Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den døde hvalen hadde 29 kilo plast og bensinkanne i magen

Ny skrekkrekord fra Middelhavet.

SKREKKFUNN: Den døde spermhvalen på stranda i Cabo de Palos, om lag 50 kilometer sør for Alicante i Spania, var tynn og i dårlig forfatning. Obduksjonen forteller hvorfor. Foto: Murcia regional government/CARM.
SKREKKFUNN: Den døde spermhvalen på stranda i Cabo de Palos, om lag 50 kilometer sør for Alicante i Spania, var tynn og i dårlig forfatning. Obduksjonen forteller hvorfor. Foto: Murcia regional government/CARM. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I februar ble en død spermhval skyllet på land fra Middelhavet sørøst i Spania - på stranda i Cabo de Palos i Murcia-regionen nær Alicante.

Den tynne og muligens utsultede hannhvalen var 10 meter lang og veide «bare» seks tonn. Nå har resultatet av obduksjonen kommet: hvalen hadde 29 kilo plast i magen, mer enn dobbelt så mye som den forrige rekorden fra Spanias middelhavskyst i 2013.

Bilder av innholdet i hvalmagen viser hauger av plastposer og taustumper. En jerrykanne, stor som en liten bensinkanne, ble også funnet i magesekken.

FORKLARINGEN: Her er noe av plastinnholdet fra magen til den strandede hannhvalen, som har satt en foreløpig skrekkrekord langs Middelhavets strender. Foto:Espacios Naturales Protegidos de la Región de Murcia.
FORKLARINGEN: Her er noe av plastinnholdet fra magen til den strandede hannhvalen, som har satt en foreløpig skrekkrekord langs Middelhavets strender. Foto:Espacios Naturales Protegidos de la Región de Murcia. Vis mer

- Dette er skremmende, men dessverre ikke overraskende. Det beste å si om funnet er at hvalen forhåpentligvis ikke døde forgjeves. Hvalen kan skape like stor oppmerksomhet rundt det enorme problemet med plastsøppel i havet som gåsenebbhvalen på Sotra gjorde i fjor vinter.

- Sotra-hvalen verden rundt

- Det ble en vekker, ikke bare i Norge. Den historien har gått verden rundt, sier marinbiolog og seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond, Fredrik Myhre, til Dagbladet.

- SKREMMENDE: Marinbiolog Fredrik Myhre. Foto: WWF Verdens naturfond.
- SKREMMENDE: Marinbiolog Fredrik Myhre. Foto: WWF Verdens naturfond. Vis mer

Obduksjonen av Sotra-hvalen avdekket 30 plastposer i magen. Sotra-hvalens skjebne var sterkt delaktig i at rekordmange 49 000 frivillige samlet inn 1 400 tonn søppel langs norskekysten i fjor, ifølge Hold Norge Rent-aksjonen.

Tilfellet fra Sotra ble også en av enkeltsakene som fikk flest kommentarer på verdenskonferansen for havspørsmål, Our Ocean, på Malta i oktober i fjor.

SJOKKERT: Da Kenneth Bruvik skulle skjære opp en torsk på 1,5 kilo, fant han noe urovekkende inne i magen. Video: Kenneth Bruvik Vis mer

Død hval i Østfold

Forrige uke var det stor oppmerksomhet i Østfold rundt en død, fem meter lang grindhval i Løkkevika i Skjeberg. Det er en sjelden hvalart på de traktene av norskekysten.

Mageinnholdet skal nå undersøkes av Norsk institutt for vannforskning (NIVA) for å få avdekket om plast eller andre fremmedelementer har forsårsaket dødshavariet i fremmed farvann.

2. klasse ved Berg skole i Halden tok en naturdag for å se på den døde hvalen og samle søppel på stranda.

Fra drivhus

Mageinnholdet i den forrige spanske plastrekorden på 17 kilo, var i hovedsak plast fra drivhus rundt Middelhavet. Også da var offeret en spermhval.

Det som er sikkert foreløpig om herkomsten til det kvelende mageinnholdet i hvalen fra Murcia, er at mesteparten av de 29 kiloene har sunket til bunns.

Spermhval er den største arten i hovedgruppen tannhval, og kan bli opptil 50 tonn tung.

- 94 prosent av all plast som havner i havet, synker til bunns. Og det er der spermhvalen henter mat, for det meste blekksprut. Spermhvalen har et innebygd «sonarsystem» den bruker til jakt, og som tilsynelatende ikke skiller mellom mat og plast som ligger løst i havdypet, sier marinbiolog Fredrik Myhre.

- Hva galt gjør plast for hval og andre levende vesener, bortsett fra at den ikke gir næring ?

- Slikt mageinnhold kan gi en falsk metthetsfølelse. Og plasten blokkerer det naturlige systemet for hvalens oppsuging av næringsstoffer og tetter igjen tarmsystemet.

Verst i Asia

- Hva kan vi tobeinte gjøre for at det ikke skal fortsette slik ?

- Framfor alt ikke kaste fra oss plastsøppel, men heller plukke opp en bit. Det viktigste er å stanse tilsiget av plast til havet. En amerikansk forskningsrapport viser at åtte millioner tonn plast flyter ut i vann og hav hvert eneste år. Det tilsvarer for eksempel hele vekten av Egypts befolkning på 100 millioner mennesker, regnet ut fra en gjennomsnittsvekt på 80 kilo.

- Hvilke nasjoner er verstingene ?

- Kina, Indonesia og Filippinene, i den rekkefølgen. Det skal bli interessant å se hvordan FNs neste miljøforsamling i Kenya i 2019 følger opp nullvisjonen for plast bestemt i fjor. En juridisk bindende avtale mellom landene er nødvendig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!