Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den blodigste dagen i krigen

Mellom 40 og 60 drept drept i israelske luftangrep. Hizbollah fortsetter rakettangrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fredag ble en av de mest voldelige dagene siden krigen brøt ut 12. juli. Minst 40 sivile libanesere har mistet livet i israelske angrep, mens Hizbollahs raketter har tatt livet av minst tre israelere.

Det største tapet av sivile på libanesisk side skjedde da et israelsk missil traff bønder som lastet grønnsaker inn i en kjøletrailer ved grensa. 40 mennesker ble drept og skadet, opplyste arbeidernes formann Rabei al-Jabali til nyhetsbyrået AP.

Angrepet er det nest mest dødbringende etter angrepet på Qana, som krevde 54 menneskeliv. Bombingen fredag skjedde nær landsbyen al-Qaa, omlag 10 kilometer fra et av Hizbollahs tilholdssteder, landsbyen Hermel. Hermel er blitt bombet tre ganger tidligere siden den israelske offensiven startet.

Intensiverer

Tidligere på dagen bombet israelske kampfly fire broer på den viktige kyststrekningen mellom Beirut og Syria. Ifølge nyhetsbyrået AP meldte Røde Kors om fire sivile drepte og ti skadde.

Med dette angrepet lammet det israelske flyvåpenet den siste forbindelsen mellom de to landene. Men strekningen nordover er også den viktigste forsyningsruten for nødhjelp, kritiserte en talskvinne for FNs Høykommisær for flyktninger.

- Dette er virkelig et stort tilbakeslag, for vi bruker landeveien til å frakte hjelpemannskaper og hjelp inn i landet, sa Astrid van Genderen Stort.

I Sør-Libanon ble til sammen over 70 mennesker begravd i bygningsmasser etter at israelerne angrep landsbyen Taibeh og Aita al-Shaab. Antallet drepte i disse angrepene er foreløpig ikke kjent.

VISTE FANGENE: Fredag viste israelske styrker frem de to Hizbolla-soldatene som ble tatt til fange. Foto: EPA/Scanpix
VISTE FANGENE: Fredag viste israelske styrker frem de to Hizbolla-soldatene som ble tatt til fange. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Seint fredag kveld benektet imidlertid israelerne at de hadde bombet Taibeh og Aita al-Shaab. En talsmann for den israelske hæren, Jacob Dallal, hadde denne beskjeden:

- Flyvåpenet hadde ingen mål i disse landsbyene, sa Dallal til nyhetsbyrået AP. 

Hizbollah fortsetter

Den brede israelske offensiven kom samtidig med at Hizbollah fortsatte å sende raketter mot Israel. Nyhetsbyrået Associeted Press (AP) rapporterer at det dreier seg om over 190 raketter avfyrt av den libanesiske geriljaen, mens både Jerusalem Post og Haaretz melder at flere enn 200 raketter traff det nordlige Israel i ettermiddagstimene.

Hizbollah har også truet med at de vil avfyre raketter mot Tel Aviv.

- Angriper Israel Beirut, angriper vi Tel Aviv. Det er vi i stand til å gjøre, sa Hizbollah-leder Hassan Nasrallah i en TV-sendt tale i går.

I løpet av kveldstimene fredag og utover morgentimene lørdag har geriljaens raketter truffet mål i byen Hadera, som ligger 50 kilometer unna den israelske hovedstaden. Dette er første gang Hizbollah-rakketter har truffet så langt inn i Israel.Utover natta tikket også meldinger inn om nye luftangrep mot Beiruts forsteder. Foreløpig er ingen omkomne bekreftet.

- Har lidd nok

Imens sitter verdens toppledere i FNs hovedkvarter i New York og forsøker å bli enige om hvordan de skal gripe inn i konflikten.

image: Den blodigste dagen i krigen

• Frankrike, som trolig skal lede en fredsstyrke og som vil bidra med flest soldater, ønsker ikke å gå inn i Libanon før kampene er stanset. Landet krever at en våpenhvile og en politisk avtale kommer i stand først.

• USA derimot, som ikke skal sende tropper, ønsker at fredsstyrken skal gå inn tidligere for å sikre en våpenhvile, melder BBC.

Generalsekretæren i FN, Kofi Annan, ber Sikkerhetsrådet få opp farten:

- Jeg tror folk i Israel og Libanon har lidd nok, sa Annan.

<B>NEST DØDLIGSTE:</B> I angrepet nær Qaa og den syriske grensen ble minst 40 mennesker drept og skadd. Dette er det nest mest dødbringende israelske angrepet siden angrepet på Qana som krevde 54 menneskeliv.
<B>ØDELA INFRASTRUKTUR:</B> Bildet viser bombingen av broen Maameltein nord for Beirut.
<B>HIZBOLLAH-RAKETTER DREPER:</B> Hjelpemannskaper forsøker å redde en israeler som senere døde i Kiryat Shmona.