Innesperret i Tham Luang-grotta i 15 dager:

­Den dramatiske aksjonen: Slik reddet de ut guttene

Fire gutter er berget ut av Tham Luang-grotta i Thailand. Nå blir det en pause på 10 - 20 timer før redningsaksjonen kan fortsette i det farlige fjellet.

PUMPET UT VANN: I flere dager har det blitt jobbet med å pumpe vann ut av grottekomplekset.
PUMPET UT VANN: I flere dager har det blitt jobbet med å pumpe vann ut av grottekomplekset. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag startet redningsaksjonen av de 12 thailandske guttene og deres fotballtrener i Tham Luang-grotta i Thailand.

I over to uker har guttene sittet innesperret langt inne i grotta, uten mulighet til å ta seg ut på egen hånd.

Første gutt ble reddet ut klokka 14 norsk tid - flere timer før myndighetene opprinnelig oppga at den første personen kunne komme ut.

I 16.00-tida bekreftet thailandske myndigheter på en pressekonferanse at totalt fire av guttene var reddet og i sikkerhet. De ble fraktet til Chai-Rai sykehuset i ambulanse.

- Det har gått veldig bra så langt, sa dykkeren Ivan Karadzic til DR.

SYKEHUS: Politiet har stått vakt utenfor sykehuset i Chiang Rai. Foto: Ye Aung Thu / AFP / Scanpix
SYKEHUS: Politiet har stått vakt utenfor sykehuset i Chiang Rai. Foto: Ye Aung Thu / AFP / Scanpix Vis mer

Fortsetter

Da de første fire guttene var ute i sikkerhet, ble det opplyst at det var behov for en pause i redningsaksjonen på 10 - 20 timer, før resten av gruppa kunne bringes ut, melder Guardian.

Redningsarbeiderne har nemlig brukt opp alle oksygenflaskene som var blitt utplassert i grotta, og må frakte nye inn igjen før de kan fortsette å hente ut barna.

Ifølge The Guardian er det ventet at redningsaksjonen skal starte opp igjen i morgen klokka 08.00, lokal tid. Da vil man etter planen føre ut de åtte gjenværende guttene, samt deres trener (25).

Planleggingen

Ifølge redningsledelsen har hele 90 dykkere, hvorav 40 er thailendere og 50 er fra andre land, deltatt i redningsaksjonen så langt.

VANSKELIGE FORHOLD: Veien ut fra stedet guttene oppholder seg er lang og delvis fylt med vann. Foto: Tham Luang Rescue Operation Center / AP / Scanpix
VANSKELIGE FORHOLD: Veien ut fra stedet guttene oppholder seg er lang og delvis fylt med vann. Foto: Tham Luang Rescue Operation Center / AP / Scanpix Vis mer

18 av disse dykkerne har deltatt under dagens aksjon, og hjulpet de første guttene ut, opplyser fungerende provinsguvernør og sjef for redningsaksjonen Narongsak Osottanakorn.

Etter at fotballaget ble funnet langt inne i grottekomplekset den 2. juli, har redningsarbeiderne vurderte en rekke alternative muligheter for hvordan de skal bringe dem ut i sikkerhet.

I flere dager har de jobbet med å pumpe vann ut av grotta, ettersom passasjer i den ble oversvømt etter at guttene hadde tatt seg inn der. Redningsarbeiderne har også drevet dykketrening med guttene for å forberede dem på turen tilbake.

Evakueringsarbeidet har hele tiden vært en kamp mot klokka, siden monsunregn snart ventes å ødelegge flere dagers intensivt arbeid med å tømme grotta for vann.

FIRE BERGET UT: Fire av de 13 guttene er nå berget ut i sikkerhet, og skal ha det etter forholdene bra. Foto: Thai Navy Seal/ Reuters / Scanpix.
FIRE BERGET UT: Fire av de 13 guttene er nå berget ut i sikkerhet, og skal ha det etter forholdene bra. Foto: Thai Navy Seal/ Reuters / Scanpix. Vis mer

Aksjonen

Før dagens redningsoperasjonen begynte, sperret politiet av et stort område rundt inngangen slik at mannskapene kunne jobbe uforstyrret.

HELIKOPTER: Utenfor inngangen til grottekomplekset står flere helikoptre klare. Foto: Soe Zeya Tun / reuters / Scanpix
HELIKOPTER: Utenfor inngangen til grottekomplekset står flere helikoptre klare. Foto: Soe Zeya Tun / reuters / Scanpix Vis mer

Klokka 10 (klokka 5 norsk tid) startet aksjonen. To dykkere fulgte da hver sin gutt ut, og veien fant de ved å følge et tau. Strekningen er anslått å være 3,2 kilometer lang, skriver Guardian.

Guttene hadde ifølge en dykker på stedet fått beroligende middel, slik at de ikke skulle få panikk.

Under aksjonen skal guttene ha brukt heldekkende dykkermasker. Vannet som de måtte dykke gjennom har blitt beskrevet som grumsete, og fargen er blitt sammenlignet med svak kaffe.

Turen inn og ut tar omkring elleve timer selv for en erfaren dykker.

Redningsleder Narongsak Osottanakorn har fortalt Bangkok Post at de må passere en slags smal tunnel som først stiger oppover og så brått kurver ned, for å komme ut. Dette innebærer at man må snu seg på et veldig trangt punkt.

I denne svært smale delen av grotta må guttene og dykkerne ta av seg oksygentankene og rulle dem forsiktig gjennom.

REDNINGSARBEID: Redningsarbeidet fra grotten i Thailand der fotballlaget er innestengt. Video: AP Vis mer

Det er dette som er blitt beskrevet som det mest kritisk punktet i grotta, og det har fått navnet Sam Yak. Etter Sam Yak blir ruta tryggere, og det er mulig å ta seg videre ut derfra til fots.

Ute i frihet

De første guttene som har kommet ut av grotta fikk først tilsyn av helsepersonell på utsiden, og ved et feltsykehus som var satt opp der, før de ble fløyet videre til hovedsykehuset i den nærmeste byen, Chiang Rai.

Alle fire, samt dykkerne som hjalp dem ut, skal være i god fysisk form.

INNBLIKK: CNN forklarer hvordan situasjonen kan se ut for guttelaget som er fanget inne i en grotte i Thailand. Søndag ble det klart at redningsaksjonen er i gang. Video: CNN Vis mer

Utenfor grottekomplekset har det i hele dag også stått flere politi- og militærhelikoptere klare, ifølge Bangkok Post.

Dagens redningsaksjonen har blitt beskrevet som både bedre og raskere enn først antatt, men det er knyttet spenning til fortsettelsen.

Det blir av flere påpekt at aksjonen fortatt ikke er over, og ikke kan betegnes som vellykket før alle guttene, treneren og redningsarbeiderne er ute og i sikkerhet.

Myndighetene har forøvrig advart om at det kan ta så mye som tre eller fire dager å få hele laget ut, om de er uheldige med været.

Dagbladet følger saken.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer