KRIGEN MOT NARKOTIKA: Filippinenes president, Rodrigo Duterte, har vakt oppsikt med en rekke uttalelser, blant dem sin brutalitet mot alle narkomane og narkotikaselgere. Her er sterke scener fra slummen i Manila, hvor uløste drapsgåter ofte forekommer. Video: CNN Vis mer Vis mer

Den desperate mora trygler om å få barnets lik tilbake

Den filippinske presidentens krig mot narkotika har til nå kostet 7500 liv. Vi advarer mot sterke scener. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rodrigo Duterte vant det filippinske presidentvalget i mai i fjor, etter en kampanje med fokus på lov og orden. Han ga et løfte til folket om å gjøre gatene trygge, ved å kvitte seg med narkotika og med narkomane.

«Om du ødelegger landet mitt, vil jeg drepe deg», er et av utsagnene han har kommet med til narkomane, ifølge CNN. Han har også sagt at han vil drepe hundre tusen kriminelle og dumpe dem i Manila Bay.

Flere unge drept

Elaine Soriano er mora til et av ofrene i narkotikakrigen. Hennes seksten år gamle sønn, sammen med sin femten år gamle venn, ligger døde i en ambulanse. Soriano trygler, gråtende, sjåførene om å frigi kroppene deres.

- Guttene våre er døde allerede. Ha litt sympati, sier hun i CNNs sterke reportasje.

De har ikke råd til å betale de 16 000 kronene begravelsesbyrået krever for å se dem igjen eller for å begrave dem.

Se de sterke scenene fra drap i Manila øverst i saken.

Guttene var to av syv, blant dem fire tenåringer og en gravid kvinne, som døde da fire bevæpnede personer skjøt mot dem i en nylig hendelse i et av Manilas slumområder. Naboene hevder de var på en fest, mens politiet sier de brukte narkotika, og at ofrene ble drept på grunn av en personlig feide.

Elaine Soriano fikk etter hvert tryglet seg til en løsning. I stedet for at sønnen ble borte for alltid, sa ambulansesjåførene seg villige til å kjøre liket til et billigere begravelsesbyrå.

7500 døde

Det siste halvåret har mer enn 7500 dødd i narkotikarelaterte dødsfall, ifølge nasjonale politistatistikker. En nylig rapport fra Amnesty International viser at en rekke drap har blitt begått på regjeringas ordre, med dens medvirkning, eller med dens samtykke.

«Noen drap, begått av ukjente bevæpnede personer, virker å være et resultat av gjengkriminalitet, mens andre har en direkte lenke til politiet, hvor politibetjenter har betalt leiemordere for å drepe spesifikke personer, eller at de har kledd seg ut for å selv begå drapene.»

Presidentens talsmann Ernie Abella har nektet for dette i en uttalelse.

Filippinske Human Rights Commission etterforsker en rekke av de mistenkelige dødsfallene.

Støttende

Meningsmålinger viser at majoriteten av filippinske statsborgere støtter denne krigen. Like før presidentinnsettelsen hintet Duterte til at mannen i gata kunne ta makten i sine egne hender:

- Føl dere fri til å ringe oss, politiet, eller gjør det selv om dere har våpen… Dere har min støtte. Skyt ham, og jeg vil gi deg en medalje, sa han da.

Stor drapsøkning

I 2014 ble det registrert ti drap per 100 000 mennesker i Filippinene, ifølge statistikk fra World Bank. Nylig statistikk fra det filippinske nasjonalpolitiet viser at selv om kriminalitet i sin helhet har gått ned med over tretten prosent, har drapsraten økt med atten. Tallene er for 2016, sammenlignet med året før.

Selv om ulike organisasjoner og statistikker viser at politidrapene er følger av ordre fra øverste hold, har presidenten de siste ukene beordret en total gjennomgang av politiet, etter at korrupte politibetjenter drepte en forretningsmann fra Sør Korea.

- Politimenn, jeg kommer ikke til å la dere slippe unna med dette, sa han ifølge Filippinske CNN.

HOREUNGE: Under en tale om den pågående krigen mot narkotika sa den filippinske presidenten Rodrigo Duterte at Obama må vise respekt, ikke bare hive inn spørsmål. - Din horeunge, jeg kommer til å banne til deg på det møtet. USAs president Barack Obama avlyser nå det planlagte møtet med Rodrigo Duterte. Redigerer: Torstein Bøe / NTB Reuters/ Foto: R... Vis mer