BUCKET-LISTE: Bev Nicholson fra Enland fikk den triste beskjeden om at Mugly (12) hadde demens. Nå er de i gang med å fullføre en rekke punkter på Muglys «bucket-liste». Video: Caters TV /APVis mer Vis mer

Den demente hunden Mugly har ei liste over ting han skal gjøre før han glemmer alt

Eieren Bev vil skape gode minner før Muglys død. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne hundeeieren er ikke helt lik alle andre. Da familiehunden Mugly (12) fikk diagnosen demens, lagde Bev Nicholson (53) fra England en såkalt «bucket-liste» til ham.

Se video over.

En «bucket-liste» er en liste over aktiviteter man vil fullføre før man dør.

- Jeg innså at tiden er dyrebar for Mugly, så jeg bestemte meg for å lage en gøy «bucket-liste» som vi skal fullføre sammen, før demensen får overtaket, sier Nicholson til nyhetsbyrået AP.

Se hele listen nederst i saken.

Navnet Mugly er trolig på grunn av hundens utseendet, da den vant tittelen «Verdens Styggeste Hund» i 2012.

Fikk sjokk

Hunder får ikke demens på samme måter som hos mennesker, men det har flere fellestrekk. Hos hunder heter diagnosen «kognitiv dysfunksjon».

Bev ble fullstendig knust over diagnosen, og forteller at sykdommen kom som et sjokk for hele familien.

- Jeg begynte å legge merke til den uvanlige oppførselen hans i januar. Mugly har alltid vært en frisk hund, men plutselig kunne han sitte å stirre på veggen, uten å vite hvor han var.

Bev syntes det var vanskelig å lage listen, da Mugly allerede har oppnådd så mye, som å besøke det britiske parlamentet.

Så langt har de fullført ti ting sammen, blant annet å dra på spa, sitte i en brannbil og spise softis.

Noen av de større tingene på listen er å møte dronningens hunder, og å være med i en musikkvideo.

- Han kan glemme hvem jeg er

Selvom Bev og Mugly skaper gode minner sammen nå, gruer hun seg til den uvisse framtiden:

- Det er forferdelig å ikke vite hvor lang tid han har igjen sammen med oss. Snart kan han kanskje glemme hvordan spise og drikke, eller til og med hvem jeg er.

Hun sier at helsen kommer først, men at det er på hans gode dager at de drar ut på eventyr.

- Han kommer til å bli sårt savnet. Jeg er bare glad for at vi har hatt denne fine tiden sammen.

- Vanlig når hunder blir eldre

Demens, eller kognitiv dysfunksjon, blir mer vanlig blant hunder når de blir eldre. Det forteller Åshild Roaldset, klinikksjef ved NMBU Universitetsdyresykehuset

- Etterhvert som vi blir flinkere til å behandle hundene, lever de lengre. Da er det også en større sannsynlighet for at de opplever symptomer på noe som minner om demens, sier Roaldset til Dagbladet.

Symptomer på kognitiv dysfunksjon kan at hunden virker forvirret, at den tisser inne, at den sover dårlig, at den mister matlyst, bjeffer mer, er desorientert, eller sliter med å koble lyder og hendelser.

- Hunden kan begynne å skvette når eieren kommer hjem. Ikke fordi den ikke hører det, men fordi den ikke klarer å koble lyden av at døren åpnes og at eieren kommer hjem, forteller Roaldset.

- Oppsøk veterinær

Om hunden har én eller flere av disse symptomene betyr det ikke nødvendigvis at hunden har demens. Det kan også være symptomer på underliggende sykdommer.

- Om hunden går på do inne og ikke vil gå på tur, kan det også være at den har problemer med hofta. Derfor er det viktig at du oppsøker veterinær uansett om du opplever adferdsendringer, sier klinikksjefen.

Tilpasset mosjon og riktig ernæring kan redusere symptomer på kognitiv dysfunksjon. Fysisk og mental trening av hunden kan være med å forebygge og forhindre at hunden får slike symptomer når den blir eldre.

- Det er veldig vanlig at folk gir hundene usunn mat, spesielt når de er eldre. Gjerne fordi de tenker at hunden er gammel og kan spise hva de vil mot slutten av livet. I noen tilfeller fører det til at den eldrende hunden får dårlig tilpasset ernæring. Dette resulterer i dårligere helse enn den hadde fått med et sundt kosthold, forteller Roaldset

- Hunder er mye likere oss enn vi tror, legger hun til.