Den døde hodeskalle-kometen er raskere enn noe annet de har sett

Passerer lørdag ettermiddag.

HODESKALLE: Kometen TB145 passerer jorda lørdag ettermiddag, og de siste bildene viser at den har en slående likhet med en hodeskalle. Passende på halloween. Foto: NASA
HODESKALLE: Kometen TB145 passerer jorda lørdag ettermiddag, og de siste bildene viser at den har en slående likhet med en hodeskalle. Passende på halloween. Foto: NASAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne helga er det Halloween-feiring som står på timeplanen hos mange av landets småbarnsfamilier, men også i verdensrommet ser det ut til å markere høytiden.

NASA skriver på sine hjemmesider at kometen 2015 TB145 vil passere jorda denne helga, og ganske passende har den en slående likhet med en hodeskalle.

600 meter i diameter Kometen, som omtales som en «død komet», ble blant annet observert av observatoriet på Mauna Kea på Hawaii. Der mener forskerne at den mest sannsynlig har brukt opp reservene av brennbare stoffer, og dermed ikke lenger har den karakteristiske halen.

Det har stadig kommet ny informasjon om kometen etter at den plutselig dukket opp på NASAs instrumenter den 10. oktober.

Den vil passere jorda lørdag ettermiddag på godt over en armlengdes avstand. Nærmere bestemt 486 000 kilometer unna - noe som tilsvarer 1,3 ganger avstanden til månen.

Ifølge forskere ved Arecibo-observatoriet i Puerto Rico har kometen en diameter på omlag 600 meter, og gjør en omdreining rundt sin egen akse hver femte time.

Neste gang «hodeskalle-kometen» gjester vår del av solsystemet blir i september 2018, men vil da passere ganske mye lenger unna enn den gjør nå. Faktisk hele 38 millioner kilometer - tilsvarende en fjerdedel av avstanden mellom jorda og sola.

Det er likevel greit at kometen, som ifølge NASAs forskere holder en hastighet som er høyere enn noen andre kjente «Near-Earth-Objects», holder seg på avstand. Skulle den treffe jorda vil det lede til katastrofe, og et krater som ville blitt over fire kilometer i diameter.

Les også: Forskerne har oppdaget en ekte «dødsstjerne»: - Dette er noe ingen mennesker har sett før

En plan Antallet regissører som har tatt skrekkscenariet «stor asteroide på kollisjonskurs med jorda» til det store lerretet kan verken telles på hender eller føtter. 

Men når Aida (Asteroid Deflection & Deflection mission) nå snart settes i gang, kan det nesten se ut som om de har hentet inspirasjon fra et par av disse. Det skriver Independent.

Samarbeidsprosjektet mellom amerikanske og europeiske eksperter går ut på at de skal sende opp en farkost som skal kollidere med en liten asteroide kalt «Didymoon».

NASA vil også sende opp et annet romfartøy som skal observere resultatet av kollisjonen, samt ta prøver fra selve asteroiden for å bestemme tetthet og masse. Det skriver de på sine nettsider.

Etter planen skal oppdraget starte i 2020 og være framme ved «Didymoon» i 2022.

- Dette er for å beskytta jorda mot poensielt farlige kollisjoner. Vi må få en bedre forståelse for asteroider - hva de er lagd av, hvordan de er bygd opp, hvor de kommer fra og hvordan de vil oppføre seg dersom noe kolliderer med den, sier han i en video.

Les også: Kan ha funnet gigantiske fremmede «megastrukturer» som går i bane rundt stjerne

8000 NEO-er Det finnes rundt 8000 kjente Near-Earth Objects - såkalte NEO-er. De blir alle registrert, og avstanden til jorda rangeres blant annet i en oversikt utarbeidet av Minor Planet Center ved Den internasjonale astronomiske union (IAU).

NASAs Asteroid Watch har også fått øynene opp for asteroiden 2012 TC4.

Ifølge dem er det ingen sjanse for at den vil treffe jorda, skriver astrowatch.net.

Asteroiden er anslått å være opptil 40 meter bred, eller på størrelse med frihetsgudinnen i New York. Det betyr at den er dobbelt så stor som meteoren som eksploderte over den russiske byen Chelyabinsk i februar 2013.

Meteoren, som skadet 1500 mennesker og ødela mer enn 7000 bygninger, var cirka 20 meter bred.

Til sammenlikning har 2015 TB145 en diameter som er 30 ganger så stor.

Les også: Sjekk lista: Her er det størst sjanse for liv