kirkene evakuerte straks bombenyhetene kom.
TAR INGEN SJANSER: I dag blir kirkebesøkende grundig undersøkt på vei til seremoniene. Myndighetene frykter flere bombeaksjoner.