Den britiske finansministeren nektet å løse regnestykke fra den lille gangetabellen

Det var ikke en gang det aller vanskeligste.

MATTENØTTER: Da 232 elever ved Caddington Village Schoolble spurt om regnestykkene i den lille gangetabellen, ble dette resultatet. Foto: Flurrished
MATTENØTTER: Da 232 elever ved Caddington Village Schoolble spurt om regnestykkene i den lille gangetabellen, ble dette resultatet. Foto: Flurrished Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den lille gangetabellen er selvfølgelig fullstendig logisk, men likevel full av snubletråder, noe Storbritannias finansminister George Osborne demonstrerte til fulle da han ble stilt til veggs av en skoleelev under en direktesendt TV sending hos Sky News i dag.

- Hva er syv ganger åtte?, ville skoleeleven vite.

- Jeg har gjort det til en regel å ikke svare på mattespørsmål, svarte ministeren kjapt.

Det var kanskje like greit. En av hans forgjengere, Labours skoleminister, Stephen Bryers, snublet da han ble spurt om det samme gangestykket i 1998.

- 54, svarte ministeren kjapt.

Svaret, er 56.

Seks ganger åtte Ministrene kan trøste seg med at de ikke er alene om å ha trøbbel med enkelte gangestykker i øvre halvdel av den lille gangetabellen.

Det britiske firmaet Flurrish, som driver med utdanninsteknologi, har undersøkt hvike regnestykker i den lille gangetabellen flest elever har problemer med. (Se grafikk i toppen av saken).

Det aller vanskeligste gangestykket er «seks ganger åtte», 62.5 prosent av barna på Caddington Village School, svarte feil på det regnestykket.

Også «åtte ganger seks», «syv ganger åtte», «åtte ganger syv», «syv ganger seks», «seks ganger syv» «åtte ganger fire», og «fire ganger åtte» hadde høy feilprosent.

Det er interessant også å merke seg at det tilsynelatende har betydning hvilket av tallene som skal multipliseres som nevnes først.

Det var ifølge tabellen flere elever som svarte feil på regnestykket «syv ganger åtte» enn regnestykket «åtte ganger syv», selv om regnestykket i prinsippet er det samme.

- Det er nummerne i midten som er vanskeligst for elever. Sekserne, syverne åtterne og nierne. Og det blir ennå vanskeligere når de skal multipliseres med hverandre. Små tall, og femmere, tiere og ellevere er enklere, sier Mike Smith i Flurrish til BBC.

Talltull Man trenger ikke å gå til Storbritannia for å finne at politikere har problemer med elementære mattekunnskaper. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har tråkket i salaten et par ganger her hjemme.

Da han skulle illustrere hvor dårlig det står til med mattekunnskapene i norsk skole, sa han:

- Det tallene viser er at én av fire, nesten faktisk én av fem elever, ligger under kritisk nivå i matematikk. Det er et nivå som gjør at de vil få problemer senere i livet, sa Røe Isaksen.

Kunnskapsministeren la tydelig trykket på én av fem, som om dette var mer enn én av fire.

En annen regnefeil, eller beregningsfeil, fra kunnskapsministeren, kom da han lovet penger til læringebedrifter i november.

Også broderfolket tuller seg bort i nuller.

Sverigedemokratenes Margareta Sandstedt la på sju nuller for mye da hun skulle regne fra Euro til Svenske kroner i den svenske riksdagen, under en tale om hvor mye EUs strategi på el-markedet kom til å koste.

- Det er gjort beregninger på hva dette kommer til å koste. Og det er 400.000 euro, sa Saltstedt, og tok sats:

- 400.000 euro tilsvarer i svenske kroner førti tusen milliarder kroner, sa hun.

Hun la til: 

- Det er veldig mye penger.

UNNVEK SPØRSMÅLET: - Jeg har gjort det til en regel å ikke svare på mattespørsmål, svarte den britiske finansministeren i dag, da en skoleelev ba ham om å svare på hva «syv ganger åtte» er, under direktesending hos Sky News i dag. Foto: AFP PHOTO / POOL / SANG TAN
UNNVEK SPØRSMÅLET: - Jeg har gjort det til en regel å ikke svare på mattespørsmål, svarte den britiske finansministeren i dag, da en skoleelev ba ham om å svare på hva «syv ganger åtte» er, under direktesending hos Sky News i dag. Foto: AFP PHOTO / POOL / SANG TAN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer