Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Den dagen raste verden sammen, og barna ble tatt fra meg mens de sov

Tiltalte brøt sammen i retten mens hun forklarte seg om dagen da ektemannen ble funnet død.

MOTPARTER: Statsadvokat Trude Elisabeth Sparre skal få tiltalte dømt for overlagt drap, forsvarer Anders Westeng skal få klienten frikjent. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
MOTPARTER: Statsadvokat Trude Elisabeth Sparre skal få tiltalte dømt for overlagt drap, forsvarer Anders Westeng skal få klienten frikjent. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): - Den dagen raste verden sammen, og barna ble tatt fra meg mens de sov. Siden har jeg ikke sett dem. Og du skal spørre meg om detaljer fra den dagen? sier den drapstiltalte 53-åringen til aktor Trude Elisabeth Sparre.

Hennes forklaring er endelig framme ved da hun om morgenen 27. mars 2013 ble oppringt av politiet, som fortalte at bilen hennes sto i brann på en parkeringsplass nær hjemmet på Tranby. Hun dro sporenstreks dit, før barna var våknet. På dette tidspunktet visste hun ikke at ektemannen, direktør Per Gunnar Asheim, satt død i bilvraket, forklarer hun.

«Din jævla drittsekk» - En brannmann møtte meg. Synet er det mest grusomme minnet jeg har, sier 53-åringen.

Hun henviser til at hennes avdøde sønn i sin tid valgte ut BMW-kabrioleten til henne og etter hvert skulle overta den. Hennes første innskytelse var at ektemannen hadde brent den opp som hevn for barnefordelingskonflikten de var oppe i.

- Jeg ringte Per Gunnar og sa «Din jævla drittsekk, som brente opp bilen min», sier hun.

Men politiet hadde allerede fattet mistanke til kvinnen, og pågrep henne på parkeringsplassen.

- Jeg var siktet og mistenkt i det øyeblikket, og fikk ikke lov til å dra tilbake til barna for å lage frokost. Barnevernet ble kontaktet, og barna kjørt til Vestlandet (til ektemannens familie) uten at jeg fikk snakket med dem.

Den tiltalte kvinnen gråter og hikster høyt under denne delen av forklaringen, legger seg halvveis ned i vitneboksen.

- Arrestert uten bevis Allerede samme dag ble hun avhørt om mannens dødsfall.

- De ville arrestere meg uten bevis og konkrete ting, ville utnytte at jeg var i sjokk. Jeg snakket som en foss, om alt mellom himmel og jord, sier 53-åringen.

Hun mener hun ble utpekt som mistenkt på grunn av at politiet kjente til den turbulente familiehistorien, med voldsanmeldelser og barnevernssak.

- Fylte feil drivstoff Tidligere har seksbarnsmoren forklart seg om aktoratets sentrale bevis - bl.a. ei bensinkanne i plast som ble kjøpt på Bauhaus på Liertoppen tirsdag 26. mars. 53-åringen forteller at hun fylte diesel på kanna, til bruk i familiens snøfreser - som går på bensin.

- Jeg vet ikke hvorfor jeg fylte diesel på bensinkanna, det hender jeg tar feil. Jeg fylte diesel på bilen, og dermed også på kanna. Jeg har aldri brukt snøfreseren, forklarer den drapstiltalte kvinnen, som opprinnelig er fra Polen.

Aktor Trude Elisabeth Sparre jobber ut fra teorien at 53-åringen dopet ned mannen og plasserte ham i bilen sin, som hun satte fyr på - nettopp med dieselen hun hadde fylt på den nye kanna. Kanna er imidlertid ikke å oppdrive; tiltalte har i politiavhør sagt at hun satte den i garasjen og ikke har sett den siden kjøpsdagen.

Fyrstikker og hansker borte Politiet har under etterforskningen dessuten funnet bevis - kvitteringer - for at seksbarnsmoren i dagene før likfunnet bl.a. kjøpte fyrstikker og ei pakke engangshansker. Heller ikke disse gjenstandene er funnet.

- Vi har alltid hatt fyrstikker hjemme, det er ikke noe unormalt ved det. Det er lettere for barna å tenne på telys og i peisen uten å brenne seg, forklarer tiltalte.

- Men hvorfor mangler ei hel pakke? spør aktor Sparre.

- Jeg har ikke brukt ei hel pakke, jeg har ikke noen forklaring på det.

- Storforbruker av hansker 53-åringen forklarer videre at hun var storforbruker av engangshansker.

- Jeg pleide å kjøpe dem i 100-pakninger, og brukte dem til mye forskjellig: til vasking av toalettet, når jeg vasket opp etter hundene, brukte dem når jeg ikke hadde hundeposer. Barna lagde ballonger av dem. Jeg har velstelte hender og lange negler, forteller kvinnen, som tildligere har forklart at hun jevnlig får manikyrbehandling. Den aktuelle pakka var imidlertid bare en fempakning.

- Hvor er hanskene blitt av?

- Jeg har vanskelig for å tro at jeg har brukt alle fem parene. Jeg brukte dem til hundene og hagearbeid, sier hun.

Samtidig med engangshanskene kjøpte hun også flere par hagehansker, til både herre og barn.

Fire dagers forklaring Drammen tingrett skal bruke hele fire dager til å høre hennes versjon av begivenhetene i påska 2013, som altså endte med at ektemannen ble funnet i hennes utbrente bil.

Mens aktoratet vil ha henne dømt for overlagt drap - fordi ektemannen ønsket å plassere barna i fosterhjem hos hans famile - vil forsvaret vise at han kan ha iscenesatt det hele, dvs. tatt sitt eget liv og plantet bevis for å få kona dømt.

Hovedforhandlingene strekker seg over seks uker.

FORKLARER SEG: Den drapstiltalte kvinnen (t.h.), her fra et fengslingsmøte i fjor, forklarer seg over fire dager i Drammen tingrett. Illustrasjon: FEDOR SAPEGIN / DAGBLADET
FORKLARER SEG: Den drapstiltalte kvinnen (t.h.), her fra et fengslingsmøte i fjor, forklarer seg over fire dager i Drammen tingrett. Illustrasjon: FEDOR SAPEGIN / DAGBLADET Vis mer