Den blodige voldshelga

Guttegjengen bak det brutale knivranet på en tigger på Oslo S lørdag innledet en av de blodigste helgene på lenge. Gjenger har slått ned, ranet og knivstukket minst ti personer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har vært mange alvorlige voldsepisoder denne helga, og det er bekymringsfullt, sier politiadvokat i Oslo politidistrikt Arne Donald Andersen.

Statistikken viser at våpen stadig oftere blir brukt i forbindelse med vold på gater og utesteder.

Ungdom bevæpner seg

- Kniver er mye vanligere nå enn tidligere, og det er bekymringsfullt. Det er en spesiell gruppe ungdom som bevæpner seg med kniv før de går ut. De sier selv at de må ha kniv for å beskytte seg, men våpnene brukes ofte i angrep, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen.

Bjørnebekk forsker på vold blant ungdom, og har sett at vold utført av gjenger blir stadig råere: - Grensene er ikke de samme når man er flere, og volden kan oppstå nesten uprovosert. Gjenger som står og kjeder seg kan være lette å provosere til voldsbruk, sier hun. Politiet tar all volden på alvor.

- Vi tar volden meget alvorlig og etterforsker alle hendelsene med styrke, sier politiadvokat Arne Donald Andersen.

Unge menn

Selv om volden kan virke tilfeldig, sier forskeren at noe av slåssingen og knivbruken er planlagt.

- Når en gjeng har planlagt et ran, bruker de vold for å få gjennom trusselen sin, sier Bjørnebekk, som er overrasket over at knivbruken øker samtidig som politiet har lov til å ransake personer på gata.

Politiet har også beslaglagt mange kniver.

- Fremdeles er det slik at langt flere menn er involvert i vold som skjer ute på gata. De fleste som blir utsatt for vold på byen, er påvirket av alkohol. Ofte er det tilfeldig hvem som blir offer og hvem som blir gjerningsmann, men det er ikke tilfeldig hvem som bruker vold når de er beruset, sier Bjørnebekk. Helgevolden er lik over hele landet.

- Unge går med kniv andre steder enn i Oslo. Men det er viktig å understreke at det er utsatte grupper som bruker kniv. Det er grupper ute av kontroll, sier hun.

BLODIG HELG:

1 Klokka 22.30 lørdag kveld ble en 28 år gammel tigger ranet og stukket ned utenfor Oslo Sentralstasjon. Politiet jakter på fire unge menn etter episoden. Tiggeren er utenfor livsfare.

2 Omtrent samtidig ble en 18 år gammel mann stukket med kniv utenfor et forsamlingslokale på Froland ved Arendal. To gutter på 15 og 17 år er mistenkt. 18-åringen er alvorlig, men ikke livstruende skadet.

3 Litt seinere ble en 41 år gammel mann stukket på et utested i Tønsberg. Gjerningsmannen er 24 år gammel og ble pågrepet av politiet. Tilstanden til offeret er stabil.

4 I Stavanger ble en mann i 30-åra slått ned av en gjeng. Offeret ble fraktet til sykehuset, og politiet leter etter fire unge menn, som mistenkes for å stå bak ugjerningen.

5 Seint lørdag natt ble en 20 år gammel mann stukket ned på en fest på Nes i Hedmark. To jevnaldrende stakk ham med kniv i magen. 20-åringen ble sendt til Hamar sykehus, men er ikke alvorlig skadd.

6 I Bjørnevatn i Sør-Varanger ble en 16 år gammel gutt slått ned av en mann i 20-åra. Forholdet er anmeldt.

7 I Gravdalen i Lofoten ble en mann i 20-åra slått i hodet med ei øks. Han ble stygt skadet. Gjerningsmannen var også i 20 åra.

8 En 19-årig mann ble i går ettermiddag knivstukket i brystet av sin samboer i Lofthus i Hardanger. Mannen ble sendt til sykehuset i Odda. Han er ikke livstruende skadd.

9 En kvinne i 50-åra ble knivstukket i sitt eget hjem på Gjøvik lørdag kveld etter at en jevnaldrende bekjent av kvinnen hadde trengt seg inn i huset hennes. Kvinnen ble sendt til lege med lettere skader.

10 I går morges ble en 40-årig mann slått ned i Oslo sentrum. Også her var det en ungdomsgjeng som sto bak volden.

GROVT OVERFALL : En mannlig tigger (28) ble ranet og grovt knivstukket av en guttegjeng på ei gangbru ved Oslo S seint lørdag kveld. Offeret ligger skadd på Ullevål sykehus.