Den britiske sikkerhetstjenesten bryter en 107 år gammel tradisjon: Advarer mot trusselen fra Russland

Første gang en sittende MI5-sjef lar seg intervjue av en avis.

RUSSLAND: President Vladimir Putins Russland er ifølge sjefen for den britiske sikkerhetstjenesten MI5, en økende trussel mot Storbritannia. Foto: Reuters / NTB Scanpix
RUSSLAND: President Vladimir Putins Russland er ifølge sjefen for den britiske sikkerhetstjenesten MI5, en økende trussel mot Storbritannia. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russland utgjør en trussel mot Storbritannias stabilitet, og bruker alle verktøyene de har tilgjengelig for å oppnå sine mål.

Det forteller MI5-sjef Andrew Parker til The Guardian.

I sikkerhetstjenestens 107 år lange historie, har en sittende sjef for britiske MI5 aldri latt seg intervjue av en avis. Nå tar sjefen for sikkerhetstjenesten bladet fra munnen og forteller The Guardian hva han mener er de største truslene mot det britiske riket.

MI5-SJEF: Andrew Parker, sjef for den britiske sikkerhetstjenesten MI5, har latt seg intervjue av den britiske avisa The Guardian om truslene Storbritannia står overfor. Det er første gang i MI5s 107 år lange historie at en sittende sjef lar seg intervjue av en avis. Foto: MI5 / NTB Scanpix
MI5-SJEF: Andrew Parker, sjef for den britiske sikkerhetstjenesten MI5, har latt seg intervjue av den britiske avisa The Guardian om truslene Storbritannia står overfor. Det er første gang i MI5s 107 år lange historie at en sittende sjef lar seg intervjue av en avis. Foto: MI5 / NTB Scanpix Vis mer

- Propaganda, spionasje

Om trusselen fra Russland, sier MI5-sjefen Parker:

- På stadig mer aggressivt vis bruker de en rekke statlige makter og organer for å pushe utenrikspolitikken sin i utlandet gjennom propaganda, spionasje, undergravende virksomhet og cyber-angrep. Slik holder Russland på i hele Europa og i Storbritannia. Det er MI5s oppgave å hindre det.

Men sikkerhetstjenesten har ikke alltid fokusert så mye på russisk etterretning som de gjør nå. Da trusselbildet for et par år siden virket bare å omfavne ekstremistisk islamisme, vokste spionasjevirksomheten til fremmede makter på øyriket.

Mest fremtredende var Russland, ifølge MI5-sjefen.

Britiske militærhemmeligheter er mål

I dag har Russland en rekke etterretningsagenter i Storbritannia, som de hadde under den kalde krigen, ifølge MI5-sjefen.

Det som skiller nåtiden fra fortiden, er den russiske cyberkrigføringen, som The Guardian kaller det. Britiske militærhemmeligheter, industriprosjekter, økonomisk informasjon og regjeringshemmeligheter er mål.

- Russland har vært en etterretningstrussel i flere tiår. Det som er annerledes i disse dager, er at det er flere og flere metoder tilgjengelig, sier Parker.

Spent forhold

Forholdet mellom Vesten og Russland nådde et bunnivå etter den russiske annekteringen av Krim-halvøya i Ukraina. Siden har forholdet, tilsynelatende, ikke latt seg reparere.

Seinest i forrige uke uttrykte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg bekymring over russisk militærvirksomhet, da med henvisning til russiske krigsskip mobilisering i Middelhavet.

Også Vestens og Russland ulike interesser i Syria, har skapt spenninger mellom de to partene.

- I stadig større grad ser Russland ut til å definere seg selv som en opposisjon til Vesten, og oppfører seg deretter. Det kan du se av russisk aktivitet på bakken i Ukraina og Syria, sier Parker.