Den britiske popguden gir bort legendariske skatter fra Davy Crockett og slaget om Alamo

Phil Collins har hatt Texas' største kulturhistoriske skatt i sin kjeller i Sveits.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det vil kanskje overraske mange at den britiske popguden og frontfiguren for det legendariske bandet Genisis, Phil Collins, har hatt verdens største og mest komplette samling av artefakter fra det berømte slaget ved Alamo.

For dem som ikke kjenner til Alamo, er det åstedet for en av USAs mest dramatiske heltehistorier - en utpost hvis navn er blitt synonymt  med «den siste skanse», også når norske infanterister trener på krig.

Bowie og Davy Crockett Våren 1836 holdt 189 texanere stand i 13 dager, beleiret av den meksikanske lederen og generalen Antonio Lopez de Santa Anna og hans 1500 soldater. Den populære historien er slik: Under ledelse av tre menn, den unge og utilregnelige oberst William Travis, den voldelige, men pliktoppfyllende James Bowie (som er opphavet til den berømte Bowie-kniven) og superlegenden David Crockett (han med pelslua og egen Arne Bendiksen-sang), ble texanerne og deres heltemodige dåd ved Alamo et symbol på general Sam Houstons opprop for Texas' uavhengighet. En uavhengighet de vant noen måneder etterpå.

Men da var alle heltene fra Alamo døde. Crockett, Bowie og Travis skal alle ha blitt drept i det siste meksikanske stormangrepet. Bare en ørliten håndfull overga seg, men ble umiddelbart henrettet av general Santa Anna.

 Noen historikere mener en texaner, Henry Warnell, overlevde Alamo og kom seg unna. Men det kan krangles om i en annen artikkel.

Besatt popstjerne Poenget her er at en rekke gjenstander fra slaget, inkludert Davy Crockets rifle og kruttpung, den originale Bowie-kniven, og 200 andre artefakter, nå har funnet veien tilbake til Alamo takket være poplegenden Phil Collins fra Storbritannia.

Han har nemlig vært en av Alamo-historiens mest fascinerte tilhengere siden han var fem år gammel, og rotet rundt i nabolaget Chiswick - nå en del av den engelske hovedstaden London. Han ble grepet historien om Alamo samme år som han fikk trommesett til jul.

Trommesettet ga ham seinere i livet muligheten til å skaffe seg verdens største samling Alamo-artefakter, ettersom han ble en av verdens største og rikeste popstjerner med progrock-pop-bandet Genesis, som herjet 70- og 80-tallet.

Gir bort alt I sommer kunngjorde han at han gir bort hele sin Alamo-samling til innbyggerne i Texas. I går kom lastebilene fram, etter en lang reise fra Sveits, der den nå 63-år gamle pop-pensjonisten holder hus. Nå skal det bygges et eget museum der det historiske slaget fant sted.

- Alt dette har jeg hatt i kjelleren min i Sveits. Det slo meg at bare jeg får se det, og syntes det var galt at ingen andre fikk nyte samlingen, sa Collins under kunngjøringen i Texas.

- Dette er gjenstander som ikke har vært tilbake her siden de ble fjernet fra åstedet i 1836. Nå kommer alt tilbake, sa han.

Har brukt en formue Han fortalte at samletrangen kom da han kom innom et antikvariat da han var ung - men ennå ikke rik - popstjerne.

- Jeg kom over et brev fra Davy Crocket, og ble helt slått ut av at det faktisk eksisterte. At det var hans håndskrift, og han som hadde skrevet det. Jeg kjøpte det ikke da, for jeg hadde ikke råd, fortalte han.

Men suksessen med Genesis genererte etter hvert store penger for Collins - og de brukte han da ikke på ekte popstjernevis.

- Noen ville kjøpe Ferrarier og hus. Jeg kjøpte gamle gjenstander av metall og brev, sa briten.

Et historisk vendepunkt Phil Collins Alamo-suvenirer, som i årevis har hopet seg opp i popstjernens sveitsiske kjeller, har en enorm symbolsk verdi for befolkningen i Texas. Alamo omtales som delstatens helgenskrin, og artefaktene som nå har vendt hjem behandles som relikvier.

Beleiringen av Alamo, og det offeret Crocket, Bowie og de øvrige texanerne gjorde der, forandret ikke bare delstatens historie, men på mange måter verdenshistorien. Etter ni års uavhengighet ble Texas USAs 28. delstat i 1845. Med funnet av enorme oljeforekomster, ble det raskt en av de rikeste.

Tre toneangivende presidenter har kommet fra Texas: George W. Bush, som startet krigen mot terror, Faren George H.W. Bush, som startet Golfkrigen, og Lyndon B. Johnson, som overtok ledelsen da president John F. Kennedy ble skutt og drept i Dallas - også det i Texas.

Lyndon B. Johnson var for øvrig presidenten som i 1964 fikk gjennom borgerrettighetsloven som fjerne raseskillet i USA, og som fikk gjennomslag for Apollo-programmet som like etter hans avgang satte det første mennesket på månen.

Den begivenheten ble for øvrig også ledet fra Texas, ved NASAs kontrollsenter i Houston.

Les mer om Alamo her!

KRUTT: Davy Crockets taske og kruttflasker er blant artefaktene Phil Collins gir til Texas. Foto: REUTERS/Texas General Land Office/NTB Scanpix
KJENT KNIV: Dette er den originale bowie-kniven, brukt av Jim Bowie under slaget. Og nå tilbake der han falt. Foto: REUTERS/Texas General Land Office/NTB Scanpix
GAVMILD: Slik ser han ut i dag, 63 år gamle Phil Collins. Tirsdag hadde han med seg hele samlinga til Alamo. Foto: AP Photo/The San Antonio Express-News, Bob Owen/NTB Scanpix
KULER: I denne tasken hadde Davy Crocket sine kuler. 16 døde mexikanere skal ha ligget rundt ham der han falt. Foto: AP Photo/The San Antonio Express-News, Bob Owen/NTB Scanpix
KANON: Også denne kanonkula er blant gjenstandene Collins har samlet. Foto: AP Photo/The San Antonio Express-News, Bob Owen/NTB Scanpix
I NORGE: Vi har funnet frem et bilde fra Norge og glansdagene, da Phil Collins gjestet Kalvøyafestivalen i 1986. Foto Morten Hvaal / NTB / SCANPIX