Den døde hvalen hadde 29 kilo plast og bensinkanne i magen

Ny skrekkrekord fra Middelhavet.

SKREKKFUNN: Den døde spermhvalen på stranda i Cabo de Palos, om lag 50 kilometer sør for Alicante i Spania, var tynn og i dårlig forfatning. Obduksjonen forteller hvorfor. Foto: Murcia regional government/CARM.
SKREKKFUNN: Den døde spermhvalen på stranda i Cabo de Palos, om lag 50 kilometer sør for Alicante i Spania, var tynn og i dårlig forfatning. Obduksjonen forteller hvorfor. Foto: Murcia regional government/CARM. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I februar ble en død spermhval skyllet på land fra Middelhavet sørøst i Spania - på stranda i Cabo de Palos i Murcia-regionen nær Alicante.

Den tynne og muligens utsultede hannhvalen var 10 meter lang og veide «bare» seks tonn. Nå har resultatet av obduksjonen kommet: hvalen hadde 29 kilo plast i magen, mer enn dobbelt så mye som den forrige rekorden fra Spanias middelhavskyst i 2013.

Bilder av innholdet i hvalmagen viser hauger av plastposer og taustumper. En jerrykanne, stor som en liten bensinkanne, ble også funnet i magesekken.

- Dette er skremmende, men dessverre ikke overraskende. Det beste å si om funnet er at hvalen forhåpentligvis ikke døde forgjeves. Hvalen kan skape like stor oppmerksomhet rundt det enorme problemet med plastsøppel i havet som gåsenebbhvalen på Sotra gjorde i fjor vinter.

- Sotra-hvalen verden rundt

- Det ble en vekker, ikke bare i Norge. Den historien har gått verden rundt, sier marinbiolog og seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond, Fredrik Myhre, til Dagbladet.

Obduksjonen av Sotra-hvalen avdekket 30 plastposer i magen. Sotra-hvalens skjebne var sterkt delaktig i at rekordmange 49 000 frivillige samlet inn 1 400 tonn søppel langs norskekysten i fjor, ifølge Hold Norge Rent-aksjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer