Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den danske statsministeren i nazi-uniform. Slik reagerer mediene på Danmarks smykkelov

- Råttent og fascistisk.

 HÅNER DANSKENE: Den danske statsministeren, Lars Løkke Rasmussen, har blit tegnet i nazi-uniform i den britiske storavisa The Guardian: Foto: montasje
HÅNER DANSKENE: Den danske statsministeren, Lars Løkke Rasmussen, har blit tegnet i nazi-uniform i den britiske storavisa The Guardian: Foto: montasje Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Reaksjonene i utlandet har ikke latt vente på seg etter at danskene tirsdag denne uka vedtok den omstridde smykkeloven som tillater myndighetene å konfiskere asylsøkeres verdisaker og pengebeløp over 10 000 kroner for å betale for asylsøkernes opphold.

Det er parallellene til nazistens konfiskering av jødiske verdisaker under andre verdenskrig som har gitt saken stor internasjonal oppmerksomhet.

«Naziliknende» lov - Noe råttent (og fascistisk) i Danmark, skrev Huffington Post etter at loven ble vedtatt, og de britiske storavisene The Independent og The Guardian følger opp med karikaturtegninger av deres syn på saken.

The Independent har tegnet danskenes verdenskjente skulptur, «Den lille havfrue», med smykker, kontanter og gulltann, og i går skrev avisa om Folketingets godkjennelse av loven med overskriften:

Danmark har vedtatt «naziliknende» lov som tvinger flyktningene til å avgi kontanter og verdier.

I Tyskland omtaler avisa Bild loven med ordene «Dänemarks Knallhart-Gesetz gegen flüchtlinge» - Danmarks knallharde lov mot flyktningene, mens Internasjonal Business Times har skrevet en sak med nazi-koblingen i sin overskrift.

Tegnet nazi-Løkke The Guardian har gått så langt som å tegne den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen i naziuniform med en tekst som lyder:

Sannsynligvis det dummeste politiske partiet i verden (probably the stupidest political party in the world, red.)

Med formuleringen «probably», er det mulig å dra paralleller til Carlsbergs slagord «Probably the best beer in the world».

Venstre, Rasmussens politiske parti, er skrevet på samme skrift som Carlsbergs ikoniske logo, og på tegningen holder Rasmussen fast i halen på en gris og sier: 

- Det er en fornærmelse å sammenlignes oss med nazister

Reagerer på nazi-sammenlikning Jakob Ellemann-Jensen, Venstres politiske talsmann, raser over The Guardians tegning.

- Det er voldsomt å sammenlikne oss med nazister, sier Ellemann-Jensen til danske TV2.

- Jeg synes det er dypt usmakelig, historieløst og en skam at det kommer fra et land som ikke engang når Danmark opp til anklene i sin behandling av asylsøkere. Og det er en skam for menneskene som ble myrdet av nazistene under holocaust. Det er en historieløshet som ikke kler et britisk medium, sier han.

Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, er også blant dem som reagerer kraftig på loven.

På sin Facebook-side har han publisert et innlegg hvor han lister opp en rekke bekymringsfulle punkter ved den nye smykkeloven. Han skriver også at tiltakene kan stride mot en rekke menneskerettighetskonvensjoner Danmark er pliktige til å følge.

- EUs svikt i å komme til enighet om en felles innvandringspolitikk leder et kappløp mot bunnen blant medlemslandene. Å forsøke å dytte problemene over til sine naboer er ikke en bærekraftig strategi, skriver Annan.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media