Valdir Segato (55):

«Den brasilianske Hulken» er død

Kroppsbyggeren risikerte livet og helsa for å se ut som idolene Arnold Schwarzenegger og Hulken.

«HULKEN»: Den brasilianske bodybuilderen Valdir Segato, også omtalt som «Hulken» i hjembyen São Paulo, døde på bursdagen sin 26. juli. Video: Tiktok. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den brasilianske bodybuilderen Valdir Segato (55) gjorde seg kjent for sine mildt sagt omstridte metoder å bygge muskler på.

I hjembyen São Paulo var han kjent under tilnavnet «Monsteret» etter at han begynte å sprøyte olje inn i musklene sine.

Den abnorme muskelbunten hadde mer enn 1,7 millioner følgere på videodelingsappen TikTok. Her delte Segato flittig treningsvideoer, og han ble omtalt som Brasils svar på Hulken.

Men på bursdagen sin 26. juli sleit Segato med å puste. Seinere samme dag døde han. Det melder den brasilianske avisa Globo.

Sprøytet inn olje

Valdir Segato hadde to store forbilder i livet: filmstjerna og kroppsbygger-legenden Arnold Schwarzenegger, og den fiktive Marvel-karakteren Hulken.

MANGE FØLGERE: Segato var ikke redd for å by på seg selv på TikTok. Foto: Jam Press
MANGE FØLGERE: Segato var ikke redd for å by på seg selv på TikTok. Foto: Jam Press Vis mer

Men måten bodybuilderen bygde musklene sine på, var mildt sagt uvanlig - for ikke å glemme helsefarlig.

Han sprøytet nemlig en olje kalt synthol direkte inn i biceps, bryst og skuldrer. Men det gjorde ham ikke nødvendigvis sterkere.

- Oljen er mest estetisk. Den modellerer kroppen og gjør musklene hovne - den påvirker ikke styrken, sa han i et intervju med Metro i 2016.

Meget helsefarlig

Effekten av synthol gir ifølge HealthLine en falsk følelse av muskelvekst. Det blir injisert dypt inne i en muskel, der oljen kapsler seg inne i en muskelbunt.

Etter gjentatte injeksjoner øker oljevolumet ,og muskelen blir «blåst opp» som en ballong.

Stoffet har imidlertid ingen medisinsk bruksform og kan føre til helseproblemer og død. Flere studier viser at synthol-injeksjoner kan skade muskelvev og gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

Dypere betydning

Segato selv brydde seg ikke om kritikerne - han satte stor pris på oppmerksomheten fra sosiale medier og mente han hadde mange fans rundt om i verden.

DÅRLIG STEMNING: «Den iranske Hulken» skal gå boksekamp mot Martyn Ford i London i april. Video: Rødt Kort Vis mer

- Noen liker det jeg gjør, andre ikke. Jeg kan ikke glede alle, og lar være å bry meg om andres meninger, sa 55-åringen i et tidligere intervju med Globo.

Ifølge Segato lå det en dypere mening bak livsstilen. Han forklarte at det var en form for terapi for å bearbeide tapet av faren og broren.

- Bodybuilding er en metode for å glemme problemer i livet, sa han.

- Jeg holder på å dø

Moisés da Conceição da Silva (31) forteller til Globo at Segato leide en eiendom på baksida av familiehuset hans i Jardim Salgado Filho i São Paulo.

STOR FART: Jack Tierney ruller gjennom Londons gater i stor fart, men i framtida må han kanskje roe ned litt på hastigheten. Video: Rødt Kort Vis mer

Tidlig om morgenen 26. juli skal Segato ifølge da Silva ha følt seg dårlig og klaget på kortpustethet.

- Han kom krypende og banket på vinduet til moren min til hun våknet. Han ba om hjelp og sa at han holdt på å dø, sa da Silva til Globo.

Segato ble fraktet til et sykehus. Der skal han ha falt om i resepsjonen.

- Det så ut som han fikk et hjerteinfarkt, forteller da Silva.

Det er foreløpig ikke offentliggjort noen dødsårsak.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer