Den danske sjefetterforskeren vil ikke la seg avhøre om «Scandinavian Star»

Har ikke tillit til norsk politi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Stiftelsen Etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star holder pressekonferanse om nye opplysninger om katastrofebrannen på danskebåten i 1990, som tok 159 liv.

I går kom det fram at den danske sjefetterforskeren Flemming Thue Jensen mener brannen var resultat av sabotasje, og «en djevelsk» plan utført av folk fra mannskapet.

I dag er han viet stor plass på pressekonferansen. Der langer han ut mot norsk politi, og avviser at han vil la seg avhøre av dem - selv om han sier han sitter på sentrale bevis i saken.

Bøyd oljerør Sentralt står et oljerør som ble funnet bøyd. Jensen mener det er åpenbart bevis på sabotasjen. Et annet bevis er en kloss som ble brukt til å holde branndøra mot bildekket åpen, for å fôre brannen med oksygen.

Politiet har tidligere konkludert med at oljerøret ikke ble tuklet med.

En dansk sjåfør som omkom i brannen, var i flere år utpekt som gjerningsmann.

Oslo-politiet anbefalte sommeren 2014 at etterforskningen gjenopptas, siden økonomiske motiver er for lite undersøkt.

Stiftelsen har konkludert med at motivet for å sette fyr på «Scandinavian Star» var forsikringssvindel.

Anklager maktpersoner Pressekonferansen foregår på advokat Sigurd Klomsæts kontor i Oslo. Norske og danske medier er tungt til stede.

- Hadde det ikke vært for Stiftelsen, hadde denne etterforskningen vært avsluttet for lenge siden, sier Klomsæt innledningsvis.

Han mener etterforskningen er motarbeidet av sterke krefter i det norske samfunnet.

- Motarbeidelsen fra maktpersoner foregår fremdeles, om enn i mer skjulte former, sier advokaten.

Stiftelsen legger opp til en detaljert gjennomgang av bevisene i saken, herunder oljerøret.

120 000 liter diesel mangler De starter med en gjennomgang av dieselmengden i tankene på «Scandinavian Star». Det slås fast at 120 000 liter diesel ikke er gjort rede for. Det setter etterforskere fra firmaet Firesafe i sammenheng med at nye branner stadig blusset opp.

UTBRENT: Bilde inne fra «Scandinavian Star» etter brannen i april 1990. Foto: Per Løchen / NTB Scanpix
UTBRENT: Bilde inne fra «Scandinavian Star» etter brannen i april 1990. Foto: Per Løchen / NTB Scanpix Vis mer

- Den tredje brannen må ha fått tilført energi. Det harmonerer veldig bra med drivstoffmengden som mangler, sier Ståle Eilertsen, branningeniør i Firesafe.

Stiftelsens formann legger så fram bevis for at oljerøret ble sabotert, og sier en mengde madrasser var stablet opp i en av skipets korridorer, for å spre brannen oppover.

- 50 personer ble insinerert (brant opp) som følge av dette, sier Steen.

Kritiserer politiet Støttegruppen for overlevende og pårørende har vært kritiske mot at Jensen ikke har stått fram med opplysningene sine før - men Stiftelsen kan vise et VG-oppslag fra 1990 der han nettopp slår fast at brannen skyldtes «en djevelsk plan».

- Jeg så på hydraulikkrøret, og kunne med en gang slå fast at det var sabotasje, sier Jensen på pressekonferansen.

Hydraulikkolje brenner forholdsvis dårlig. Stiftelsen mener noen i mannskapet koblet om rørsystemet slik at hydraulikkrørene isteden ble fôret med diesel.

Jensen gir det norske politiet sterk kritikk for dårlig etterforskning, bl.a. fordi de konkluderte med at det var hydraulikkolje som hadde brent rundt det nevnte røret.

- Det måtte ha vært en varmekilde med 600 grader der for at oljen skulle antenne, sier han.

Vil ikke la seg avhøre Jensen sier han vet hvem hovedmannen bak brannen er.- Det er ingen tvil om hvem som er hovedmannen. Den som startet hovedbrannen, må også ha startet hydraulikkbrannen, sier han.

Etterforskeren vil ikke uttale navnet på den han utpeker som hovedmann.

- Det får politiet finne ut av, sier han.

«Scandinavian Star»-brannen

• Ferja «Scandinavian Star» ble satt inn på ruta Oslo-Frederikshavn fredag 6. april 1990. På den første turen brøt det ut brann. 159 personer omkom, de fleste var nordmenn. Det var 383 passasjerer og et mannskap på 99 om bord.

• Brannen startet trolig ved 02-tida natt til lørdag 7. april. De første meldingene gikk ut på at alle var reddet. Noen timer senere ble det klart at et stort antall mennesker ikke hadde kommet seg ut. Skipet ble trukket til Lysekil i Sverige, der de omkomne ble hentet ut og identifisert.

• Det ble funnet flere mangler ved redningsutstyret om bord. Den norske kapteinen og to danske redere ble stilt for retten og dømt til seks måneders fengsel.

• En dansk lastebilsjåfør som omkom i brannen, ble utpekt som skyldig i brannstiftelse.

• I ettertid er det kommet fram nye opplysninger, og Støttegruppen for overlevende og pårørende har krevd ny etterforskning. Undersøkelser viser at det var flere branner som startet på flere forskjellige steder i skipet, og på forskjellige tidspunkter.

• I februar 2016 uttaler den tidligere sjøfartsinspektøren Flemming Thue Jensen til TV 2 at det var to av mannskapsmedlemmene som sto bak brannen. Også tidligere er det kommet påstander om dette. 

(NTB)

Men Jensen vil ikke la seg avhøre av norsk politi.

- Jeg har ikke tillit til norsk politi. De har vært med på å forkvakle sin egen etterforskning, fordi de så bort fra sabotasje, sier dansken - som mener de heller burde ha snakket med ham for 25 år siden.

Sjefetterforskeren utelukker ikke at han kan la seg avhøre av andre lands politi.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer