Den brystkreftrammede TV-profilen raser etter «krenkende» behandling i sikkerhetskontrollen

- Har aldri følt meg så krenket. 

RASER: Den brystkreftrammede amerikanske TV- og radiopersonligheten Denise Albert, raser etter behandlingen hun fikk i sikkerhetskontrollen på LAX. Video: Denise Albert/The MOMS/@themoms via Storyful Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den brystkreftrammede amerikanske TV- og radiopersonligheten Denise Albert, var alt annet enn fornøyd med behandlingen hun fikk i sikkerhetskontrollen på Los Angeles International Airport (LAX) 4. desember.

- Jeg har aldri blitt så ydmyket, eller følt meg mer krenket hele i mitt liv, skriver Albert på Facebook.

Hun måtte blant annet fjerne parykken sin, blottstille utslett på føttene, sitte barfot i over 20 minutter, og bli berørt på operasjonssår og intime steder. Alt dette i full åpenhet foran resten av passasjerene i sikkerhetskontrollen.

Raser på Facebook

Albert er kjent for å være svært åpen om kampen hennes mot brystkreft. Hun har fått fjernet store deler av det ene brystet, og bruker parykk for å skjule hårtapet etter cellegiftbehandling.

Hun var også åpen om sykdommen sin da hun for noen dager siden trappet opp på LAX. Likevel var behandlingen hun fikk der så provoserende for henne at hun publiserte en video og en lang tekst på Facebook-profilen sin i etterkant.

- Jeg gikk gjennom scanningmaskinen uten problemer, likevel ville de gjøre en fullstendig kroppsvisitering foran de andre passasjerene, skriver Albert videre.

Måtte fjerne parykken offentlig

I videoen blir en barfot og opprørt Albert kroppsvisitert av en kvinnelig ansatt midt i sikkerhetskontrollen.

- Ikke ta på meg der, sier plutselig Albert, tydelig opprørt, til den kvinnelige ansatte i det hun forsøker å ta henne på ett av brystene.

En stund før dette hadde Albert også måtte fjerne parykken sin i full offentlighet, slik at det hun beskriver som «de aggressive ansatte» kunne gjøre jobben sin.

  • Se hele videoen øverst i saken.

I innlegget på Facebook forklarer Albert at hun i forkant av alt dette hadde opplyst om at hun hadde med seg en krem for hudutslett, og at hun hadde en ventil av metall under armen.

En slik ventil brukes for å fylle for eksempel saltvann inn i en «ballon» i brystet. Dette for å legge til rette for et brystimplantat.

Det var denne ventilen Albert ikke ønsket at den ansatte skulle ta på og vise fram i fult dagslys.

- Jeg har brystkreft, har jeg sagt. Jeg har også sagt at jeg har en ventil der. Du får ikke ta på meg der, gjentar Albert til den kvinnelige ansatte.

Satt 20 minutter uten sko

Albert ble også bedt om å ta av seg skoene. Det gjorde hun velvillig mot at hun fikk sette seg ned. Hun forteller at hun har åpne sår på føttene som følge av cellegiften, og at hun derfor ikke ville at de skulle være nær bakken.

I over 20 minutter ble hun sittende på barfot på benken.

Det stoppet heller ikke der.

- En av de ansatte lo til og med av at jeg hadde med meg falske øyevipper da hun søkte gjennom baggen min. Jeg fortalte at jeg bruke det fordi jeg for øyeblikket ikke har egne øyevipper, skriver hun.

- De to sikkerhetskonrollansatte i videoen gikk for langt. Ingen skal noensinne måtte oppleve å bli behandlet så dårlig fordi du er syk, fortsetter hun.

Etter mye diskusjon kom til slutt en leder bort. Lederen skal ha ordnet opp i situasjonen og sørget for at den videre undersøkelsen ble foretatt på et privat avlukke.

- Trakassering

Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, tror ikke dette kunne skjedd i Norge.

- Om du har gyldig dokumentasjon fra legen om at du har for eksempel en ventil i brystet og at du har en krem du trenger, så skal du bli trodd. Om du er syk, skal du også bli vist respekt for den situasjonen en er i, sier Ryel.

Hun tror at en større terrorfrykt i USA enn i Norge kan være årsaken til personalets i overkant nøye undersøkelser. Likevel håper Ryel at denne situasjonen er et klart avvik, også i USA.

- Dette minner mer om trakassering, fortsetter Ryel.

Det Ryel reagerer på er først og fremst at Albert måtte gjennomgå alt dette i andres påsyn.

- Om du skal kroppsvisiteres, skal det skje i et privat avlukke. Ulike sykdommer har ulike stigmaer, enten det er hårtap eller utslett. Det er krenkende å måtte blottstille seg i full offentlighet, sier Ryel.

Beklaget hendelsen

På stedet skal personalet ha forklart at årsaken for den svært grundige sjekken fra deres side skyltes at Albert ønsket å ta med seg utslettskremen ombord på flyet. Dette til tross for at Albert hadde tilstrekkelig med dokumentasjon på at hun trengte denne kremen.

- Jeg skjønner ikke hva som var annerledes nå, sammenlignet med tidligere flyturer, skriver Albert.

Et par dager etter at Albert postet videoen på Facebook, som i skrivende stund er sett av over 150 000, fikk hun en telefon fra Transport Security Administration (TSA), som blant annet har ansvaret for sikkerheten på landets flyplasser.

Kimberly Walton i TSA skal ha beklaget for hendelsen, og fortalt at LAX for øyeblikket undersøker hva som skjedde. Walton skal også ha fortalt at behandlingen Albert fikk ikke er i tråd med retningslinjene de har rundt håndteringen av syke og funksjonshemmede.

- Jeg er veldig fornøyd med dette, avslutter Albert.