KAPTEIN: Alfredo Astiz, også kjent som den blonde dødsengelen, har sluppet fri. Dette bildet ble tatt i november 1985. Foto: AFP
KAPTEIN: Alfredo Astiz, også kjent som den blonde dødsengelen, har sluppet fri. Dette bildet ble tatt i november 1985. Foto: AFPVis mer

Den blonde dødsengelen løslatt i Argentina

- En skam, sier presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks tidligere marineoffiserer som er mistenkt for drap og tortur under den skitne krigen i Argentina, ble beordret løslatt torsdag.

Blant de seks er Alfredo Astiz, kjent som den blonde dødsengelen, som er anklaget for drapene på to franske nonner, grunnleggeren av gruppa Mødrene på maiplassen, Azucena Villaflor, og den 17 år gamle svensken Dagmar Hagelin.

Domstolen bestemte at de seks skulle løslates mot kausjon fordi rettssakene mot dem hadde trukket for mye ut i tid. De seks har sittet i varetekt i to år og blir ikke sluppet ut før en anke mot kjennelsen er avgjort.

- Dette er en skam for Argentina, det argentinske rettssystemet og for menneskeheten, sa en rasende president Cristina Fernández da kjennelsen ble kjent. Hun kalte kjennelsen en pervertering av rettsstaten.

Menneskerettighetsaktivister mener løslatelsen viser at argentinske domstoler ikke er i stand til å hanskes med krigsforbrytere på en effektiv måte.

Men de understreker at rettssakene skal gå sin gang selv om de seks er på frifot. De er fortsatt tiltalt for forbrytelsene.

Foruten Astiz ble også Jorge Acosta satt fri. Han er dømt in absentia i en italiensk domstol for drap på tre italienere, mens Astiz er dømt til livstid i Frankrike og ettersøkt av franske myndigheter.

Astiz og Acosta er anklaget for tortur og drap på flere hundre av de rundt 5.000 venstreorienterte fanger som passerte gjennom marinens mekanikerskole under den skitne krigen fra 1976 til 1983.

Minst 9.000 mennesker - mange mener så mange som 30.000 - ble drept under den voldsomme undertrykkingen av venstresiden i Argentina under militærdiktaturene på 70- og 80-tallet.

(NTB)