Den brennende mannen er norsk statsborger

Var misfornøyd med avslaget på pengesøknad, opplyser advokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En mann tente på seg sjøl utenfor Oslo Tinghus i formiddag. Ifølge vitner ropte han «skyt meg, skyt meg» mens han løp mot inngangen av tinghuset.

Ifølge Oslo politidistrikt er mannen som satte fyr på seg sjøl norsk statsborger med utenlandsk opprinnelse i slutten av 40-årene.

- Han er ikke livstruende skadd, men har alvorlige skader, sier vaktleder på kriminalvakta i Oslo politidistrikt, Tone Bærland til Dagbladet.

Opereres i morgen Hun opplyser om at motiv fremdeles er ukjent, men at det ikke er noe som tyder på at motivet har noe med den pågående terrorrettssaken i tinghuset.

- Vi vet ikke hvor i landet han er bosatt. Vi vil avhøre ham så snart det er mulig, men det er mulig det kan gå noen dager før han er i stand til det.

Det var klokken 13.42 at den brennende mannen prøvde å ta seg gjennom gjerdene og inn i sikkerhetskontrollen foran tinghuset i hovedstaden.

- Trolig sosialklient Advokat Bente Roli sier til NTB at mannen (49) like før hadde vært på hennes kontor i Oslo sentrum for å snakke med henne.

Hun var ikke selv til stede, men mannen la igjen en konvolutt med papirer som han sa til kontorpersonalet skulle oppbevares der «i tilfelle det skjedde noe alvorlig med ham». Han er ikke Rolis klient.

- Det virker som om mannen kan ha vært en desperat sosialklient, og konvolutten med papirer inneholdt blant annet avslag på en søknad om støtte. Det er neppe grunn til å tro at dette har noe med Utøya å gjøre, sier Roli til NTB.

PÅTENT: En mann har tent på seg utenfor Tinghuset. Politi og ambulansepersonell på stedet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅTENT: En mann har tent på seg utenfor Tinghuset. Politi og ambulansepersonell på stedet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg kjente det luktet parafin utenfor kontoret da jeg kom tilbake, sier Roli.

Muligens tiltale Ifølge operasjonsleder ved Oslo Politidistrikt, Tor Jøkling, er det uklart hva som skjer videre med mannen, som har brannskader i brystet, og blir operert i morgen tidlig.

- Er det ulovlig å tenne på seg selv utenfor Tinghuset?

- I utgangspunktet ser jeg ikke for meg at det er ulovlig, men det er klart det er mange forhold som kommer inn her. Det kan være fare for allmennheten blant annet, sier Jøkling til Dagbladet.

Reises det tiltale mot ham?

- Det tør jeg ikke si noe om. Det er nå helsevesenet som overtar.

Meters avstand Et kvinnelig øyenvitne Dabladet har snakket med, la ikke merke til noe spesielt ved mannen. De to befant seg bare meter unna hverandre ved trikkestoppet utenfor Tinghuset, da hun plutselig kjente lukta av tennvæske og flammer.

- Da jeg snudde meg sto hele brystkassa hans i fyr. Han hadde en liten flaske med væske som han hadde helt over seg. Det brant i lua og genseren, sier hun.

Dagbladet har snakket med to vitner som bidro til å helle vann over mannen som tente på seg selv, slik at flammene slokket.

- Han sa ikke noe, men skrek i smerte, sier de.

Mannen ligger nå på Ullevål universitetssykehus med alvorlige skader, opplyser politiet.