Den blodige lørdagen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Lørdag 15. august vil bli husket som «blodige lørdag» i Nord-Irland. En ny tragedie har føyd seg til de mange andre terrorhandlingene, som har drept tusenvis av mennesker.
  • Det fins ikke noe forsvar for aksjoner som dreper 28 uskyldige sivile, hvorav et barn på 18 måneder og en gravid kvinne. De som dreper på denne måten for å forene Irland eller for å bombe britene ut, er forstokkede fanatikere. De har forsøkt å bombe britene ut siden 1969 uten at det har ført fram.
  • Dette året har nordirer og irer i folkeavstemninger stemt for fredsprosessen. Folket har valgt sin lokalforsamling for Nord-Irland og sagt klart nei til terroristene. Sinn Fein som er den politiske fløyen av den største IRA-gruppa, Det provisoriske IRA, har gått inn for fred. De deltar i lokalforsamlingen og i helga tok Sinn Fein-lederne Gerry Adams og Martin McGuinness sterkt avstand fra bombingen.
  • Det er nå opp til dem å bevise at de mener det når de sier de fordømmer terroristene. De bør erklære at voldsbruk ikke lenger er akseptabelt som politisk middel. De bør også få IRA til å levere inn våpen for å vise at de virkelig ønsker fred.
  • Ormagh har vært en fredelig by. Derfor var vaktholdet redusert og derfor angrep utbrytergruppa Real IRA (virkelige IRA) denne byen. De valgte en travel lørdag da folket forberedte karneval og fredsmarsj. De villedet politiet til å evakuere fotgjengerne til det stedet der bomben eksploderte. Tallet på ofre ble desto større. Hvordan kan mennesker være så feige at de lokker andre inn i bombeområdet?
  • Statsminister Tony Blair avbrøt ferien og reiste til Nord-Irland i går. Det trengs en samlende kraft, en sterk hånd til å dempe gemyttene. Protestanter skriker på internering, som aldri har fungert, og mange frykter hevnaksjoner fra protestantisk hold. Nå gjelder det å bevare fatningen.
  • Bare en aktiv innsats i dagene framover kan bevare freden. Folkeflertallet ønsker fred. Det er politikerne som må oppfylle dette ønsket.